• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

13.04.2021

10:33

OPASNI SOJ IZ BRAZILA PRETI I SRBIJI! Označen je sa P. 1,  zbog jedne osobine je mnogo zarazniji, a ovo su NJEGOVI SIMPTOMI

Društvo

OPASNI SOJ IZ BRAZILA PRETI I SRBIJI! Označen je sa P. 1, zbog jedne osobine je mnogo zarazniji, a ovo su NJEGOVI SIMPTOMI

Podeli vest

Korona je sada tri puta smrtonosnija nego na početku epidemije, jer se pojavio brazilski soj, koji je mnogo zarazniji i opasniji, upozoravaju lekari

Nova mutacija virusa registrovana je u Kolumbiji i Meksiku, a stigao je i u Evropu, pa je pitanje dana kada će se registrovati i u Srbiji.


Zato naši lekari apeluju na građane da se pridržavaju svih mera i da se što pre vakcinišu. Jedino tako se može sprečiti širenje ovog soja virusa i jezivih posledica kod obolelih.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević jutros je rekla da Srbijom najviše kruži britanski soj virusa, a da ima naznaka da se u populaciji pojavio i brazilski soj.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za Informer da je brazilski soj sličan britanskom i južnoafričkom, jer se veoma brzo širi.


- Brazilski soj ima identične simptome kao i ostale varijante koronavirusa. Jedina razlika je što se on veoma brže širi, pa je verovatnoća zaraze dosta veća. Soj P. 1 je potvrđen u Brazilu i na virusu SARS-CoV-2 već je stvorio 17 mutacija i zbog toga lakše prodire u ćelije - kaže Jovanović.


Ona dodaje da se prema dosadašnjim iskustvima iz drugih zemalja utvrđuje koliko je tok bolesti teži kod ovog soja u odnosu na postojeće.

Foto: Tanjug

Tanja Jovanović


- Što se tiče vakcine, one se "prilagođavaju" svakom novom mutantu koji se otkrije i ukoliko bi se i zarazili, vakcinisani građani imali bi lakše kliničke slike i ne bi završavali u bolnici - dodaje ona.


Zdravkovićeva: Bez vakcine svi su na meti virusa!


Da su građani koji nemaju zaštitu ni protiv jednog soja korone kao otvorena meta, naglašava i direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković!
- Napad korone na vas izgleda kao da vas neko gađa iz snajpera! Vakcinacija stvara odbranu od virusa, i to ne samo antitela već i memorijske limfocite, odnosno ćelije koje direktno ubijaju virus, takozvane prirodne ubice virusa. Vakcina je važna i efikasna. Cilj nam je da ne izaziva zapaljenje pluća, da ne zahteva da legnete u bolnicu, da idete na visoke doze kiseonika, da primate lekove koji su jaki, koji utiču na imunitet - ističe naša sagovornica!


Još 106.470 doza "fajzera"

Srbija nastavlja da nabavlja vakcine protiv koronavirusa. Samo juče na Institut "Torlak" stiglo je novih 106.470 doza vakcina "fajzer". Podsetimo, građani i bez zakazivanja mogu da prime bilo koje od četiri cepiva koja imaju na raspolaganju - "fajzer", "sputnjik V", "sinofarm" i "astra zeneku". Naravno, sve zavisi i koje će vakcine biti na raspolaganju u datom trenutku na punktu.


Šta znamo o brazilskom soju
* oznaka je P. 1
* potvrđen 10. januara u Brazilu
* registrovan je u Meksiku, Kolumbiji, Belgiji i Švedskoj
* lakše se prenosi i smrtonosniji je
* zarazniji od običnog tipa virusa
* ima sličnosti sa južnoafričkom mutacijom B. 1. 351


Brazil epicentar pandemije

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju umrlih od koronavirusa i trenutno epicentar pandemije u celom svetu. Ova država predstavlja pretnju ukupnim naporima međunarodne zajednice da kontroliše pandemiju, a brzo širenje nove varijante, koja je prvi put otkrivena u Brazilu, glavni je razlog za zabrinutost širom sveta. Brazil ima najviše umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi, a poslednjih sedmica jedna od četiri prijavljene smrti od korone u svetu je u Brazilu.
Doktor Migel Nikolelis, brazilski profesor neurobiologije, kaže da su bolnice u zemlji u kolapsu i da je to prvi put u istoriji da se javni zdravstveni sistem urušava. On ističe da bi situacija mogla da bude ublažena ako bi bile nabavljene veće količine vakcina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17