• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.04.2021

15:42

SPREMITE SE ZA UTORAK! Ciklon Srbiji donosi HAOS I BURNU PROMENU VREMENA - OVO JE DETALJNA PROGNOZA

Društvo

SPREMITE SE ZA UTORAK! Ciklon Srbiji donosi HAOS I BURNU PROMENU VREMENA - OVO JE DETALJNA PROGNOZA

Podeli vest

U Srbiji ove subote preovladava oblačno i hladno sa kišom, pa su temperature u većem delu Srbije i u Beogradu 9-10°C, a istovremeno na krajnjem jugu Srbije je i dalje veoma toplo, pa Dimitrograd meri 17°C, Vranje i mesta na Kosovu i Metohiji 20°C. Istovremeno, na Kopaoniku pada jak sneg, a temperatura je 0°C, dok je visina sanežnog pokrivača oko 100 cm.

- Na jugu Srbije u nedelju oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. U ostalim predelima Srbije pre podne suvo, a sredinom dana i posle podne biće promenljivo oblačno sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima, na planinama sa pljuskovima snega. Na severu Vojvodine tokom celog dana suvo i sunčano. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Minimalna temperatura od 1 do 5°C, u Beogradu 3°C, maksimalna dnevna od 5°C na jugu Srbije do 13°C na severu Vojvodine. U toku večeri i noći razvedravanje - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

On kaže da će u Srbiji u ponedeljak tokom dana biti sunčano i toplije, samo još tokom jutra na jugu i istoku ponedge sa slabim padavinama. Maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

Foto: Tanjug

Čekaju nas kiša i sneg


- Utorak će doneti veoma burnu promenu vremena. Preko severa Evrope premeštaće se ciklon i on će svojim centrom biti daleko od nas. Ipak, u sklopu njega preko Evrope sa severozapada će se premeštati veoma izražen hladni front. On će već u utorak ujutro i pre podne stići do severozapada, a do kraja dana i do ostalih predela Srbije i doneti kišu, drastičan pad temperature i jak severozapadni vetar, a sa daljim padom temperature kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. Potom će se iznad našeg područja formirati i sekundarni ciklon, koji će se vrlo vrzo premeštati preko Karpata dalje na istok i preko Krima i severnih predela Crnog mora. Ovaj ciklon u svom zadnjem delu će uz hladni front biti i odgovoran za prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope. Već u sredu popodne on će biti dosta istočnije od nas i sa zapada će ojačati snažan anticiklon, uz porast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena od četvrtka, ali u postepeni porast temperatura - detaljno je objasnio meteorolog.


Dakle, u utorak ujutro i pre podne na severozapadu, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije naoblačenje i jako zahlađenje sa kišom i pljuskovima. Na jugu i jugoistoku pre podne sunčano, posle podne i uveče naoblačenje kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Počeće da duva jak severozapadni vetar.

- Maksimalna temperatura od 5°C na severozapadu do 19°C na jugoistoku Srbije, krajem dana i u tim predelima u osetnijem padu. U toku večeri u severozapadnim i zapadnim predelima Srbije i na planinama kiša će preći u susnežicu i vlažan sneg. U sredu oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom. Pre podne u severnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima razvedravanje. Temperatura u noći između utorka i srede i u sredu ujutro u nižim predelima biće od 0 do 2°C, na jugu i istoku Srbije do 5°C. Maksimalna temperatura u sredu od 5 do 10°C. Dakle, prema trenutnim prognozama, u noći između utorka i srede i u sredu ujutro uslova za susnežicu i vlažan sneg ima i u nižim predelima Srbije. Ukoliko i dođe do formiranja manjeg snežnog pokrivača, on će se vrlo brzo i topiti. Sneg će biti veoma mokar, vlažan i težak, tako da ponegde može da ošteti i poljoprivredne i ratarske kulture. U brdsko-planinskim predelima palo bi 10 do 20 cm veoma mokrog i teškog snega.
U četvrtak i petak sunčano i toplije, ujutro uz slab mraz. Maksimalna temperatura u četvrtak od 7 do 11°C, u Beogradu do 10°C, a u petak od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C. U jutarnjim časovima zbog opasnosti od slabog mraza treba primeniti adekvatne mere i zaštite po poljoprivredne i razarske kulture, a mraz bi naročito bio izražen pri tlu i iznad 5 cm iznad tla - navodi Đurić.


U subotu sunčano i toplije, temperature preko 15°C.
Od 12. aprila uglavnom suvo i stabilno, ali i nešto hladnije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija