• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.02.2021

10:33

KO JE SVE OD DRŽAVNIH ZVANIČNIKA i poznatih ličnosti prisustvovao USTOLIČENJU PATRIJARHA PORFIRIJA /FOTO/

Društvo

KO JE SVE OD DRŽAVNIH ZVANIČNIKA i poznatih ličnosti prisustvovao USTOLIČENJU PATRIJARHA PORFIRIJA /FOTO/

Podeli vest

Liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja Njegove svetosti Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog počela je u 9 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na liturgiju u Sabornu crkvu, gde će prisustvovao ustoličenju patrijarha Porfirija.

On je stigao u društvu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Činu ustoličenja novog patrijarha prisustvuju ministarka pravde Maja Popović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ''personom non grata'' u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 3 godine

Bitni događaji za Srbiju i naš narod, poput ustoličenja novog patrijarha SPC, uveličani prisustvom najvažnijih srpskih zvaničnika, su uvek bili odraz nacionalnog jedinstva za koje se Vučić zalaže i koje nam je preko potrebno.

Boban

pre 3 godine

Da se pridruzim iskrenim cestitkama predsednika Srbije upucenim novom patrijarhu i svim pravoslavnim vernicima zelim srecan izbor novog patrijarha Porfirija, zivela Srbija.

Vesko

pre 3 godine

Tako i treba. Sve čestitke novoizabranom patrijarhu.

Kole

pre 3 godine

Ustoličenje patrijarha Porfirija je važan trenutak za našu crkvu i veru, ali i državu. Prisustvo ličnosti iz državnog vrha je pokazatelj poštovanja države prema SPC kao institucije ali i shvatanja značaja vere jer je u osnovi svakog zdravog društa pre svega vera.

Dama bez blama

pre 3 godine

Srbija ima cemu da se raduje. Brinula me odluka, ali ovo je najbolji moguci izbor.

Milos Veliki

pre 3 godine

Nema mesta politici, ovo je vezano za veru i SPC, odluceno je najbolje, ne treba tu mesati politiku i hejtovati, sto ovi Djilasovi to rade ceo dan.

Japanac

pre 3 godine

Srecno novom Patrijarhu i zeleo bih da ga upoznam i nadam se da cu uspeti u tome.

Isidora

pre 3 godine

ovo je veoma vazan dan za SPC, drzavu Srbiju i srpski narod sirom sveta. Dobili smo novog duhovnog vodju, coveka velikog srca i velikog znanja koji ce se zalagati za ocuvanje naseg Kosova. Danasnjem cinu ustolicenja novog Patrijarha Porhirija prisustvuje dosta zvanicnika sto pokazuje njegovu velicinu. Jos jednom sve cestitke

milos

pre 3 godine

Dobro je što je i predsednik Vučić bio priusutan na ustoličenju patrijarha Porfirija. Drago mi je što Grigorije nije uspeo u svom planu da opstruiše izbor patrijarha. Srpska pravoslavna crkva je dobila odličnog patrijarha a sam izjava patrijarha prilikom ustoličenja da je KiM za njega svetinja još više potvrđuje moju tezu.

Borac R SRPSKE

pre 3 godine

Valjda novi patrijarh nece odati sa dodikom po predizbornim skupovima.Dokle je ovaj narod stigao kada ustolicenju patrijarha prisustvuje dodik koji je pokrao sve u R Srpskoj.

Darko

pre 3 godine

Cestitam patrijarhu Porfiriju na ustolicenju, verujem u njegovu duhovnu snagu i moc kojim moze da vodi svoj narod.

maxmix

pre 3 godine

Bog bira najbolje! Zdravlje i sreca svim dobrim ljudima!

Slavko

pre 3 godine

Cast mi je da vidim sve zvanicnike drzave na ovakvom cinu, bitnu za drzavu i njene gradjane. Dobili smo duhovnog vodju naroda. Dostojan.

Milja R

pre 3 godine

Ovo je nešto gde državni zvaničnici treba da prisustvuju.

Glasinac

pre 3 godine

Pored naših zvaničnika ustoličenju novog Patrijarha prisustvovali su i zvaničnici iz RS i to treba pozdraviti.

Dragana

pre 3 godine

Mnogo javnih i poznatih ličnosti je doslo da podrži i prisustvuje ustoličenju patrijarha, ovo je veliki dan za Srbiju.

Maki

pre 3 godine

Прави наследник трона Светога Саве који ће бринути о СПЦ и Србима где год да се налазе. Сусрет са државним врхом и председником државе је логичан почетак рада након устоличења.

Marko

pre 3 godine

Susret našeg duhovnog i svetovnog rukovodstva je znak jedinstva onih koju našu zemlju i narod vode po pitanju toga koje su vrednosti ka kojima kao nacija treba da težimo!

Ana

pre 3 godine

Vazan dan za narod ,za SPC ,nastavicemo putem jedinstva i sloge ,sto nam je potrebno i značajno.

Sanja

pre 3 godine

vaznim dogadjajima kao sto je danasnji i sasavim opravdano prisustvuju i uvelicavaju licnosti koji su njeni predstavnici izabrani voljom vecine naroda kao i predstavnici drugih verskih zajednica

Jaca

pre 3 godine

Danas je vazan dan za Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu! Drzava i crkva uvek su cinele jedinstvo i cast je biti na ustolicenju patrijarha Porfirija!

Nina

pre 3 godine

Ovo i jeste bio događaj od važnosti da mnogi prisustvuju.

Verica

pre 3 godine

Cela drzavna vlast je uz novog patrijarha SPC.

Jovana2

pre 3 godine

Чин устоличења српског поглавара Порфирија, уприличен је у Саборној цркви, након литургије,Самом чину присуствовали су државни званичници, јавне личности и свештенство, и тиме пружили подршку новоименованом патријарху!

Ivana

pre 3 godine

Ovo je veliki dan za SPC i jačanje Pravoslavlja. SPC je izabrala najboljeg međi njima i pomoći će da se SPC stalno jača u regionu.

Perica Savic

pre 3 godine

Svi koji su bili pozvani odazvali su se pozivu.

Lela

pre 3 godine

Lepo. Ovom svetom činu vredelo je prisustvovati.

Micojka

pre 3 godine

Ustolicenje patrijarha je posebno svecan cin.

Glasinac

pre 3 godine

Ovo je nešto na čemu državni zvaničnicu treba da prisustvuju.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17