• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

22.02.2021

16:06

KRVAVA CRNA TROJKA IZ JASENOVCA! Ove TRI ŽENE BILE SU "HIJENE SMRTI" - vršile su NAJMONSTRUOZNIJE ZLOČINE, a najmlađa od njih je imala samo 16 godina!

Društvo

KRVAVA CRNA TROJKA IZ JASENOVCA! Ove TRI ŽENE BILE SU "HIJENE SMRTI" - vršile su NAJMONSTRUOZNIJE ZLOČINE, a najmlađa od njih je imala samo 16 godina!

Podeli vest

Premijerno prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca", Predraga Antonijevića izazvalo je burne reakcije javnosti, a na scene brutalnosti i svireposti niko nije ostao ravnodušan. Sve dobija na dodatnom značaju ako se uzme u obzir da su nekim od najsurovnijih poduhvata komandovale žene, koje po svojoj svireposti ni po čemu nisu zaostajale u odnosu na muške načelnike logora

Nemilosrdbost i bezrezervna odanost bolesnoj ideologiji bili su recept za uspešno upravljanje koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. Veoma često su u nacističkoj Nemačkoj, ali i ustaškoj NDH nadzornice logora bile žene, koje se po surovosti ni po čemu nisu razlikovale od muškaraca. Zvali su ih hijene smrti.

Ponekad su bile i ekstremnije i spremnije na radikalnije poteze. Svirepost, surovost i odsustvo saosećanosti lebdeli su u svoj najgorem izdanju i nad Starom Gradiškom.

Koncentracioni logor Stara Gradiška bio je pod-logor u okrilju Jasenovca, u kom je stradalo najmanje 80.000 Srba, Roma i Jevreja.

Ko su hijene smrti?

Ustašku upravu ženskog dela koncentracionog logora u Staroj Gradiški sačinjavale su logornica Maja Buždon i „dužnosnice": Božica Obradović i Nada Luburić. Logoraši su ih opisali rečima "Pljačkale su i oduzimale sve od zatočenica. Tukle su, kažnjavale, bacale u samice i same ubijale za sitnicu".

Nada Šakić

Nada Šakić je bila čuvar ženskog logora Stara gradiška koji je funkcioniosao u okviru logora Jasenovac, čiji je komandant bio njen muž, Dino Šakić. Bila je polusestra Vjekoslava Maksa Lunburića, jednog od Pavelićevih ljudi od najvećeg poverenja.

USTAŠKI DŽELAT KOJEG JE DRŽAVA HRVATSKA SPASILA KAZNE! Nada Šakić, žena koja je uživala u ZVERSKOM MUČENJU I UBIJALA BEZ IKAKVOG POVODA! /Foto/

Bez trunke oklevanja i griže savesti činila je zlodela. Bila je poznata po čestim ubistvima i to bez ikakvog povoda. Svedočenja preživelih zatvorenica jasno govore o tome da bi posle ubistva samo "utegla" odeću, rukom pročešljala kosu i pretvarala se kao se ništa nije dogodila.

Kako se navodi u svedočenjima, uvek je bila u ustaškoj zelenoj uniformi sa opasačima, pištoljem i kamom u čizmi, i patološki je uživala u zverskom mučenju i najčešće ubijala bez ikakvog povoda.

Pored nacističkih zločinaca koji su se posle kraha Hitlerovog Trećeg rajha razbežali po latinskoj americi, i ustaški prvaci su krenuli put Argentine, gde su mnogi od njih našli svoje utočište. Najpoznatiji slučaj je svakako Ante Pavelić, kog je ubio Blagoje Jovović.

 

 

Izbegla kaznu

Nadin brat, Maks Luburić bio je jedan od pionira ustaške emigracije. Jula 1998. godine vlasti Jugoslavije zatražile su od Argentine njeno izručenje, a to isto učinila je i Hrvatska, doduše sa ciljem da je što pre vrati u zemlju i da se zaštiti od izručenja SR Jugoslaviji.

Procesom u Županijskom državnom tužilaštvu utvrđeno je da nema dokaza za njene zločine, a ona je izjavila

- Osećam se izvrsno, pravda je pobedila. Srećna sam što sam došla u svoju zemlju, to mi je i bila najveća želja.

Foto: Informer

Nada Šakić i Dinko Šakić

Od tada, Nada je živela u elitnom domu penzionera zu hrvatskoj prestonici, a sredinom 2011. godine Interpol je na zahtev Srbije raspisao poternicu za njom, međutim hrvatski mediji istog dana su objavili da je ona preminula pet meseci ranije.

Marija Buždon

Jedina upravnica logora Stara Gradiška koja je osuđena za svoja dela bila je Marija Buždon. Prema rečima preživelih, Marija je bila najstarija i naokrutnija od svih upravnica.

Po svedočenju preživelih logorašica, ova osoba se sadistički iživljavala nad ženama. Pre svega su joj trn u oku bile mlađe žene njenih godina i one sa malom decom. Na njih je pucala i nekoliko ih ubila. Tukla ih je palicama i motkama. Puštala je pse na njih. Naređivala je njihovo bacanje u samice gde su umirale od gladi i bolesti.

 

 

Nakon poraza ustaša bežala je pred pobedničkom partizanskom vojskom iz Hrvatske u Sloveniju gde su ju partizani uhvatili. Na drugoj slici su je slikali u zatvoru tik pred odlazak na suđenje na vojni sud u Zagrebu. Osudili su je na kaznu smrti vešanjem iste godine.

Foto: Wikipedia

Martina Kitanovićkao Marija Buždon
Božica Obradović

Ovu nemilosrdnu i krvoločnu "dužnosnicu" logora u Staroj Grdišci opisali su rečima "Kod nje se ne vidi nikakav momenat preispitivanja, to je osoba koja ubije a ne trepne".

Ona je između ostalog ulazila u sobe i birala koga će voditi na klanje. Preživeli tvrde da je nemilosrdno tukla žene, bacala ih u samice, pljačkala novopristigle logorašice i oduzimala im lekove i odeću.

Sumorno bdila nad zatovorenicama

Pored pravljenja "liste" za klanje, Božica je i sama prednjačila u izvršenju tog dela, a takođe se često i odlučivala da pretuče neku od zatvorenica. Za nju su govorili da je danonoćno poput zmaja sumorno bdila nad logorašima.

Najjezivije od svega zvuči činjenica da je Božica u tom trenutku imala svega 16 godina, a pored klanja, takođe je noću ulazila u sobe i gušila žene.

Foto: Printscreen

Ana Lečić kao Božica Obradović
Dara iz Jasenovca

Radnja filma Dara iz Jasenovca dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Alise Radaković i Petra Đurđevića, u filmu igraju i Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film Dara iz Jasenovca režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tvrdko Karić

pre 3 godine

Kakve lepotice čoveče, te da ubijaju? Pa, tu ne znaš koja je zgodnija i vatrenija?

Bane

pre 3 godine

Kad stavite naslov onda stavite i odgovarajuce arhivske fotografije pravih hijena,a ne nasih glumica.Mislim da one to nisu zasluzile.

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA -  katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!
Društvo

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA - katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!

Rodio se kao Miroslav Filipović, a kasnije će biti poznat kao Tomislav Majstorović. Zbog pokolja više hiljada Srba oko Banjaluke, Vatikan ga je isključio iz crkvenih redova, a Nemci uhapsili. Ipak, brzo je na intervenciju samog ustaškog vrha prebačen u Jasenovac, gde je prvo bio "zatvorenik" a potom jedan od upravnika. Tu je mogao da nastavi svoj krvavi pir

22.02.2021

10:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija