• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2021

12:33

DR MARIJA GNJATOVIĆ otkriva kad je najbolje  PROVERITI ANTITELA i koja vakcina daje najbrži serološki odgovor

Društvo

DR MARIJA GNJATOVIĆ otkriva kad je najbolje PROVERITI ANTITELA i koja vakcina daje najbrži serološki odgovor

Podeli vest

Ne bi trebalo žuriti sa proverom antitela u organizmu posle vakcinacije, kaže dr Marija Gnjatović, naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP)

Gnjatović je rekla i da se sve veći broj zaraženih koronavirusom može objasniti opuštanjem građana posle početka vakcinacije.

- Simptomi su različiti kod svake osobe, a zavise i od količine virusa kojoj je neko bio izložen kao i stanja organizma - navodi Gnjatović.

Ona je istakla i da je potrebno vreme da se stvore antitela, a pun efekat vakcine bilo kog proizvođača je dve nedelje posle druge doze, ili kasnije.

- Između prve i druge doze ste ili nezaštićeni ili tek počinje da se stvara imunitet - dodaje Gnjatović za RTS.

Prema njenim rečima, "Fajzerova" vakcina daje najbrži humoralni, serološki odgovor.

- Antitela kod većine građana koje smo testirali stvaraji se dve do tri nedelje nakon prve doze vakcine, preko 85 odsto. Za drugu dozu se očekuje da produži trajanje serološkog odgovora - objašnjava Gnjatović.
Fajzer daje najbrži odgovor

"Sputnjik v" vakcini treba nekoliko dana više nego "Fajzerovoj" da da odgovor, a oko 80 odsto ljudi ima antitela nakon tri nedelje od primanja prve doze. Pun odgovor se dobija tek posle druge doze.

Kako je istakla Marija Gnjatović, primećeno je da kod starijih osoba imunološki odgovor dolazi kasnije.

Foto: Reuters/Henry Nicholls

AstraZeneka
Po čemu je specifična vakcina "Astra-Zeneke"

Navodi da se merenje količine antintela preporučuje dve do tri nedelje nakon druge doze.

"Za sve vrste vakcina to se može uraditi posle pomenutog perioda, osim vakcine ''Astra-Zeneke'' pošto se u slučaju tog cepiva druga doza prima čak 12 nedelja posle prve.

Gnjatovićeva navodi da je vakcina "Astra-Zeneke" slična "sputnjikovoj" i da stvara imunitet dvadesetak dana posle primanja prve doze koji u slučaju zaražavanja sprečava pojavu teže kliničke slike.

Neželjene reakcije kod "sputnjika" mogu biti glavobolja i kratkotrajna povišena temepratura. Nikave ozbiljne nuspojave nisu primećene kod "sputnjika", pa se isto može očekivati i za cepivo "Astra-Zeneke", dodaje ona.

Antitela se stvaraju posle dvadesetak dana, daje dobru zaštitu u periodu između primanja prve i druge doze vakcine.

Ispitivanjima se došlo do zaključka da je najbolji efekat vakcina "Astra-Zeneke" kada se druga doza primi 12 nedelja posle od prve, ukazuje Gnjatović.

Dodaje se da istu preporuku za primenu očekuje i za "Fajzerovu" vakcinu koja takođe daje dobar odgovor posle prve doze.

Naglasila je da podaci iz Britanije pokazuju da cepiva "Astra-Zeneke" i "Fajzera" u više od 90 odsto slučajeva štite od težih oblika kovida 19 posle prve doze.

Foto: Zoran Sinko

Dr Marija Gnjatović
Da li nas vakcine štite i od različitih sojeva virusa

Prema preliminarnim rezultatima, sve vakcine koje se upotrebljavaju u Srbiji štite od britanskog soja koronavirusa. Ne može se očekivati da će se protein virusa toliko izmeniti da vakcine postanu potpno neefikasne u borbi protiv različitih sojeva, učinak može biti samo umanjen", kaže Gnjatović. 

Ona objašnjava i da ne postoje jasno definsane vrednosti količine antitela od zaštite od infekcije ili teže kliničke slike posle imunizacije.

"Znamo da referentne vrednosti antitela štite od ponovne prirodne infekcije, a to se očekuje i od vakcinacije", kaže Gnjatović.

Govoreći o slučajevima zaražavanja koronavirusom posle primanja druge doze vakcine, Gnjatovićeva napominje da se to dešavalo dan-dva posle primanja druge doze, ukazujući da je većina građana primila kineski "sinofarm" kod koga se najsporije stvara imunitet.

Gnjatović smatra da je za kolektivni imunitet potrebno još ovoliko vakcinacija koliko je građana imunizovano do sada (1.792.912, 647.019 osoba dobilo drugu dozu cepiva) i da se to dogodi u što kraćem vremenskom roku kako bi se sprečila transmisija ili bar usporilo širenje zaraze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRITANSKI SOJ KORONE VEĆA OPASNOST ZA DECU?! Da li zbog toga treba zatvarati vrtiće
Društvo

BRITANSKI SOJ KORONE VEĆA OPASNOST ZA DECU?! Da li zbog toga treba zatvarati vrtiće

Britanski soj korona virusa, koji je u januaru potvrđen i u Srbiji, prema rečima stručnjaka, veća je pretnja za decu nego za odrasle, jer ih, navodno više pogađa. U bolnicama u Srbiji koje zbrinjavaju najmlađe, primetan je veći broj mališana sa simptomima korona virusa, među njima ima čak i onih sa multisistemskim inflamotornim odgovorom, ozbiljnim stanjem, ali stručnjaci kažu da situacija nije alarmantna i da ne bi trebalo zatvarati vrtiće

11.03.2021

12:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija