• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

08.04.2021

22:30

CRNA STATISTIKA! Dvaput više zaraženih mališana nego ranije! MUTIRANI VIRUS sad više napada decu! Tinejdžer (15) na kiseoniku

Društvo

CRNA STATISTIKA! Dvaput više zaraženih mališana nego ranije! MUTIRANI VIRUS sad više napada decu! Tinejdžer (15) na kiseoniku

Podeli vest

* Lekari apeluju na roditelje, bake i deke da se vakcinišu i tako spasu najmlađe


Mutirani koronavirus sve više napada najmlađe, a broj zaražene dece sada je duplo veći nego ranije, upozoravaju domaći stručnjaci!

Najveći problem je što je korona mutant čak 70 odsto zarazniji, pa su sve češće i mnogo ozbiljne kliničke slike sa obostranom upalom pluća i potrebom za kiseonikom. Samo jedan u nizu takvih slučajeva jeste i petnaestogodišnji tinejdžer koji leži u KBC "Dragiša Mišović". Zato lekari apeluju na roditelje, bake i deke da se vakcinišu protiv kovida-19 kako bi zaštitili svoje najmlađe.

Teške kliničke slike

Načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić upozorava da su novi sojevi virusa, poput britanskog, zarazniji za decu, ali napominje i da tinejdžeri češće obolevaju jer se slabije pridržavaju mera.

- Britanski soj je pokazao za 70 odsto veću virulentnost. I od pojave ovog mutiranog soja deca češće i više obolevaju. Trenutno je od ukupnog broja dece na klinici 40-50 posto tinejdžera, a 20-30 odsto su bebe. Najmanje je dece iz vrtića i predškolskog, što se pokazalo kao sigurna zona. Na povećan broj dečjih kovid pacijenata definitivno su najviše uticali novi sojevi koronavirusa, jer je očito da su oni zarazniji. Sada imamo oko 40 odsto više zaražene dece nego u martu - ističe dr Ostojić i naglašava:

- Trenutno su najugroženiji tinejdžeri i mladi adolescenti. Oni dobijaju obostranu upalu pluća jer se razvijaju ka odraslom dobu, odnosno organizmu. Zato i imaju ozbiljniju kliničku sliku. Među ugoroženima su gojazni tinejdžeri. U našoj dečijoj ustanovi najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća tipičnom za kovid ima samo 15 godina. Zbog ozbiljnosti stanja bilo je slučajeva i da je neophodan kiseonik, i to traje par dana, ali nije bilo nijednog slučaja da je potreban respirator. Nadam se da će tako i ostati i s ovim mutiranim sojem. Međutim, i ukoliko se kod starije dece razvije ozbiljnija klinička slika, nisu životno ugrožena!

Foto: RTV Pink

Olivera Ostojić

Na pitanje kako virus utiče na bebe ona objašnjava:

- Kod beba nema težih simptoma. Bebe najčešće dobiju temperaturu, koja traje nekoliko dana, i tako sve prolazi.

Vakcina je spas

Apelujem na roditelje, bake i deke da se vakcinišu i da tako zaštite najmlađe i od virusa, ali i opasnih posledica koje on ostavlja po zdravlje

Dr Tomislav Stevanović

Da koronavirus više ne bira na koga udara i da se epidemijska granica pomera ka sve mlađima, smatra i pedijatar dr Tomislav Stevanović!

- U početku su deca retko obolevala, a i kada bi se zarazila, uglavnom su to bili asimptomatski slučajevi ili sa izrazito blagim simptomima. Međutim, virus je u međuvremenu dosta mutirao. U Srbiju je stigao i dosta opasniji britanski soj, pa zbog toga mi danas imamo nemali broj dece sa teškom kliničkom slikom. Jedini razlog za povećanje broja obolelih i teška stanja koja se pre nisu javljala u tolikom broju upravo su mutacije virusa - objasnio je naš sagovornik.

 

Foto: Informer DN

Tomislav Stevanović

Stevanović: I deca treba da se vakcinišu

Pedijatar dr Tomislav Stevanović kaže da, ako naša Agencija za lekove i medicinska sredstva odobri vakcine za decu, nema razloga da se mališani ne vakcinišu.

- Vakcina će ih zaštiti od opakog virusa, koji, kako vidimo, sada udara i na decu. I mališani treba da se vakcinišu, posebno oni koji boluju od neke bolesti. Samo vakcinacijom stvorićemo kolektivni imunitet i, što je najvažnije, sprečićemo nove mutacije virusa - rekao je Stevanović.

 
Opasne posledice

On, međutim upozorava, da osim zaraze, i kod dece dolazi do obolevanja od postkovid sindroma.

- Ono što me najviše plaši je to što se već sada javljaju i mališani sa postkovid sindromom. Najgore je što se on javlja čak i kod one dece koja su, kada su bila kovid pozitivna, imala blage simptome. Najčešće su u pitanju mikrotromboze na srcu i bubrezima. Zato apelujem na roditelje, bake i deke da se vakcinišu i da tako zaštite najmlađe i od samog virusa, ali i opasnih posledica koje on ostavlja po zdravlje - napomenuo je Stevanović.

 

Raste broj umrlih

Za samo 24 sata u Srbiji su od posledica zaraze koronavirusom preminula čak 42 naša građanina! Od početka epidemije bitku sa opasnim virusom izgubilo je 5.579 pacijenata.

Do juče u 15 sati u Srbiji su na kovid-19 testirane 15.904 osobe, a pozitivno je bilo 3.615. Procenat zaraženih u odnosu na testirane iznosio je 22,7.

- U bolnici se trenutno leči 7.938 pacijenata, a na respirator je priključeno 267 osoba sa teškom kliničkom slikom - kažu u Ministarstvu zdravlja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija