• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

05.06.2021

23:32

JOŠ JEDNA VELIKA POBEDA NAŠE DRŽAVE PRVI U EVROPI PRAVIMO RUSKU VAKCINU! Vakcinacija srpskim 'sputnjikom' kreće već od 10. juna!

Društvo

JOŠ JEDNA VELIKA POBEDA NAŠE DRŽAVE PRVI U EVROPI PRAVIMO RUSKU VAKCINU! Vakcinacija srpskim 'sputnjikom' kreće već od 10. juna!

Podeli vest

Juče je na "Torlaku" počela proizvodnja ruske vakcine * U narednih šest meseci biće proizvedeno četiri miliona doza. Proizvodnja ruske vakcine "sputnjik V" protiv koronavirusa počela je juče u Institutu "Torlak"!

Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi ovo cepivo kojim će naši građani moći da se vakcinišu već od 10. juna. U planu je da se u naredna četiri do šest meseci proizvede četiri miliona vakcina "sputnjik V".

Stigla supstanca

Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, kaže da je u Srbiju dopremljena supstanca za proizvodnju ovog cepiva i da je "Torlak" spreman za masovnu proizvodnju.

- Supstanca za vakcinu dopremljena je juče na Aerodrom "Šeremetjevo", a zatim je transportovana u Beograd u specijalnim kontejnerima na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni. "Sputnjik" iz "Torlaka" namenjen je prvenstveno za naše građane, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali naravno da ćemo nastaviti da pomažemo i regionu i da je izvozimo. Ova vakcina se pokazala kao veoma dobra i njena efikasnost je čak 97,6 odsto - kaže Popović i dodaje da će prva vakcina iz "Torlaka" stići na punktove za vakcinaciju 10. juna.

Identični uslovi kao u Rusiji

Stručni tim iz Srbije bio je sredinom maja u Rusiji, gde im je Institut "Gamaleja" uručio sertifikat za proizvodnju  vakcine "sputnjik V" na "Torlaku". U prestižnom ruskom institutu utvrđeno je da je sve potpuno isto kao kad se vakcina proizvodi u Rusiji, a Srbija je dobila priznanje da je zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i uspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka da se vakcina proizvodi u Srbiji.

Poznati epidemiolog koji je svoj radni vek proveo na Institutu "Torlak" dr Radmilo Petrović kaže da je ovo značajna vest za Srbiju, "Torlak" i suzbijanje epidemije.

- To će, pre svega, mnogo značiti za državu i građane jer nećemo zavisiti od drugih i strepeti da li će za nas biti dovoljno vakcine protiv kovida-19. Ogromno olakšanje jeste to što nam Rusi daju tehnologiju i svoje stručnjake koji će u početku obučavati i pomagati našima. "Torlak" godinama proizvodi vakcine i znam da ima sjajne i iskusne stručnjake - kaže dr Petrović.

Odlična tehnologija

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković kaže da je "Torlak" spreman za pokretanje proizvodnje ruske vakcine.

Davor Mitrović: Vraćamo staru slavu Instituta

Pomoćnik direktora za finansijske poslove Instituta "Torlak" Davor Mitrović kaže da "Torlak" namerava da se vrati na stare staze slave i da, pored zadovoljavanja potreba domaćeg tržišta, u velikoj meri zadovolji potrebe postojanja i na inostranom tržištu.

- Mi smo u prethodnom periodu uspeli da opstanemo u teškim tržišnim uslovima i zadržali smo celokupan asortiman, a za naredne godine očekujemo proširenje - navodi Mitrović.

- Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da će naš institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima uspešno proizvesti velike količine ove vakcine - kaže Stoiljkovićeva.
 

Grujičićeva: Prva ću da primim vakcinu sa "Torlaka"!

Doktorka Danica Grujičić, neurohirurg i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže za Informer da je oduševljena što Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počinje sa proizvodnjom ruske vakcine "sputnjik" i da ostaje pri svojoj odluci da prva primi to cepivo.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak"

* Nacionalna ustanova za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti
* Jedna je od najstarijih ustanova ovog tipa u svetu, sa tradicijom od 80 godina
* Poseduje četiri nacionalne referentne laboratorije za dijagnostiku, sertifikovane od strane SZO
* Bavi se proizvodnjom vakcina, seruma i drugih imunobioloških preparata
* Skladišti i distribuira vakcine
* Poseduje veliki prostor
* Opremljen je savremenim aparatima
* Zapošljava veoma kvalitetan kadar

- Presrećna sam što proizvodnja vakcine kreće kod nas i što više niko ne može da kaže da Srbija nema stručnjake, da su svi otišli u inostranstvo i da za "Torlak" nema nade! Ovo je definitivno povratak "Torlaka" na velika vrata i Srbija je napokon vakcinalno suverena država. Sada ne zavisimo ni od koga, a možemo da pomognemo i drugim zemljama. To što je najavljena proizvodnja 4 miliona doza u prvoj fazi, govori o tome da ćemo moći i da izvozimo vakcine, što su stvarno divne vesti. Ponosna sam i presrećna - kaže Grujičićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17