• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.01.2021

11:18

POČINJE PRIJAVA GRAĐANA ZA VAKCINACIJU! Brnabić: Krajem nedelje na Sajmu prvi punkt za vakcinaciju! /Video/

Društvo

POČINJE PRIJAVA GRAĐANA ZA VAKCINACIJU! Brnabić: Krajem nedelje na Sajmu prvi punkt za vakcinaciju! /Video/

Podeli vest

Na univerzitetskoj dečjoj klinici ”Tiršova” vakcinisani su medicinski radnici zaposleni u toj ustanovi

Premijerka Ana Brnabić posetila je zdravstvene radnike Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" nakon vakcinacije protiv koronavirusa. 

 

Direktor klinike dr Siniša Dučić rekao je da je odziv njegovih kolega veoma dobar, što je, podvlači, vrlo značajno u suzbijanju pandemije korona virusa.

Pored premijerke zaposlene u Tiršovoj obišli su i dr Srđa Janković i državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Virusolog, dr Srđa Janković izrazio je uverenje da će sve njegove koje mogu, da se vakcinišu, jer, kako je rekao, kontraindikacije zaista nisu široke.

- Sinoć do 21 sat smo vakcinisali 9.300 građana Srbije, očekujemo da do sutra premašimo naš plan, što je bio oko 11.500 građana. 

- Izuzetno je visok odziv lekara na vakcinaciju, što pokazuje visok nivo svesti. Od sutra proširujemo broj punktova, a več danas će ih biti preko 160. Uključujemo i Domove zdravlja. U narednih 7-10 dana ćemo završiti vakcinaciju zdravstvenih radnika i prelazimo na vakcinaciju starijih of 65 godina, kojih je preko 400.000 - rekao je Đerlek.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mirsad Ðerlek

- Sutra nam dolazi novi kontingent Fajzer vakcina - rekao je Đerlek.

Biće dovoljno vakcina za sve koji budu hteli da se vakcinišu

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da će biti dovoljno vakcina na rasplaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv korona virusa.

Brnabić je, nakon početka vakcinacije zdravstvenih radnika u Tiršovoj, kazala da je proteklih dana videla mnogo dezinformacija i laznih vesti na tu temu.

"Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih. Imamo dogovore sa različtim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi. Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine", naglasila je Brnabić u izjavi novinarima.

Rekla je da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici, i da je do sada oko 9.300 vakcinisano u prve dve prioritetne kategorije – gerontološki centri i zdravstveni radnici.

"To je na zadovoljavajućem nivou. Planiramo u narendim danima ubrzanje programa vakcinacije građana", dodala je ona.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ana Brnabić

Brnabić je kazala da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu vakcinaciju, koji će iduće nedelje biti usvojen na Kriznom štabu.

Prenela je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju.

Od sutra, kako je kazala, građani će moći da se prijavljuju na sistem preko kojeg će moći da iskažu želju da se vakcinišu.

Taj sistem je uspostavljen u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

"Od četvrtka moćiće i preko kontakt centra to da učine. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije", objasnila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ana Brnabić

Prenela je da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih vakcina Fajzer-Biontek.

Takođe je kazala da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona Sputnjik V vakcina.

"Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom", poručila je Brnabić.

Ona je rekla i da ne postoji bojazan da će postojati građanin Srbije koji će želeti da se vakciniše, a da to neće uspeti.

Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra. U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

"I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi", rekla je Brnabić.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki

pre 3 godine

Zašto ne kažete kakav je stvarno odziv ljudi na vakcinaciju po gradovima ? Zazo ne kažete kakav je stvarno odziv lekara i drugog medicinskog osoblja po gradovima??? Znate li kakakv je odziv medicinskih radnika u Zaječaru?

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 3 godine

roboti vec odavno odradjuju sve umjesto ljudi, avioni takodjer dugo lete sami, automobili se pokrecu sami.... doslo je vrjeme da se i covjek prikljuci na nove sisteme jer se nije promjenio od kada se isprvavio tj. od kada je nastao od majmuna

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 3 godine

Uz nosenje maske je potrebna i distanca a ovdje je nitko ne postuje. Zato jeste toliki broj zarazenih.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17