• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

21.03.2021

09:22

BIĆE SNEGA I DO 1. MAJA! Meteorolog Nedeljko Todorović o tome kakvo će biti proleće i šta nas čeka posle 26. marta

Društvo

BIĆE SNEGA I DO 1. MAJA! Meteorolog Nedeljko Todorović o tome kakvo će biti proleće i šta nas čeka posle 26. marta

Podeli vest

Danas je zvanično počelo proleće, ali mnoge je razočaralo što u korak s ovim godišnjim dobom nije krenulo i toplije vreme, već sneg i kiša.

Ipak, meteorolog Nedeljko Todorović ističe da vreme nije čudno za ovo doba godine.

- Snežne padavine u martu nisu neobične, malo je ređa pojava u nižim predelima samo. Srednji datum poslednjeg padanja snega je poslednjih desetak dana marta. Ove vremenske prilike su tipičan primer za mart mesec. Dešavalo se da snežnog pokrivača bude i u aprilu, zavisi od godine do godine - naglasio je meteorolog Nedeljko Todorović u razgovoru za TV "Prva"

On je otkrio kakvo će vreme biti na planinama, ali i kada kreće razvedravanje!

- Ovo je hladan period, s temperaturama ispod proseka. Biće još kiše i snega u brdsko-planinskim predelima danas i još naredna dva dana, do utorka ujutru. A, zaliha snega biće na planinama i do 1. maja, ko bude želeo da ide. Na nadmorskim visinama iznad 1.000 metara visina snega je preko jedan metar, ponegde i metar. U ovom ranom hladnom delu proleća biće još snega do utorka ujutru. Onda se razvedrava polako, ali na snagu stupaju jutarnji mrazevi - istakao je Todorović, pa obrazložio kada tačno temperature počinju da rastu i kakvo nas proleće čeka u aprilu.

- Negde od 26. marta počinje porast temperature, pa će one premašiti prvo 10 stepeni, pa onda vrlo brzo i 15 stepeni. Maksimalne temperature će onda biti između 15 i 20 stepeni sredinom dana, kada je najtoplije. Sveže u jutarnjim i večernjim satima. Onda ulazimo u ono pravo proleće kada će temperature biti znad 20 stepeni.

Foto: Pixabay

Umesto sunca, na početku proleća dočekala nas je kiša

Iako se nadamo toplom proleću, a to je ono što i meteorolog očekuje, ipak kaže da se ne može detaljno odrediti sada prognoza za april, ali da se otprilike zna šta nas čeka.

- Neizvesno je kakvo će tačno biti proleće. Kalendar je najbolji orijentir. Neminovno je da u aprilu krenu temperature naviše. Negde sredinom aprila bude zahlađenje inače, ali nemoguće je to sada utvrditi da će biti i ove godine. U maju je još promenljivije vreme, mogu se očekivati pljuskovi i promene u toku samog dana - rekao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija