• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.01.2021

09:36

MOGUĆA TRI KORONA SCENARIJA! Kon: Situacija nije dobra, ali su mere dale rezultate i nema razloga za promenu

Društvo

MOGUĆA TRI KORONA SCENARIJA! Kon: Situacija nije dobra, ali su mere dale rezultate i nema razloga za promenu

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da ćemo tokom ove nedelje videti kakvo je stanje sa korona virusom, da li smo u stagnaciji ili opadanju ili će biti blagog porasta. Sva tri scenarija su moguća

- Ono što se očekuje jeste da ne bude ni blagog porasta, ni blagog smanjenja a stagnacija je nešto što može da se očekuje. U svakom slučaju, epidemiološka situacija se poboljšava, i ne može više da se kaže da je vanredna, ali je nesigurna i nepovoljna, još ima dosta ljudi na respiratoru, i nikako ne može da se kaže da je dobra - kaže dr Kon za RTS.

Na pitanje zašto su produžili mere koje su važile do juče, kazao je da se pokazalo da one daju rezultat.

- Ove mere su, ipak, dale rezultate i nema razloga za promenu. Bitno je i značajno je da nema organizovanog dočeka, ni srpske Nove godine, kao što nismo dali ni za doček Nove godine. To su mesta na kojima može doći do transmisije i pogoršanja. Uostalom i ovi praznici, odnosno slave koje dolaze, treba sprovoditi u užem delu porodice. Utisak je da je tako prihvaćeno od stanovnioštva i to je jako dobro. Pitanje je da li bi bez mera bilo tako. Bilo je potrebe za zabranom organizovanog dočeka i repriza, i sve u svemu, ide ovo na bolje - objasnio je dr Kon.

Dodao je da i dalje neprekidno treba nositi masku, održavati distancu i redovno prati ruku.

- Videćemo kada ćemo moći da razmišljamo o skidanju maski. Potrebno je prvo postići određeni stepen kolektivnog imuniteta - podsetio je dr Kon.

Više od 85.500 građana prijavilo se za vakcinu

Na portalu eUprava jutros se do 08.10 sati prijavilo 85.528 građana Srbije za vakcinaciju protiv kovida-19, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za IT i eUpravu.

Nova elektronska usluga za građane - iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona, puštena je juče na adresi www.uprava.gov.rs.

Usluga je jednostavna, popuni se obrazac gde građani ostavljaju ime i prezime, svoj JMBG, mejl adresu i kontakt telefon.

 Upitan da li se na Kriznom štabu pričalo o preminulim lekarima, kazao je da jeste i da je neophodno uraditi preciznu analizu svih podataka.

- Bilo je govora na Kriznom štabu. Mislim da je to krajnje ozbiljna tema, koja podrazumeva temeljnu proveru podataka. Bilo kakve paušalne procene nisu prihvatljive. Treba videti zašto se ta dinamika jako promenila. Mi u početku nismo imali toliko preminulih lekara, to se pojavljuje u poslednjih mesec dana izrazito. Treba uporediti sa letalitetom u opštoj naciji. Postoji niz provera koji treba odraditi, koliko je njih radilo u crvenim zonama, koliko je stomatologa, koliko onih koji su bili u penziji. Svakom umrlom se uzima epidemiološka anketa. Kod velikog broja podataka u opštoj populaciji ne zna se kako je došlo do zaražavanja. To su sada pojedinačni slučajevi i teško je o tome pričati - objasnio je dr Kon:

- Uglavnom su mesta gde dolazi do zaražavanja medicinskih radnika mesta gde se sedne da se popije kafa i malo odmori. Postoje striktni načini i korišćenja opreme i gde se koja oprema koristi i u kom prostoru. Činjenica je da imamo veliki broj osoba koji su bili na respiratoru. Svako mesto gde se vrši intubacija je povećan rizik. Da bi se došlo do stvarnih podataka mora da se vidi za svako lice ponasoob da li je bilo u crvenoj zoni. Mi znamo za određene radnike da je bilo više zaražavanja van klinike nego u klinici. Ti podaci se prikupljaju u Ministarstvu zdravlja i doći če do trenutka kada će se to analizirati.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predrag Kon
Školska godina 18. januara

- Nema posebnog razloga da se dalje pomera. Kada je ranije počeo rasput uradili smo to zbog gripa. Sada nema razloga da đaci kasnije krenu u školu. Sve će biti isto. Biće podela na grupe. Ako se u jednoj grupi pojavi jedan slučaj zaražavanja, on se izdvaja, a ako se pojave dva, grupa prelazi na onlajn nastavu. Što se tiče srednjih škola, oni se smenjuju na nedelju dana - naveo je dr Kon.

Dr Kon će u četvrtak primiti drugu dozi vakcine protiv gripa. Kaže da se dobro oseća.

-  Maltene sam zaboravio da sam je primio.

Popitanju lekara koji odbijaju da se vakcinišu kazao je da na to ne treba obraćati pažnju.

- Ne mislim da imamo vremena za takvu vrstu rasprave sada. Ove vakcine su bezbedne, efikasne, čak i na nove sojeve. To se za sada zna samo za Fajzerovu a verujem da je i za ostale tako. Nama je cilj da povećamo kolektivni imunitet i sprečimo ponovno dizanje talasa. Ako nam se desi neki na proleće, on bi trebalo da bude neuporedivo manji. A, ako je moguće i da sprečimo, to zavisi od dolaska vakcine, naše organizovanosti i zainteresovanosti - rekao je dr Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija