• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.04.2021

12:01

Lična karta svih vakcina u Srbiji! Ovo su ZVANIČNI I ISPITANI PODACI!

Društvo

Lična karta svih vakcina u Srbiji! Ovo su ZVANIČNI I ISPITANI PODACI!

Podeli vest

U Srbiji je dato više od 2.625.670 doza vakcina protiv korona virusa, oko 1,2 miliona građana primilo je dve doze cepiva, a zabeleženo je svega 742 neželjene reakcije nakon vakcinacije. Pritom, registrovano je samo pet reakcija koje spadaju u "teže", ali nijedna nije bila toliko teška da je zahtevala bolničko lečenje, a kamoli da je dovela u pitanje nečiji život

Poslednja istraživanja pokazuju da se efikasnost vakcina dostupnih u Srbiji kreće između 72,51 do 95,8 odsto.

Koliko su sve četiri vrste vakcine bezbedne u Srbiji najpozvaniji je da kaže direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Saša Jaćović.

- Agenciji odnosno Nacionalnom centru za neželjene reakcije na lekove su do sada prijavljena ukupno 742 slučaja neželjenih reakcija na vakcine protiv Covida 19. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva zdravstveni radnici su prijavili 452, pacijenti 219, a farmaceutske kompanije su prosledile 71 slučaj. Među prijavljenim slučajevima, 228 se odnosio na "Fajzer" vakcinu, 266 na "Sinofarm", 138 "Sputnjik V" , 110 na "AstraZeneku" – objašnjava Jaćović.

Nuspojave nakon vakcinacije ne predstavljaju veliko iznenađenje.

- Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane, i odnose se na lokalne nuspojave, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina, koje su prolazile za nekoliko dana spontano ili uz primenu antipiretika ili analgetika – naglašava Jaćović.

Teže neželjene reakcije na vakcinaciju mogu se izbrojati na prste jedne ruke, na sreću.

- Zaključno sa 1. aprilom agenciji je od strane Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dostavljeno pet zaključaka Nacionalnog stručnog tima za utvrđivanje teže neželjene reakcije o utvrđenoj težoj neželjenoj reakciji posle imunizacije. Nijedna od reakcija nije zahtevala dužu terapiju niti hospitalizaciju, i takođe nijedna nije ostavila trajne posledice – objašnjava Jaćović.

Više neželjenih reakcija kod dama

Na vakcinu su osetljivije pripadnice lepšeg pola.

- Među prijavljenim slučajevima više je prijava kod osoba ženskog pola, a najzastupljenije su prijave kod osoba starosti od 45 do 64 godina. Prijave sumnji na neželjene reakcije na vakcine protiv CoVID-19 primaju i prate ALIMS i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" – kaže Jaćović.

Jedno od najčešćih pitanja koja prati imunizaciju jeste da li osobe alergične na penicilin mogu da se vakcinišu.

- Svakako da osobe sklone teškim alergijskim reakcijama, tipa anafilaktičkog šoka, ozbiljnog stanja koje uglavnom zahteva hospitalizaciju, izazivaju našu posebnu pažnju i oprez, dok nas polenska alergija pa čak ni urtikarija ili druge respiratorne reakcije ne brinu i nisu razlog da neko ne primi vakcinu. Nijedna od vakcina protiv kovid 19 koje se koriste u Srbiji, u sastavu ne sadrži ni penicilin niti bilo koji drugi antibiotic – apostrofira Jaćović i dodaje da oni pacijenti koji su imali teške anafilaktičke reakcije i istoriju hipersenzibilnosti, treba da se konsultuju sa svojim lekarom ili specijalistom pre primanja vakcine.

Lična karta svih vakcina u Srbiji

Pošto o sve četiri vakcine kruže brojne dezinformacije koje negativno utiču na proces vakcinacije kao jedini siguran izlaz iz pandemije, a ovo su zvanični i ispitani podaci o svakom od cepiva u Srbiji.

Fajzer

Vakcina američko-nemačkih kompanija "Fajzer-Biontek" daje se u dve doze u razmaku od tri nedelje, a potpuni efekat daje dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Najširu primenu ova vakcina ima u Izraelu gde je vakcinisano skoro dve trećine stanovništva ili 5,2 miliona ljudi.

Poslednja istraživanja izraelske zdravstvene službe "Makabi" pokazala su da je efikasnost "Fajzerove" vakcine čak 95,8 odsto, a mogućnost da se osoba koja je primila dve doze ponovo zarazi je jedan prema 1.000. Prema tim podacima, revakcinisani koji su oboleli od Covida 19 imali su samo lake simptome ili su bili asimptomatični.

Foto: Reuters

Fajzer vakcina

 

Vakcina je takođe bila 98 odsto efikasna u sprečavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Inače, najnovija istraživanja objavljena u američkom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazala su da je vakcina "Fajzer" efikasna i kod trudnica i dojilja koje mogu preneti antitela i na novorođenčad. Nivoi antitela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne.

Takođe, kompanije "Fajzer" i "Bjontek" saopštile su da ova vakcina izaziva reakciju antitela I kod dece uzrasta od 12 do 15 godina. To, kako ocenjuju, stvara uslove da uskoro zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u.

Kada je reč o neželjenim dejstvima nakon "Fajzerove", moguće su različite nus pojave. Najblaža je svakako blagi bol na mestu uboda koji obično prođe nakon jednog dana. S druge strane, prijavljena su i sledeća teža neželjena dejstva: zamor, glavobolja, bol u mišićima, jeza, bol u zglobovima, povišena temperature, otok ili crvenilo na mestu injekcije, mučnina, povraćanje, otok limfnih čvorova…

Foto: Reuters

Fajzer vakcina

 

Postoji mala verovatnoća da "Fajzerova" vakcina izazove tešku alergijsku reakciju kao što je otežano disanje, otok lica I ždrela, ubrzan rad srca ili težak osip po telu. Teška alergijska reakcija se obično javlja u periodu od nekoliko minuta do jednog sata nakon primene doze

Sinofarm

I vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm" daje se u dve doze u razmaku od 21 dana, a potpuni efekat ima dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Prema poslednji zvaničnim informacijama koje je objavio “Sinofarm” ova vakcina ima efikasnost 72,51 odsto.

U poslednje vreme sve češće se može čuti najave da će ova, ali I druge vakcine zahtevati i primenu treće doze. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naglasio je da Srbija prati istraživanja svih proizvođača vakcina u vezi sa eventualnom primenom treće doze protiv korona virusa i tek nakon toga doneće odluku za svoju zemlju.

Kineska kompanija CNBG, filijala "Sinofarma" objavila je da su preliminarni rezultati istraživanja pokazali da dodatna, treća doza cepiva može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sinofarm vakcina

 

Među neželjenim reakcijama na "Sinofarm" vakcinu koje su opisane u dokumentaciji dostavljenoj u Srbiji kao veome česte navodi se bol na mestu uboda (iskusilo više od deset odsto onih koji su primili vakcinu), zatim prolazna groznica, umor, glavobolja, dijareja, crvenilo, otok, svrab, i stvrdnjavanje tkiva na mestu uboda (od jedan do 10 odsto).

Manje od jedan odsto vakcinisanih prijavilo je retka neželjena dejstva – osip po koži na mestu uboda; mučnina i povraćanje, svrab na mestu gde nije data injekcija, bol u mišićima, artralgija, pospanost, vrtoglavica.

AstraZeneka

Vakcina britansko-švedske kompanije razvijena je na Oksfordu i za razliku od ostalih vakcina daje se u dve doze u vremenskom razmaku od tri meseca. Poslednja istraživanja pokazuju da je pojedinačna doza efikasna u odbrani od infekcije u periodu od 22 dana do 90 dana nakon injekcije, a efikasnost se popela na 82,4 procenta nakon druge doze u tom periodu. Prema najnovijim podacima, ova vakcina sprečava dve trećine prenosa virusa.

Studija javnog zdravstva Engleske (PHE) sugeriše da jedna doza vakcine oksfordske vakcine nudi veliku zaštitu i smanjuje rizik od hospitalizacije i teških bolesti kod starijih ljudi.

Podaci PHE, u studiji koja je obuhvatila više od sedam miliona ljudi, otkrili su da "AstraZeneka" vakcina smanjuje rizik od hospitalizacije starijih od 80 godina za više od 80 procenata, a istovremeno smanjuje infekcije u takvim starosnim grupama za oko dve trećine.

Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Astrazeneka

 

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da je ova vakcina 100 odsto efikasna protiv teških ili kritičnih bolesti i hospitalizacije.

AstraZeneka se koristi i u zemljama EU, ali je ponegde suspendovana zbog moguće veze između pojave retkih slučajeva krvnih ugrušaka.

Moguće neželjene reakcije i kod ove vakcine su bol, otok i crvenilo na mestu uboda, ali i sistemske reakcije kao što su povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima, jeza, malaksalost, slabost, glavobolja i mučnina.

Sputnjik V

Ruska vakcina daje se u dve potpuno različite doze u razmaku od tri nedelje. Potpuni efekat vakcina daje dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Najsvežije studije potvrđuju da je I ova vakcina vrlo efikasna – više od 90 procenata. Vakcini se, takođe, ne mogu pripisati ni teži neželjeni efekti.

Preliminarna analiza treće faze studije u kojoj je učestvovalo 19.866 ispitanika pokazuje da je efikasnost ove dostiglo 91,6 procenata.

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

Sputnjik V vakcina

 

Kad je reč o nus pojavama, teži neželjeni efekti, zbog kojih je bilo neophodno bolničko lečenje, javili su se kod 45 osoba ili svega 0,2 procenta.

Češći neželjeni efekti su blaži simptomi slični gripi, bolovi na mestu ubrizgavanja vakcine, prolazna slabost i premor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija