• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.02.2021

09:05

POSTOJE DVE OPCIJE ZA POOŠTRAVANJE MERA! Situacija je nepovoljna u celoj zemlji, ove nedelje se OČEKUJE PORAST BROJA ZARAŽENIH!

Društvo

POSTOJE DVE OPCIJE ZA POOŠTRAVANJE MERA! Situacija je nepovoljna u celoj zemlji, ove nedelje se OČEKUJE PORAST BROJA ZARAŽENIH!

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je epidemijska situacija u celoj zemlji nepovoljna, a u pojedinim gradovima i vanredna. Ističe da postoje dve opcije kada je reč o pooštravanju mera

Branislav Tiodorović je, govoreći za Dnevnik RTS-a uoči početka sednice Kriznog štaba, rekao da je epidemijska situacija vanredna u Beogradu, Novom Sadu, Arilju, Kraljevu.

Vrlo je jasno, ističe, da opet imamo situaciju koja podseća na neke prethodne dve kada smo posle mirnih perioda imali tendenciju rasta broj obolelih i pozitivnih.

Kaže da će Krizni štab morati da razgovara o pooštravanju mera, za šta postoje dve opcije.

Prva je, navodi epidemiolog, da se donesu mere koje se odnose na celu državu jer se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih.

Druga je da se u pojedinim lokalnim samoupravama donesu posebne mere i postavi pitanje odnosa lokalne samouprave prema ovoj situaciji, dodaje Tiodorović.

U svakom slučaju, napominje, biće neophodna dodatna kontrola poštovanja mera.

"Mi smo u produženom trećem talasu" 

Član Kriznog štaba dodaje da će se analizirati da li tokom vikenda dolazi do širenja zaraze.

"Možda u tom delu ozbiljnije skraćenje radnog vremena, a tokom radne nedelje je pitanje da li se postiže efekat, da li se iz kafića i restorana ide negde", dodaje epidemiolog.

Tiodorović dodaje da nismo pred četvrtim talasom, već u produženom trećem talasu, koji se, kaže, odvijao i posle Nove godine i Božića.

Foto: printscreen RTS

Branislav Tiodorović

Najvažnije je, napominje, da se ponovo apeluje na pojedinačnu ali i kolektivnu odgovornost. 

Kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu su pod pritiskom, a Tiodorović dodaje da se to prenosi i na kliničke centre i bolnice.

Kada je reč o potpunom prelasku na onlajn nastavu, član Kirznog štaba kaže da će o tome biti preciznije rečeno kada se postigne potpuni uvid u stanje u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola.

Govoreći o vakcinaciji, Tiodorović navodi da Srbija ima izuzetan položaj u Evropi i svetu, što treba da se održi.

"Ako bismo uspeli za mesec do dva da obuhvatimo što veći broj vakcinisanih, i uz prirodan imunitet, možda da dođemo na kolektivni imunitet u 60-70 odsto, to bi nas dovelo da do kraja proleća uđemo i mirniji period i tokom leta da razmišljamo o drugim stvarima", navodi član Kriznog štaba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija