• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

21.04.2021

12:25

LEKARI APELUJU: Sve trudnice treba da se vakcinišu!

Društvo

LEKARI APELUJU: Sve trudnice treba da se vakcinišu!

Podeli vest

Posle smrti prve bebe od korone stručnjaci apeluju na buduće majke da se imunizuju jer je mnogo veći rizik od virusa nego od vakcine

Trudnice, vakcinišite se protiv korone, jer je veći rizik od virusa nego od vakcine, apeluju stručnjaci.

Nakon smrti prve bebe od korone u Srbiji, lekari napominju da žene ne treba da imaju dilemu kada je vakcinacija u pitanju, jer će tako stvoriti antitela i zaštititi sebe i bebu. Žena može da se vakciniše u bilo kom periodu trudnoće, a cepiva se savetuju i dojiljama i onima koji planiraju vantelesnu oplodnju. Na taj način i ukoliko se zaraze, izbeći će tešku kliničku sliku i fatalne posledice virusa.

Jedina zaštita

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović naglašava da je veoma važno da se trudnice vakcinišu, s obzirom na to da je rizik od teške kliničke slike kovida-19, kako za majku tako i za plod, izuzetno visok!

Saveti za trudnice i porodilje

* vakcinacija
* nošenje maski
* održavanje fizičke distance
* izbegavanje skupova

- Vakcinacija je najbolja zaštita i za trudnice i za plod. S obzirom na to da antitela prolaze kroz posteljicu i da ih ima i u majčinom mleku, beba će biti zaštićena. Vakcinacija se preporučuje, pogotovo pacijentkinjama sa visokorizičnom trudnoćom, kao i onima sa udruženim bolestima. Utvrđeno je da trudnice koje se zaraze koronom češće završe na intenzivnoj nezi, imaju veću potrebu za invazivnom ventilacijom, ali je i veći procenat smrtnosti. Zato je mnogo bolje primiti vakcinu nego dobiti koronavirus - kaže za Informer prof. dr Stefanović i dodaje da žene same mogu da se odluče koju vakcinu će primiti, uz savetovanje sa svojim lekarom.

Foto: printscreen RTS

Aleksandar Stefanović

- Pre imunizacije pacijentkinja treba da obavi konsultaciju sa svojim ginekologom, koji je upućen u njeno zdravstveno stanje, specifičnosti trudnoće, kao i eventualno postojanje kontraindikacija za primenu određene vakcine protiv kovida-19, a sa kojima su lekari upoznati - objašnjava naš sagovornik.

Čuvate i sebe i bebu

Da žene ne treba da imaju dilemu kada je zaštita zdravlja u pitanju, naročito sada u epidemiji, smatra i specijalista ginekologije u GAK "Narodni front" prof. dr Radomir Aničić.

- Veliko olakšanje je što sada postoji i zvanična preporuka da se vakcinišu trudnice, porodilje i žene koje planiraju trudnoću. U Americi je urađeno istraživanje na 90.000 trudnica na vakcine "fajzer" ili "moderna" i nije bilo gotovo nikakvih nuspojava. Zato struka bez problema daje savete da se žene vakcinišu kako bi zaštitile i sebe i svoju bebu - ističe dr Aničić i dodaje:

Šta sprečava vakcina?

* zaražavanje koronavirusom
* prevenciju težih kliničkih slika
* prevenciju prevremenog porođaja
* razvoj infekcije kod bebe

 

- Imunizacija protiv kovida-19 nije obavezna, ne možemo nikoga naterati da se vakciniše, ali možemo dati savet i preporuku da sve žene koje planiraju trudnoću, vantelesni proces ili one koje su već trudne, prime vakcinu i na vreme izbegnu posledice virusa. Isto važi i dojilje!

Vakcina ne šteti

Na pitanje da li postoji period kada se trudnicama savetuje da prime vakcinu, on odgovora:

- U bilo kojem semestru trudnoće žene mogu primiti vakcinu za koju se odluče. Ne postoji tačan period niti postoje faktori koji na to utiču. Mogu je primiti i pre trudnoće, na početku i na kraju trudnoće. Nema štetnosti


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bosanac2

pre 3 godine

Ja koji su ovi satasnisticki doktori smradovi pa svaka trudnica koja se vakcinise izgubice bebu a to i jeste cim smanjenje populacije

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija