• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2021

14:53

/VIDEO/ KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI, dr Janković objasnio KO NE SME DA PRIMI VAKCINU!

Društvo

/VIDEO/ KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI, dr Janković objasnio KO NE SME DA PRIMI VAKCINU!

Podeli vest

Danas je završena još jedna sednica Kriznog štaba, a najvažnija tema je bila vakcinacija i epidemiološka situacija u zemlji

Javnosti su se obratili dr Branislav Tiodorović i dr Srđa Janković.

- U Republici Srbiji do 15 časova 22. januara 2021. godine registrovano je ukupno 380.802 slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.638 osoba od kojih je 1.709 pozitivno. U poslednja 24 sata preminulo je 19 osoba - saopštio je dr Tiodorović.

- Grčka nije uvela kovid pasoše, ta informacija nije tačna. Oni će to učiniti ako tako odluči EU. Inače, tako nešto ćemo pratiti. Naša Vlada je u direktnom kontaktu sa Grčkom - rekao je dr Tiodorović.

Foto: printskrin

Dr Branislav Tiodorović

- Razgovarali smo o epidemiološkoj situaciji i ovo poboljšanje ne treba da shvatimo kao da smo bezbedni. Svi smo svesni da treba da treba da očuvamo epidemiološku situaciju i mere naročito zbog toga što nam vakcinacija dobro ide - dodao je Tiodorović.

Nema promena mera do daljeg

Doktor Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza. Za vakcinu Sputnjik dokumentacija je predata za registraciju u EU, a za kinesku nije još mada verujem da će se to uskorio dogoditi - objasnio je dr Janković.

On i njegov kolega dr Tiodorović potvrdili su da nema promena epidemioloških mera.

- Do daljeg nema promena mera - bio je jasan dr Srđa Janković.

Foto: printscreen RTS

Dr Srđa Janković
U Srbiji se ne vakcinišu trudnice

- Nijedna od raspoloživih vakcina nije ispitivana kod trudnica i zato se ne vakcinišu. U svetu se desilo da su žene vakcinisane jer nisu znale da su trudne i kod njih se nije pojavio nikakav problem. Mi nemamo na osnovu kojih studija da kažemo da je za njih vakcina bezbedna, što ne znači da nije - rekao je dr Srđa Janković.

Osim trudnica vakcine se ne preporučuju osobama sa teškim alergijama. Srđa Janković je razjasnio da u grupu onih koji ne smeju da prime vakcinu spadaju oni koji imaju alergiju na samu vakcinu, na nešto što je u vakcini i osobe sa teškim alergijskim reakcijama kao što su anafilaktički šok i teži oblici osipa.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza - objasnio je dr Janković.

Vesić tražio pouštanje mera

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je posle sednice Kriznog štaba da očekuje da će do popuštanja mera doći najkasnije 1. februara.

- Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt - rekao je Vesić.

U Hrvatskoj obustavljena vakcinacija zbog nedostatka doza

- Mi nemamo prisutnu činjenicu da imamo zastoj u isporuci vakcine. Ali ćemo biti u situaciji da oni koji su primili prvu dozu jedne vakcine, treba da prime i drugu dozu te vakcine - objasnio je Tiodorović.

Za oko dva do tri meseca dolazimo do kolektivnog imuniteta

- Svaka prognoza kod ove bolesti je vrlo teška. Ja sam možda optimistično rekao da ćemo za to vreme da steknemo kolektivni imunitet. Da bismo što pre izašli iz krize moramo da poštujemo mere i da proširimo vakcinaciju. Možda ćemo do kraja proleća imati stabilizovanu situaciju - kazao je Tiodorović.

Ne smemo da shvatimo da smo sigurni jer je počela vakcinacija i zato mere moraju da se poštuju, napomenuo je Tiodorović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17