• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

20.05.2021

08:38

PRVE DOZE SPUTNJIK V VAKCINE SA TORLAKA ZA 15 DO 20 DANA! Popović: Zemlja smo koja je u najkraćem roku uspela da dogovoreno sprovede u delo!

Društvo

PRVE DOZE SPUTNJIK V VAKCINE SA TORLAKA ZA 15 DO 20 DANA! Popović: Zemlja smo koja je u najkraćem roku uspela da dogovoreno sprovede u delo!

Podeli vest

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi "Sputnjik V" vakcinu. Ministar bez portfelja najavio je za RTS da bi prve količine sa "Torlaka" mogle da budu za 15-20 dana

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se proizvodi "Sputnjik V". Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi tu vakcinu.

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je tim iz Srbije juče primio ceo tim instituta "Gamalej" na čelu sa direktorom i uručili sertifikat za proizvodnju "Sputnjik V" vakcine na "Torlaku".

Prema njegoim rečima, u prestižnom ruskom institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kada se vakcina proizvodi u Rusiji.

"Odali su nam piznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno iuspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka", naveo je Popović i apelovao na građane da koriste ovu vakcinu.

Foto: Informer

Popović je najavio da će u narednih 10 do 15 dana  krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a "Torlak" će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu stuptancu.

Naveo je da bi za početak na "Torlaku" trebalo da proizvede oko 100.000 vakcina. i da se prve doze mogu očekivati za 15 do 20 dana. "Vakcina sa "Torlaka" biće po svetskim standardima", naglasio je. 

"Treba reći da su Vlada Srbije i predsednik odlučili da ulože u "Torlak" u 50 miliona evta  u najzahtevniju opremu. Da od sledeće god proizvodimo ceo ciklus, da ne dobijamo supstancu iz Rusije. Torlak ima kadrove, decenije ulaganja u kadrove, su dali rezultat", zaključio je Popović.

Ponovio je da ovoga ne bi bilo da nije bilo dogovora između predsednika Vučića i Putina. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija