• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti / Informer

18.02.2021

07:05

ŠALTERI IZLAZE IZ MODE! E-uprava uvodi elektronske upute!

Društvo

ŠALTERI IZLAZE IZ MODE! E-uprava uvodi elektronske upute!

Podeli vest

Direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović najavio je još jednu novinu koju će doneti proces digitalizacije, a to je uvođenje elektronskih uputa

- Dosadašnji proces digitalizacije omogućio je da Srbija spremno uđe u logistički zahtevnu vakcinaciju, ali se na tome neće stati i digitalizacija u zdravstvu biće nastavljena kroz projekat e-uputa - rekao je Jovanović.

- Ta digitalizacija i taj IT sistem nam omogućavaju da u realnom vremenu pratimo stanje na terenu, uključujući i lokalne samouprave i punktove. Uz to je i blizu milion građana preko e-uprave iskazalo interesovanje da primi vakcinu -  rekao je Jovanović za RTS.

Ovaj način prijavljivanja je za građane komforan jer putem sms-a ili mejla dobijaju informacije gde i kad da dođu da bez gužve prođu kroz proces vakcinisanja.

Foto: printscreen RTV Pink

Mihailo Jovanović

- To omogućava zdrastvenom sistemu da na pravi način organizuje logistiku vakcinacije. Zato i očekujem da će se još građana javljati preko našeg portala e-uprave - kaže Jovanović.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja u ovom trenutku i vakciniše i daje drugu dozu vakcine građanima sa tri tipa vakcine.

- Svaka od tih vakcina se čuva i daje na različite načine i to je podrazumevalo ozbiljnu pripremu cele logistike. Moramo tačno da znamo na kom punktu sa kakvom infrastrukturom raspolažemo, koje frižidere imamo, koliko zdrastvenih radnika imamo... Ovaj informacioni sistem nam pomaže da upravljamo ovom kompleksnom logistikom - naglasio je direktor kancelarije za informacione tehnologije i E-upravu.

Zbog toga je vrlo važno da građani dođu baš u zakazanom terminu na vakcinaciju.

- Dolazak drugi dan znači da se logistika poremeti, jer smo imali i po 60.000 vakcinisanih u jednom danu, a sada istovremeno imamo punktove na kojima građani primaju prvu dozu vakcine i one na kojima primaju drugu dozu vakcine i svako veliko pomeranje jeste problem - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug

Vakcinacija protiv korona virusa

Jovanović, koji je i član koordinacionog tela za digitalizaciju zdravstva, kaže da se spremaju da na velika vrata uđu i u projekte koji će omogućiti bolju razmenu podataka i poslovnih procesa unutar zdravstvenih sistema.

- Jedan od prvih projekta u okviru digitalizacije je e-uput da građani uput ne bi više nosili od šaltera do šaltera. Pravi uspešan primer koliko je to značajno je uvođenje e-recepta jer na taj način hronični bolesnici niti imaju potrebe da nose papirne recepte u apoteku niti da svaki mesec idu po njih - rekao je Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRITANCI TVRDE: Evropska Unija će se raspasti zbog - RUSKE VAKCINE!
Planeta

BRITANCI TVRDE: Evropska Unija će se raspasti zbog - RUSKE VAKCINE!

Italija je „zapretila“ da će odobriti rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) usled sve većeg nezadovoljstva zbog toga što je vakcinacija u Evropskoj uniji stala. Na takav korak su spremne čak i Nemačka i Austrija, piše britanski portal „Dejli ekspres“

10.02.2021

13:43

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija