• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.02.2021

07:27

KO JE SMILJANA TESLA u filmu "Dara iz Jasenovca"? Hrvati SRPSKOG NAUČNIKA PRISVAJAJU, a u Jasenovcu su mu POBILI 11 ČLANOVA PORODICE!

Društvo

KO JE SMILJANA TESLA u filmu "Dara iz Jasenovca"? Hrvati SRPSKOG NAUČNIKA PRISVAJAJU, a u Jasenovcu su mu POBILI 11 ČLANOVA PORODICE!

Podeli vest

Prezimenjaci Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine

Film Dara iz Jasenovca je Srbiju ostavio bez daha. Ovaj film, čija se radnja dešava tokom Drugog svetskog rata kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima, ima mnoge zanimljive detalje koji su publici mogli da promaknu prilikom prvog gledanja.

Autori su u priču o desetogodišnjoj Dari i strašnom logoru smrti upleli i par detalja iz srpske književnosti, ali i neke ličnosti bitne za srpsku istoriju. Tako su autori odali počast i Nikoli Tesli, kao i njegovim rođacima.

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Smiljana Tesla u "vozu smrti", film Dara iz Jasenovca

Jedna od prvih žena u filmu koja je prozvana za odlazak u Nemačku je Smiljana Tesla. Ime ove zatočenice je igra rečima, naime žena deli prezime sa našim slavim naučnikom Nikolom Teslom. A ime je dobila po Teslinom rodnom mestu Smiljanu. Na ovaj način su stvaraoci filma simbolično spojili naziv rodnog mesta srpskog naučnika i prezime i podsetili na to da je u logoru Jasenovac život izgubilo i 11 Teslinih rođaka.

Iz istorijskih spisa je poznato da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u NDH. Takođe je poznato da je njih 11 stradalo upravo u ozloglašenom Jasenovcu. Među ustaškim žrtvama su bile tri žene i osam muškaraca porodice Tesla.

Foto: wikipedia

Nikola Tesla

1941. godine godine hrvatske ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, Smiljana kod Gospića. Danas u Smiljanu, nema ni jedne žive srpske duše.

Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno u logorima, a među njima je bilo 74 dece.

U poslednjem ratu tokom 90-ih, Hrvati su ubili još 20 Srba u Smiljanu, među kojima i 8 njih koji su preživeli ustaške pokolje u Drugom svetskom ratu.

Zar Hrvati to da rade svom Hrvatu? Ili je u pitanju nekakvo nevjerovatno ludilo gde one koje su proganjali samo zato što su pravoslavni Srbi, odjednom proglašavaju Hrvatima?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petarle

pre 3 godine

Pa kako to,Hrvati se kunu kako je Nikola Tesla njihov,a pobili su citave generacije Tesle jer su Srbi,ustase su ostale ustase i 90 tih pa i dan danas,to je njihova lijepa

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA -  katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!
Društvo

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA - katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!

Rodio se kao Miroslav Filipović, a kasnije će biti poznat kao Tomislav Majstorović. Zbog pokolja više hiljada Srba oko Banjaluke, Vatikan ga je isključio iz crkvenih redova, a Nemci uhapsili. Ipak, brzo je na intervenciju samog ustaškog vrha prebačen u Jasenovac, gde je prvo bio "zatvorenik" a potom jedan od upravnika. Tu je mogao da nastavi svoj krvavi pir

22.02.2021

10:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija