• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.04.2021

12:07

Roditelji treba da poštuju kalendar vakcinacije dece! Direktorka Unicefa u Srbiji: Svako remećenje imunizacije može dovesti najmlađe u opasnost

Društvo

Roditelji treba da poštuju kalendar vakcinacije dece! Direktorka Unicefa u Srbiji: Svako remećenje imunizacije može dovesti najmlađe u opasnost

Podeli vest

Direktorka Unicefa u Srbiji, Dejana Kostadinova, rekla je da je dolazak vakcina iz Kovaks programa istorijski trenutak, kao i da će Unicef nastaviti isporuku vakcina u skladu sa distributivnim planom Kovaksa do kraja drugog kvartala ove godine

Kostadinova posebno ističe da je Srbija odličan primer vakcinacije, ali da je važno da se i u zemljama regiona paralelno odvija taj proces kako bi se prekinulo prenošenje virusa preko granica.

Na pitanje koliko je pandemija uticala na redovne imunizacije i sprečavanje drugih zaraznih bolesti, npr. male boginje, Kostadinova kaže da je redovna vakcinacija dece veoma važna i da roditelji treba da poštuju kalendar vakcinacije.

- Svako remećenje imunizacije, čak i u kratkim periodima, može dovesti decu u opasnost - dodala je ona.

- Nažalost, svedoci smo smanjenja imunizacije u Srbiji, kao i u okolnim zemljama tokom proteklih godina. Možda najvažniji primer je vakcina MMR, gde imamo pad i nezadovoljavajući procenat imunizacije čak i 2019. godine, samo 88 odsto. Taj trend se pojačao dolaskom epidemije koronavirusa - naglašava Kostadinova.

Ukazala je da će procenat imunizacije biti i 10 do 20 odsto manji ako ne preokrenemo taj trend, kao i da će to biti zaista opasno za čitavo društvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija