• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

18.02.2021

08:13

ZA NOVOG PATRIJARHA 39 KANDIDATA, U HRAMU SVETOG SAVE BIRA SE NASLEDNIK IRINEJA! Kovertu sa imenom novog lidera SPC iz Jevanđelja će izvući monah Matej!

Društvo

ZA NOVOG PATRIJARHA 39 KANDIDATA, U HRAMU SVETOG SAVE BIRA SE NASLEDNIK IRINEJA! Kovertu sa imenom novog lidera SPC iz Jevanđelja će izvući monah Matej!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas bi trebalo da dobije novog patrijarha, 46. po redu. Izborni sabor biće održan u kripti Hrama Svetog Save, pravo glasa ima 47 vladika, dok 39 ispunjava kanonske uslove da budu kandidati za poglavara SPC

Kako nam je juče potvrđeno, Sveti arhijerejski sabor SPC započeće zasedanje tačno u 12 sati, a pre toga, u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom Duha svetoga, što je uobičajena procedura.

Prvi put u Kripti

Vladike će glasanjem između sebe izabrati trojicu kandidata (oni koji u više krugova glasanja dobiju natpolovičnu većinu), a njihova imena biće stavljena u zapečaćene koverte i položena u Jevanđelje. Posle posebne molitve kovertu sa imenom novog patrijarha izvući će arhimandrit Matej (Ristanović), iguman manastira Sisojevac. On je juče u poslednjem trenutku zamenio arhimandrita Jovana (Radosavljevića), za koga su mediji objavili da će izvlačiti koverte. Saborom neće, kako je bilo predviđeno, predsedavati episkop šabački Lavrentije pošto je juče hitno primljen u bolnicu jer je zaražen koronavirusom. Njega će zameniti episkop sremski Vasilije, drugi najstariji vladika po hirotoniji (postavljenju).

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd i oni će biti smešteni u zgradi Patrijaršije, a pojedini će sami izabrati poseban smeštaj tokom trajanja Sabora. Izboru patrijarha neće prisustvovati episkop australijsko-novozelandski Siluan, zbog mera protiv korone koje je Australija uvela, kao ni episkop zapadnoevropski Luka i, verovatno, vladika vranjski Pahomije, koji su lošeg zdravlja. Vladika Pahomije, inače, nedavno je takođe zaražen koronavirusom. Sve vladike koje ne mogu da prisustvuju Saboru imaće u kripti Hrama Svetog Save svoje predstavnike, koji će glasati onako kako su episkopi odlučili.

Ovo je prvi put da se Sabor SPC održava van zgrade Patrijaršije, u kripti Hrama Svetog Save, a takva odluka doneta je zbog epidemije korone jer je ovo mesto veće i pogodnije za pridržavanje zdravstvenih mera.

- Pravo glasa ima 47 vladika, dok su 39 njih kandidati za patrijarha pošto imaju najmanje pet godina staža u vođenju eparhije. Arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu trojicu kandidata koji imaju više od polovine glasova. Potom se imena te trojice vladika stavljaju u posebne koverte, koje se polože u Jevanđelje. Jednu od tri koverte, nakon posebne molitve, izvući će arhimandrit Matej. Kada predsedavajući Sabora, u ovom slučaju episkop Vasilije, pročita naglas ime novog patrijarha, sednica Sabora se zaključuje - objašnjava naš izvor u SPC.

Foto: Informer DN

Komentarišući sve ove navode, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kaže da očekuje da proces biranja patrijarha protekne u skladu sa svim crkvenim kanonima i zakonima.

- Verujem da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha. Svi arhijereji odlučivaće po svojoj savesti, gledajući da ugode Bogu i Crkvi. Svaki učesnik tog događaja treba da sledi volju Božju. Prirodno je da se uoči izbora novog patrijarha episkopi sastaju i savetuju, neizbežno je da bude i različitih mišljenja u vezi s arhijerejima za koje se treba opredeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi doneti najviše dobra i radosti i koji će ojačati njeno sveto jedinstvo - ističe episkop Joanikije.

Važna dobra volja

Vladika Joanikije smatra da će relativno brzo biti izabrana trojica kandidata čija će imena ući u uži izbor.

- Naš crkveni zakon unapred uvažava različita mišljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zato nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima. Posle se pristupa biranju jednog od trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božju, koja će apostolskim žrebom projaviti novog patrijarha. Ceo ovaj proces prožima se bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu, čime se svedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božje i ljudske volje - zaključuje vladika Joanikije.

Procedura glasanja

* Patrijarh se bira tajnim glasanjem

* U uži izbor za patrijarha ulaze trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova Izbornog sabora

* Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova

* Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte

* One se potom zapečate i stave u Jevanđelje, koje se odnosi u oltar hrama

* Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha - nakon posebne molitve priziva Duha svetoga izvlači iz Jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte

* Kovertu predaje predsedavajućem Sabora, koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog

* Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući zaključuje izbornu sednicu

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija