• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co/M. B.

22.02.2021

18:09

OVO MORATE PROČITATI! VELIKOSRPSKI HEGEMONIZAM - SVIMA MAJKA, SAMO SRBIMA MAĆEHA! Brutalno razobličavanje jedne od najvećih izmišljotina u Jugoslaviji!

Društvo

OVO MORATE PROČITATI! VELIKOSRPSKI HEGEMONIZAM - SVIMA MAJKA, SAMO SRBIMA MAĆEHA! Brutalno razobličavanje jedne od najvećih izmišljotina u Jugoslaviji!

Podeli vest

Puna je javnost „regionalnih dušebrižnika" koji trube o opasnostima „velikosrpskog hegemonizma". Istorija je, međutim, učiteljica života, a ona nas jasno i nedvosmisleno uči da „velikosrpskog hegemonizma" treba da se čuvaju jedino - Srbi

Znanje je moć i najbolji poklon, a poklonu se, je li, ne gleda u zube. Mada je tajming daleko od idealnog i mada su takve insinuacije u vreme dok se pokojnik još nije ni ohladio u najmanju ruku nepristojne, saznali smo, eto, i da je Đorđe Balašević sredinom osamdesetih godina participirao u zločinačkom projektu „velikosrpskog hegemonizma" usmerenog prvenstveno protiv Albanaca na Kosovu i to tako što je pevao pesmu „Ne lomite mi bagrenje", a Albanci su u vreme dok je on tu pesmu brutalno pevao bili najveće, ali nipošto i jedine, žrtve „velikosrpskog hegemonizma"

Hajde da vidimo koliko je grozan i ogavan bio taj „velikosrpski hegemonizam". Album „Bezdan" na kojem se nalazi pesma „Ne lomite mi bagrenje" objavljen je u junu mesecu 1986. Nekoliko nedelja pre nego je album objavljen, na čelo Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na najvažnije mesto u državi, na funkciju simboličkog naslednika samog Josipa Broza Tita, seda Sinan Hasani, etnički Albanac, pripadnik nacionalne manjine koja u tom trenutku, prema rezultatima poslednjeg popisa, predstavlja oko 7 posto stanovništva u SFRJ. Sinan Hasani nipošto nije nikakav simbolički Sejdo Bajramović, on je, današnjim rečnikom rečeno, legitimni predstavnik jugoslovenskih Albanaca, koliko je to moguće u jednopartijskoj državi. Kad skoro četvrt veka kasnije, u SAD-u, pripadnik manjine koja obuhvata oko 14 posto tamošnjeg stanovništva bude prvi put izabran za predsednika, isti ovi koji danas trube o „velikosrpskom hegemonizmu" iz osamdesetih godina prošlog veka upiškiće se od sreće u patetičnoj egzaltaciji divljenja zemlji u kojoj je, eto, i to moguće.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, procenat nepismenog stanovništva na Kosovu iznosio je 74 posto. Samo dvadeset i pet godina kasnije, osnovan je univerzitet na kojem je posle samo deset godina studiralo više od 26.000 redovnih studenata. Osamdesetih godina, u vreme kad su na Kosovu Albanci žrtve „velikosrpskog hegemonizma" predvođenog Đorđem Balaševićem, tamo, proporcionalno gledajući, studira veći procenat mladih nego igde drugo u Jugoslaviji (26 studenata na hiljadu stanovnika, naspram 14 na hiljadu u Sloveniji i Hrvatskoj).

U isto to vreme, u susednoj Albaniji, živi između 120.000 i 150.000 Južnih Slovena koji nemaju apsolutno nikakva prava. Nemaju pravo na okupljanje u grupe veće od petoro, ne mogu komunicirati sa jugoslovenskom ambasadom, ne mogu da se zovu kako se zaista zovu pošto je izdat dekret da „državljani koji imaju neprikladna imena sa političkog, ideološkog i moralnog stanovišta i ponižavajuća prezimena, moraju ih zameniti", a drugim dekretom se menjaju slovenski nazivi naselja u albanska.

Foto: AP/Reuters/Beta/Fotoilustracija

Ali da, to je Enver Hodža, to nema veze, a Đorđe Balašević je kinjio Albance u Jugoslaviji.

Postoje i drugi statistički pokazatelji pogubnosti „velikosrpskog hegemonizma" po Albance na Kosovu. Po popisu stanovništva iz 1948, na Kosovu je bilo 68 posto Albanaca i 27 posto Srba. U to vreme se Balašević još nije bio rodio, pa su „velikosrpski hegemonizam" predvodili nešto suptilniji likovi poput Slobodana Penezića Krcuna i Aleksandra Rankovića. Rezultati njihovog rada jasno se vide 1981, kad se procenat Albanaca povećao na 77 posto, dok je procenat Srba pao na 15 posto.

Žrtve „velikosrpskog hegemonizma" bili su i Hrvati. I to se dobro vidi iz statistike. 1948. godine, Srba je u Hrvatskoj bili 14.5 posto. Na posljednjem predratnom popisu (misli se na Drugi svetski rat) bilo ih je 16.8 posto, tako da je očito da im je ustaški genodid smanjio brojnost za 2.3 procentna poena. Očekivalo bi se da „velikosrpski hegemonizam" barem malo pomogne u približavanje statistike prethodnom stanju. Ali, avaj, ne! 1981, Srba u Hrvatskoj po popisu je samo 11.6 posto. Procentualno gledano, više ih je koštalo tridesetak godina „velikosrpskog hegemonizma" od četiri godine Endehazije.

PROCURELA DEPEŠA ANBASADORA SAD U LAŽNOJ DRŽAVI! Kosnet: Na granici smo pucanja, ovsko više ne može! MAJSTORI, DOĐITE U SRBIJU DA VAM REŠIMO PROBLEM!

U Bosni i Hercegovini, poznato je, „velikosrpski hegemonizam" se naročito bešćutno obračunavao sa Muslimanima odnosno Bošnjacima. Otkad se u Bosni i Hercegovini uopšte popisuje stanovništvo, uvek su Srbi odnosno pravoslavni imali relativnu većinu, sledili su Muslimani, pa naposletku, kao najmalobrojniji, Hrvati. Usred najgoreg „velikosrpskog hegemonizma", međutim, 1971. godine, Muslimani u Bosni i Hercegovini po brojnosti pretiču Srbe. Takođe, prema podacima poznatog zagovornika „velikosrpskog hegemonizma" Husnije Kamberovića, u periodu od 1969. do 1980, u BiH je izgrađeno više od 800 džamija, što će reći da je građena po jedna džamija na svakih pet dana, odnosno 6 mesečno, odnosno 72 godišnje. Pa da, sve se uklapa, poznato je da „velikosrpski hegemonizam" naročito mrzi islam.

Što se tiče Crnogoraca, njih pola miliona je od strane više od osam miliona Srba bilo toliko brutalno „hegemonisano" da su u toj okrutnoj hegemonijadi u razmeri 16:1 zapravo i nestali. Crnogoraca, ako niste znali, više nema. I Milo Đukanović i Mijo Popović i Tamara Nikčević i ini su puki hologrami, kreirani od manipulacijama sklonog „velikosrpskog hegemonizma" koji od sveta skriva da je uništio ceo jedan narod.

Naposletku, to što su pod „velikosrpskim hegemonizmom" Slovenci prvi put dobili priliku da se fakultetski obrazuju na svom jeziku, a Makedonci da svoj jezik uopšte zvanično i imaju i na njemu štampaju knjige, samo po sebi dovoljno govori.

KRVAVA CRNA TROJKA IZ JASENOVCA! Ove TRI ŽENE BILE SU "HIJENE SMRTI" - vršile su NAJMONSTRUOZNIJE ZLOČINE, a najmlađa od njih je imala samo 16 godina!

A najbolji dokaz koliko je „velikosrpski hegemonizam" poguban, vidi se po tome što su svi ovi narodi, nakon što su se rešili „velikosrpskog hegemonizma" izišli na zelenu granu. Pod „velikosrpskim hegemonizmom" u Hrvatskoj je izmišljen i patentiran jedan od najboljih i najefikasnijih antibiotika na svetu, a danas nisu u stanju ni da uvezu stranih vakcina u dovoljnom i potrebnom im broju. Pod „velikosrpskim hegemonizmom" Sarajevo je zaslužilo i organizovalo Olimpijske igre, a danas je Bosna i Hercegovina najmnogoljudnija među ono malo evropskih država koje se mogu nabrojati prstima jedne ruke, a koje nemaju nijednu olimpijsku medalju. Pod „velikosrpskim hegemonizmom" broj Albanaca na Kosovu je konstantno rastao, a sada, evo, uglavnom pada.

Foto: Fotoilustracija

Puna je javnost „regionalnih dušebrižnika" koji trube o opasnostima „velikosrpskog hegemonizma". Istorija je, međutim, učiteljica života, a ona nas, videli smo, jasno i nedvosmisleno uči da „velikosrpskog hegemonizma" treba da se čuvaju jedino - Srbi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
narodne pesme

pre 3 godine

Šta se ono na Dinari sjaji www.youtube.com/watch?v=XOTLAtHMaV8

Mikizg

pre 3 godine

Jasno je da svi radite po drugom Memorandumu SANU iz 2011g ali imate veliki problem koji se eto najbolje sada video i sa Darom iz Jasenovca koju su svi popljuvali a to je taj da nismo u 91g da se lažemo. Haški sud je presudio da je to bila srpska agresija pod vođstvom Miloševića sa JNA i srpskom vojskom i paravojskom i lokalnim grupama u RH i BiH radi ostvarenje "jedinstvene i HOMOGENE srpske države" u narodu poznate ko Velika Srbija. E to će istorija pamtit a ne vaše kukanje i kmečanje i laganje od 95g....

Trig

pre 3 godine

Ujak,vas ce istorija da pamti kao genetske izopacene fasiste.Raste fasizam,rastete i vi,pada fasizam padate i vi....sledeci put,za vek vekova,zapamti to dobro.

Sveti Američki Gugl

pre 3 godine

Šta misliš zašto ti je ceo svet popljuvao Daru? Danas kad neko bilo gde u svetu gugla "prvi antifašistički pokret na svetu" onda mu gugl kaže da je to bilo u Hrvatskoj! Kad gugla "Nikola Tesla" vidi da je i to u Hrvatskoj i to još blizu mora u Smiljane! Kad gugla "Dečji logori" i to bilo u Hrvatskoj gde su deca bila živa i zdrava sve dok im posle nisu došli rušit državu ko i opet 91g! Kad gugla "najstariji arheološki nalaz ili neandertalac" i to je u Hrvatskoj u Krapini kod Zagreba star 130 000g! Kad gugla "najstariji kalendar" i to je u Hrvatskoj zove se Orion iz Vučedolske kulture pre 5-6000g u Vinkovcima. Kad gugla "Croatia ili Šahovnica ili Vatreni" ima samo da se divi...a vi kukajte i kmečite i lažite i stavljate naslove pune mržnje po medijskoj propagandi sa svoje građane jer znate šta se dobije na gugl kad se upiše "Osmanlijsko ropsto" ili "Đojleni" ili "Judenfraj" ili "genocid"...?

Marcco

pre 3 godine

I Srbi i Hrvati, da ne pominjem druge južno-slovenske narode, su do te mere malobrojni i beznačajni da ono što se Srbima desilo devedesetih, može da snađe svakog od vas. Dovoljno je da se neko moćan namerači zbog nekih svojih trećerazrednih interesa i da to ispegla sa svojom "bratijom" i eto vama iste sudbine. Ne morate ni da ste direktna tema, dovoljno je da se u nekoj raspodeli moći odreknu vas u korist trećeg a zbog, pete koristi negde par hiljada kilometara dalje. Činjenice, snimci, izjave... to sve možete sebi da ugurate tamo gde sunce ne sija jer je bitno koliko i par stotina hiljada mrtvih civila i četiri miliona proteranih i raseljenih... manje bitno od vesti o lančanom sudaru negde na nekoj prevojnici u Alpima, gde ima njihovih povređenih sa potrebom za hospitalizacijom.

TT

pre 3 godine

Dobar, argumentovan tekst u Informeru, sta ce to biti ..

121

pre 3 godine

Procitao sam tekst od pocetka do kraja.Svaka rec je istinita i na mestu.Cestitka autoru ovog teksta.

UMRO Tito

pre 3 godine

Srbija treba da se HOMOGENIZUJE da bi opstala.

3509

pre 3 godine

Veliki sam Srbin, rastao i odeastao u BiH. Međutim moram da kažem da brojke smanjenju Srba u bivšim republikama Jugoslavije ne mogu biti pokazatelj postojanja ili ne postojanja kako vi kažete srpskog hegomanizma, a koji svakako nije postojao. Smanjenje procenata Srba nema veze sa vašom pričom, već je to rezultiralo time što su Srbi poslije drugog svjetskog rata se masovno preseljavali u Srbiju (najviše u Vojvodinu kao i u nesretnom ratu 90-ih godina),uglavnom iz ekonomskih razloga, odnosno zbog siromaštva. Drugi razlog je taj što su siromašne i neobrazovane porodice rađale mnogo više djecu nego obrazovane i bogate. a tako je nažalost danas i u današnjoj Srbiji.

susjed

pre 3 godine

Loše uspoređujete broj Srba u RH prije WWII i poslije 1948 je u RH priključen poveći broj Hrvata koji su živjeli na teritorijama koje su anektirali talijanski fašisti dok u prijeratnom popisu ti ljudi nisu bili uključeni.

Bravo Biden

pre 3 godine

Dara iz Jasenovca, pornografija nasilja pod zaštitom Vučićeva režima

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija