• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

06.04.2021

08:41

"DA NA VIDOVDAN NAĐEMO KONAČAN IZLAZ IZ OVOGA" Pavle Zelić: Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani

Društvo

"DA NA VIDOVDAN NAĐEMO KONAČAN IZLAZ IZ OVOGA" Pavle Zelić: Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani

Podeli vest

Pavle Zelić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji.

"Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije", rekao je Zelić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do juče u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na "Sinofarm" - 263.

"To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo", naglašava Zelić. 

Prema njegovim rečima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

Foto: Tanjug

Najviše neželjenih reakcija na Sinofarm, ali nijedna nije zahtevala hospitalizaciju

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije.

Nekoliko stranica je, navodi, delilo informacije da je povučena Astra Zeneka, da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine.

"Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, razgovaram sa ljudima, da im objasnim, da ih ohrabrim, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija", napominje Zelić.

Suština je, naglašava, da se osnaži poverenje u institucije.

"Kad god nešto nije jasno, moramo se obraćati onima koji su referentni, mi smo tu da pomognemo. Sad dolazi teži deo, guranje kamena uzbrdo, kad moramo svakog pojedinačno da ohrabrimo u odluci, treba im par ključnih informacija, o alergijama, sterilititu", napominje Zelić.

Rekao je da građani mogu da ga pozovu na 011 3951 139 kako bi porazgovarali sa njim i dobili sve neophodne informacije o studijama, sastojcima vakcina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KOMŠIJE, ALI I VI IZ EU, STANITE U RED! SRBIJA ZA 45 DANA KREĆE SA PROZIVODNJOM SPUTNJIKA V! Niko u Evropi neće praviti rusku vakcinu, PA AKO NAS ZAMOLITE...
Društvo

KOMŠIJE, ALI I VI IZ EU, STANITE U RED! SRBIJA ZA 45 DANA KREĆE SA PROZIVODNJOM SPUTNJIKA V! Niko u Evropi neće praviti rusku vakcinu, PA AKO NAS ZAMOLITE...

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, saopštio je da je Institut Torlak potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim ruska strana prenosi srpskoj strani podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve u Republici Srbiji

06.04.2021

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija