• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2021

11:17

KADA ŽENA DOĐE DO POSLODAVCA I KAŽE DA JE TRUDNA, POSTAJE NJEGOV NEPRIJATELJ BROJ 1! Dmitrović: Učiniću sve da zakonska rešenja budu u korist majki

Društvo

KADA ŽENA DOĐE DO POSLODAVCA I KAŽE DA JE TRUDNA, POSTAJE NJEGOV NEPRIJATELJ BROJ 1! Dmitrović: Učiniću sve da zakonska rešenja budu u korist majki

Podeli vest

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović poslednjih meseci obilazi opštine i gradove po Srbiji da bi stekao sliku o demografskoj situaciji u tim sredinama i upoznao se sa problemima građana, jer je, kako kaže "demografski slom kome svedočimo" problem iznad svih problema u Srbiji

A kada je reč o prvim konkretnim potezima ističe da ovih dana počinje javna rasprava o izmenama i dopunama zakona o novčanoj pomoći porodicama naglašava da će se uraditi sve da rešenja budu u korist majki.

Lično će kaže podneti i inicijativu vladi da se problematičan odnos poslodavaca prema ženama koje žele decu, promeni.

Objašnjava da je obilazi Srbiju, i snima terena, kako kaže, gde bi krajem godine ili početkom naredne trebalo da se predstave strateški dokumenti, odnosno rešenje problema o čijoj težini najbolje govore podaci Republičkog zavoda za statistiku - da je u Srbiji u prošloj godini zabeleženo duplo više umrlih nego rođenih.

Dmitrović u intervju za Tanjug kaže da je pad nataliteta koji se beleži kod nas poslednjih nekoliko decenija, a koji se intenzivirao zadnjih 20-25 godina, karakterističan za celu zemlju.

"Imamo od bogatih opština do onih najmanje razvijenih i srednje razvijenih, negativan odnos mortaliteta i nataliteta koji je ogroman", ističe on.

Podseća da je država pre tri godine reagovala, što je, kako kaže dokaz da je politički vrh shvatio razmere tog problema.

Vlada Srbije je 2018. godine za mere populacione politike izdvojila 566 miliona dinara ili pet puta više nego godinu dana ranije. Država se obavezala na pojačanu inspekcijsku kontrolu poslodavaca, kako se ne bi diskriminisale žene koje žele da rađaju, te na ulaganje u obrazovanje i bolje uslove rada i života dece sa smetnjama u razvoju ili nekim poteškoćama, a Dmitrović kaže da je to dalo određene rezultate.

"Podignuta je stopu rodnosti sa 1,46 na 1,52. 2", kaže Dmitrović uz konstataciju da je to bilo pre korone.
Zbog korone 10.000 brakova manje

"Ali je korona napravila haos", konstatuje on, a kao jednu od posledica pandemije navodi da je, recimo, tokom 2020. godine u Srbiji zaključeno 10.000 brakova manje nego godinu dana ranije i da, kako kaže, želi da veruje da je to posledica mera koje su uvedene protiv pandemije i toga što " Srbi žele da organizuju svadbe sa 500 ljudi...".

Ali dodaje da misli da su uzroci višestruki.

Zato kaže odgovor na ovakvu situaciju zahteva ozbiljnu analizu i razgovore, a odgovor na pitanje nataliteta mora biti sveobuhvatan.

Kada je reč o Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, prema kome, između ostalog, sve mame koje imaju manje od 18 meseci rada pre otvaranja trudničkog bolovanja dobijaju manju naknadu zarade od one koju bi dobijale po starom zakonu, te da li će podržati inicijativu za drugačiju raspodelu sredstava za prvo,drugo, treće, četvrto dete... Dmitrović kaže da Ministarstvo može da pomogne.

Promeniti odnos poslodavaca prema trudnicama

Lično će kaže podneti i inicijativu vladi da se problematičan odnos poslodavaca prema ženama koje žele decu, promeni.

- Žena od 26, 27 godina dolazi do poslodavca i govori da je ostala u drugom stanju... Ona je tog trenutka za tog čoveka neprijatelj broj jedan u tom sistemu i te žene se retko kad vrate na iste pozicije i dobijaju iste plate. One su šikanirane na sve moguće načine, a posebno ako imaju jedno dete, a čekaju drugo, tada su u paklenoj situaciji u tim firmama - navodi Dmitrović.

Napominje da se mora sesti i razgovarati o tome.

- Da neke privatne jake firme, banke, osiguravajuća društva, mladim radnicama u ugovoru stavljaju stavku da ne može da ostane u drugom stanju 10 godina... Moramo da sednemo da vidimo šta država može da kaže poslodavcima, kako ne bi postupali tako - ukazuje Dmitrović.

Izgubili smo 4.000 sela

Navodi i da se ne može učiniti mnogo bez podrške celokupne vlade, te ukazuje da je Ministarstvo za brigu o selu najbliži "partner" u rešavanju demografskog problema i zaustavljanja gašenja sela.

- Imamo ideju da otkupljemo kuće koje su napuštene, da obnavljamo ta imanja i da raspišemo konkurs za mlade koji žele da se vraćaju u te male varoši, u sela. Tu želimo da ispitamo teren i da ulažemo, što vlada, što lokalna samouprava - navodi Dmitrović.

Jer, kaže, došlo se do svesti da je sramota živeti na selu i da je uvreda biti seljak.

- Zašto bi onda neko svojoj deci stvarao mogućnosti da ostane na selu - pita on.

Podseća da je naša zemlja od 1945. godine imala snažnu migraciju stanovništva iz sela prema industrijskim zonama i gradovima, gde se, ističe, nije obraćala pažnja šta će se dogoditi sa selima.

- Izgubili smo 4. 000 sela, a tu država treba i mora da pomogne. Niko nije i nikada neće popraviti natalitet u soliterima i stanovima. Ne kažem da sve treba preseliti na selo, nego treba naći meru između razvoja gradova i obnove malih varoši - zaključuje Dmitrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija