• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M. - K.M.

09.02.2021

22:00

KREĆE REVAKCINACIJA U SRBIJI! Ovo je 10 NEDOUMICA o drugoj dozi vakcine!

Društvo

KREĆE REVAKCINACIJA U SRBIJI! Ovo je 10 NEDOUMICA o drugoj dozi vakcine!

Podeli vest

Drugu dozu cepiva danas dobijaju građani koji su se vakcinisali pre tri nedelje, 19. januara. Uporedo se nastavlja vakcinacija, stižu nove količine vakcina

O terminima revakcinacije, nuspojavama, ali i stečenom imunitetu nakon druge doze cepiva za Informer govore direktor kancelarije za IT Mihailo Jovanović i epidemiolog prof Radmilo Petrović.

1. Da li je potrebna prijava za revakcinaciju?

- Za primanje druge doze nije potrebna nova prijava, jer su svi podaci registrovani prilikom prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom. Evidentirano je kada je neko primio prvu dozu i odgovorne službe će ga obavestiti kada treba da dođe da primi drugu dozu.

2. Da li će me obavestiti o terminu za revakcinaciju?

- Da. Dan ili dva ranije građani će dobiti SMS poruku i mejl u kome će tačno stajati koji dan, u koje vreme i na kojoj adresi će primiti drugu dozu vakcine.

Foto: GU Kruševac

3. Kada treba da primim drugu dozu?

- Termin predviđen za primanje druge doze je tačno 21 dan nakon prve, ne računajući taj dan kada ste pelcovani. To znači da ako ste cepivo primili u ponedeljak, na revakcinaciju dolazite isto u ponedeljak tri nedelje kasnije. Dakle, svi koji su vakcinu primili prvog dana masovne imunizacije, u utorak 19. januara, revakcinu će primiti danas, u utorak, 9. februara.

KORONA GUBI BITKU! Čarapani krenuli u masovnu imunizaciju, gradonačelnica prva primila vakcinu

4. Šta ako ne dobijem obaveštenje o terminu?

- Ukoliko građanin ne dobije obaveštenje o terminu za revakcinaciju, potrebno je da tačno 21 dan nakon primanja prve doze dođe na punkt na kome se vakcinisao. Tamo je potrebno da se prijavite, a zaposleni će vas naći u sistemu i sigurno ćete primiti drugu dozu cepiva.

5. Da li će se građani revakcinisati na istom punktu gde su primili i prvu dozu?

- Da. Država se trudi da svi građani drugu dozu neophodne zaštite dobiju na istom mestu gde su primili i prvu. Ipak, u slučajevima gde to neće biti moguće, građani će dobiti SMS poruku i mejl sa tačnom adresom gde će biti pelcovani.

Foto: Kancelarija za KiM

6. Šta da radim ako sam bolestan ili sam se zarazio posle prve doze?

- Ne treba da dođete na revakcinaciju. U sistemu su evidentirani svi koji određenog dana treba da dođu na revakcinaciju. Nadležne službe pozvaće sve građane koji se ne pojave na revakcinaciji i sa njima dogovoriti novi termin.

U SRBIJI NIJE PROPALA NI JEDNA DOZA VAKCINE! Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se oglasio za Informer!

7. Da li su neželjene reakcije posle druge doze vakcine jače i kako se ispoljavaju?

- Reakcija nakon primanja vakcine je uobičajena i da li će biti jača ili slabija, zavisi od reakcije organizma. Nakon druge doze se mogu javiti simptomi poput jačeg crvenila na mestu uboda, svraba, blage jeze ili drhtavice. Ali sve ove nuspojave su veoma retke.

Foto: Grad Zrenjanin

8. Kada stičemo imunitet posle primanja druge doze?

- Od sedam do 15 dana nakon dobijanja i druge doze vakcine protiv koronavirusa stvaraju se antitela i imunitet koji sprečava razvijanje oboljenja.

9. Kada možemo da proverimo antitela nakon revakcine?

- Potrebno je da prođe oko 30 dana od dana primanja druge doze vakcine da bi se proverila antitela. U prvih mesec dana stvori se najveći broj antitela i tada je rezultat količine najrealniji.

10. Da li masku moramo da nosimo i nakon druge doze?

- I kada steknete imunitet, epidemiološke mere koje su na snazi moraju se poštovati. Maske treba nositi u zatvorenim prostorima, u gradskom prevozu i koliko je moguće izbegavati masovna okupljanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija