• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Rašević

09.03.2021

15:58

ČIJA VAKCINA PRUŽA NAJDUŽU ZAŠTITU OD KORONE? Dr Marija Gnjatović za Informer o svim najvažnijim pitanjima

Društvo

ČIJA VAKCINA PRUŽA NAJDUŽU ZAŠTITU OD KORONE? Dr Marija Gnjatović za Informer o svim najvažnijim pitanjima

Podeli vest

Srbija je po broju vakcinisanih osoba u svetskom vrhu, a među stotinama hiljada onih koji su revakcinisani, najvažnija pitanja su kada, kako i gde treba raditi test na antitela

Za vas smo potražili odgovore u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) u Zemunu gde nas je dočekala Marija Gnjatović, doktor nauka i inženjer tehnologije.

Budući da se u INEP-u rade ovakvi testovi, zanimalo nas je šta revakcinisana osoba treba da traži ukoliko želi da proveri nivo antitela na korona virus.

Foto: Zoran Sinko

dr Marija Gnjatović

- Potrebno je da kaže da mu treba test na antitela nakon vakcinacije. Taj test treba da sadrži Spajk protein, budući da su sve vakcine bazirane na njemu. Kineska vakcina Sinofarm stvara antitela i prema drugim proteinima virusa, ali Spajk je obavezna komponenta svakog testa koji se primenjuje - objašnjava dr Marija Gnjatović.

Pojašnjava i kada je idealno vreme da se uradi ovakvo testiranje.

- Opšta preporuka je da se ne žuri sa testiranjem i da se test radi tri nedelje nakon primene druge doze vakcine, nevezano od proizvođača. Fajzer stvara antitela dosta ranije u odnosu na Sinofarm vakcinu, otprilike dve nedelje nakon primene prve doze. Sputnik V vakcina stvara antitela nekoliko dana kasnije u odnosu na Fajzer. Dakle, najveći broj ljudi ima antitela i nakon primene prve dolaze, ali se pun imunološki, odnosno serološki odgovor stvara kod svih vakcina dve do tri nedelje na primene druge doze.

Iako se ne zna pouzdano koliko traje zaštita u zavisnosti od proizvođača vakcine, zamolili smo našu sagovornicu za što je moguće približniji odgovor.

- Fajzer je dao informaciju da zaštita nakon njihove vakcine traje šest meseci, dok Sinofarm očekuje da će zaštita kineskom vakcinom trajati oko dve godine. Ipak, mi sve ispitujemo i pratimo rezultate, pa ćemo u budućnosti i moći da damo konkretniji odgovor.

Na žalost, nije mali broj slučajeva zaraze nakon prve doze, pa ljudima nije jasno da li to poništava efekat vakcine i da li moraju da prime dve.

- To je moguće da se desi zato što se pun imunitet postiže tek dve do tri nedelje nakon primene druge doze vakcine. Onome ko se zarazi u tom periodu važno je da se oporavi, da prođu svi simptomi, pa se tek onda preporučuje primena druge doze - zaključuje dr Marija Gnjatović.

Brojna priznanja za šest decenija postojanja INEP-a

Institut za primenu nuklearne energije (INEP) se već više od 60 godina bavi razvojem i proizvodnjom različitih vrsta imuno-dijagnostičkih testova. U INEP-u se mnogo radilo na razvoju različitih Eliza testova, a 2000. godine je tim pod rukovodstvom dr Marije Gnjatović pobedio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju za detekciju antitela stvorenih na trihinelu, koji bi bio primenjiv i za ljude i za životinje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jupiter

pre 3 godine

Super sto jos uvek ne znamo da li vakcinacija uopste ima efekta. Ako se po jutru dan poznaje...bice to jako tmuran dan.

Goran Bras

pre 3 godine

Ova mlada doktorka juče ma HAPY TV reče kako oni koji su preležali asimptomatski oblik Covd-19 imaju niži titar antitela pa samim time i niži nivo imuniteta ! Kakva glupost ,neko ko je lagano preležao prvi put COVID sada kada ima MEMORY CELLS ,dakle ćelije pamćenja a dokaz je samo jedno jedino antitelo da su ćelije pamćenja prisutne ,će sigurno u ponovnom susretu sa virusom JOŠ lakše preboleti jer to je u medicini i imunologiji poznato kao SEKUNDARNI ODGOVOR za koji su baš MEMORY CELLS odgovorne a ne antitela jer se virus detektuje na nivou MAKROFAGA a ne od antitela a makrofagi obaveštavaju ćelije pamćenja i počinje produkcuja antitela i kada ne bi bilo ovako svi mi bi mogli baciti svoje diplome !

Krajisnik

pre 3 godine

Doktorka vi ste najbolja vakcina za odlicno zdravlje!!

Dr Milanko Šekler otkrio da li nas IMUNITET ŠTITI OD KORONE ili to samo čine antitela
Društvo

Dr Milanko Šekler otkrio da li nas IMUNITET ŠTITI OD KORONE ili to samo čine antitela

Dr Milanko Šekler virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo" kaže za RTS da su u Srbiji evidentirani novi sojevi koronavirusa, ali da ne znači ništa da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem i da je to samo stručna informacija. Navodi da nas, osim antitela štiti i celularni imunitet o kome se, kako kaže, malo govori

07.03.2021

09:43

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija