• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

14.01.2021

21:31

OVIM LJUDIMA VAKCINA NEĆE POMOĆI! Upozorenje doktora Jankovića: Oni koji su preležali koronu treba da POŠTUJU JEDNO STROGO PRAVILO PRILIKOM PRIMANJA VAKCINE

Društvo

OVIM LJUDIMA VAKCINA NEĆE POMOĆI! Upozorenje doktora Jankovića: Oni koji su preležali koronu treba da POŠTUJU JEDNO STROGO PRAVILO PRILIKOM PRIMANJA VAKCINE

Podeli vest

Oni koji su preležali kovid-19 treba da cepivo prime posle dva-tri meseca od izlečenja. Vakcina kod zaraženih ne stvara zaštitu, ali neće ni odmoći

Vakcinu protiv koronavirusa treba da prime i oni koji su već preležali ovu opasnu zarazu, savetuje epidemiolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. Prirodna antitela, nastala nakon preležane bolesti, mogu da nestanu već nekoliko meseci nakon izlečenja, dok cepivo štiti mnogo duže.

Vakcina štiti dve godine

Janković kaže da će vakcina obezbediti imunitet koji će nas štititi bar dve godine.

POSLATO VEĆ SKORO 200.000 PRIJAVA ZA VAKCINACIJU PROTIV KORONAVIRUSA! Srbi najviše traže rusku vakcinu!

- I oni koji su već preležali koronu treba da se vakcinišu jer postoji mogućnost da se ponovo zaraze. Poželjno je da prođu bar dva do tri meseca od ozdravljenja da bi vakcina bila delotvorna. U suprotnom postoji mogućnost da bi vakcina od strane imunog sistema bila tretirana kao deo infekcije. Ta vakcina onda neće pomoći, ali ni odmoći - objasnio je on i dodao:

Novozaraženo 2.267 osoba

Za samo 24 sata, do juče do 15 sati, u Srbiji je na kovid-19 testirano 12.889 osoba, od kojih su pozitivne 2.267! Procenat zaraženih u odnosu na testirane je 17,59 odsto.

Nažalost, od poslednjeg izveštaja preminulo je još 25 naših građana, a ukupan broj žrtava do sada je 3.664.

- U bolnici se trenutno leče 5.503 pacijenta, od kojih je na respiratoru čak 189. Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji od početka epidemije je 366.191 - kažu u Ministarstvu zdravlja.

- Oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor. Osoba će se razboleti od korone jer nije dovoljno zaštićena. Vakcina se prima u dve doze, a razmak između njih mora biti minimum tri nedelje, jer je važno da organizam dva puta primi informaciju o tom antigenu. Ne znamo pouzdano koliko će trajati zaštita. Prema prvim analizama, bićemo zaštićeni više meseci, ako ne i godina.

Foto: Tanjug

Minimum je šest meseci. Očekujem da će zaštita od virusa trajati i mnogo duže od toga, najmanje dve godine.

Duži imunitet

Naš priznati epidemiolog Radmilo Petrović objasnio je da ne postoji razlika između antitela nastalih prirodnim putem i onih koje dobijemo imunizacijom.

- Vakcina pruža zaštitu identičnu onoj koju imamo nakon što se izborimo sa kovidom-19. Antitela se kod nekih osoba javljaju u većoj meri, a kod drugih u manjoj. Objašnjenje za to je prosto - svi su ljudi različiti, pa je i svaki organizam drugačiji. Ipak, koliko ćemo dugo biti zaštićeni, ima veze i sa tim koliko smo ozbiljnu kličku sliku imali. Oni koji preleže teže forme bolesti uglavnom imaju i više antitela, zato što su duže bili pod uticajem virusa - napominje naš sagovornik i dodaje:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Svakako da svi treba da se vakcinišemo, pa i oni koji su već preležali koronu. Najbolje bi bilo da pre pelcovanja uradimo test na antitela, pa ako ih nemamo, pravo je vreme za imunizaciju. Čak i ako su antitela i dalje prisutna u organizmu, ništa neće škoditi i da primimo vakcinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17