• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.01.2021

08:17

NAKON DRUGE DOZE VAKCINE, TREBA DA SAČEKATE 21 DAN I URADITE OVU ANALIZU Doktor Tiodorović otkriva od čega zavisi kako će vakcina delovati

Društvo

NAKON DRUGE DOZE VAKCINE, TREBA DA SAČEKATE 21 DAN I URADITE OVU ANALIZU Doktor Tiodorović otkriva od čega zavisi kako će vakcina delovati

Podeli vest

Vakcinacija građana Srbije je u toku, a mnogi se pitaju koliko vremena treba da prođe od dobijanja cepiva do stvaranja određenog nivoa imuniteta.

Stručnjaci procenjuju da je nivo zaštite onih koji su primili samo jednu dozu negde oko 50 odsto, pa i ispod, što zavisi od stanja organizma.

- Mlad organizam razvije veću količinu antitela generalno, dok oni od 65 godina i s hroničnim bolestima razvijaju znatno manje. Posle prve doze treba biti oprezan, obavezno sačekati drugu dozu - upozorava prof. dr Branislav Tiodorović.

Zavisi od imuniteta

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka, organizam će razviti antitela od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju, to zavisi od stanja organizma, da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

 - Nakon što primite drugu dozu vakcine potrebno je najmanje nedelju dana, ali je poželjno da prođe 15 do 21 dan, pa tek onda da proverite nivo stečene zaštite. Najvažnije je da primite obe doze, jer koliko god da steknete antitela, dobro je, jer ćete na taj način moći da izbegnete težu kliničku sliku i odlazak u bolnicu, ako imate hroničnu bolest, a ako je u pitanju zdrav i mlad organizam, onda ćete steći izuzetno visoki nivo zaštite, koji ide preko 90 odsto - kaže za „Blic“ epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Najvažnije je da primite obe doze: Branislav Tiodorović

Dakle, svi koji žele da imaju potvrdu da su zaštićeni od virusa, odnosno da je njihovo telo razvilo antitela, to bi trebalo da urade dve do tri nedelje nakon primanja druge doze.

Serološki test na antitela može se uraditi u bilo kojoj državnoj ili privatnoj ustanovi. U državnim je cena 1.200 dinara, u privatnim zna da bude i duplo viša, ali često uopšte nije potrebno zakazivanje.

U martu jasnija slika

Koliko će nam vremena biti potrebno do kolektivnog imuniteta zavisi od brzine vakcinacije, ali s obzirom da određeni broj građana već ima stečena antitela, očekuje se da ćemo već u martu imati tačniju i preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

- Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze, i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti. Dalje, mart mesec nam daje jednu kompletnu sliku, tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice - kaže profesor Tiodorović.

Razmak između prve i druge doze kod vakcine američko-nemačkog proizvođača „Fajzer-Biontek“ je 21 dan, kineskog „Sinofarma“ dve do četiri nedelje, a kod ruskog „Sputnjika V“, 28 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17