• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/RTS

14.06.2021

18:28

SRBIJO, MISLI O OVOME, PEŠTERSKA VISORAVAN MOGLA BI DA PREHRANI CEO BALKAN, A ONO...! Umesto toga propada 35.000 jagnjadi! ŠTA MI ONDA JEDEMO PO KAFANAMA?!

Društvo

SRBIJO, MISLI O OVOME, PEŠTERSKA VISORAVAN MOGLA BI DA PREHRANI CEO BALKAN, A ONO...! Umesto toga propada 35.000 jagnjadi! ŠTA MI ONDA JEDEMO PO KAFANAMA?!

Podeli vest

Uz sve nedaće surovog života u srpskom Sibiru, pešterske stočare više nego ikada muči kome da prodaju pristiglu jagnjad. Stari problem samo je pogoršan u vreme pandemije, kada nisu radile ni pečenjare ni restorani. Kažu, ako ne prorede stada, do zime neće moći da ih prehrane

- Samo u mom selu Biocu ima oko 7.000 jagnjadi neprodatih i ovaca koje se gaje na visoravni Pešteri, a na celoj visoravni ima oko 35.000 jagnjadi. Grad je uništio sve, nemamo čim da zazimimo stoku. Jeste da država daje 7.000 subvencije za ovce, daje 2.000 s jagnjeta, ali jedna ovca jede 50 do 60 evra samo za zimu, a gde nam je letina - pita Enver Dacić iz sela Bioc na Pešterskoj visoravni,  izveštava Radio-televizija Srbije..

Pešterski stočari nude jagnjad po veoma niskim cenama, od samo 200 i 250 dinara po kilogramu žive mere, ali i pored toga kupaca nema. Stočari su zabrinuti da, ako ovako dočekaju zimu, neće moći da prehrane stado.

SVE NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA NA JEDNOM MESTU! Evo šta je sve danas odlučeno na sednici!

Zarada 50.000 evra po hektaru: Po Srbiji niču plantaže drveta koje raste 6 puta brže od hrasta

- Najviše nakupci uzimaju na veresiju. Nekom plate, nekom ne plate, nekom se odugoteži. Ovo nam je jedini izvor prihoda. Imam četvoro dece i od ovoga posla hranimo decu. Ovo nam je jedini prihod - kaže Medo Škrijelj iz sela Boroštica.

Stručnjaci su izračunali da bi Pešterska visoravan mogla da prehrani ceo Balkan. Nekada se na njenim pašnjacima gajilo više od 40.000 grla krupne stoke i oko 60.000 ovaca.

- Mogućnost lokalne samouprave da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima da reše taj problem vrlo je mala. Ono što mi strateški želimo da uradimo je da stvorimo ambijent da se neka velika klanica, u punom smislu te reči, sa jasno definisaniom kooperacijom, odnosima itd, privuče i da na taj način direktni poljoprivredni proizvođači imaju siguran plasman - ukazuje predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

ŠIPTARI PONOVO VANDALIZUJU SRPSKE GROBOVE! Polomlјene nadgrobne ploče i porušeni krstovi na pravoslavnom groblјu u Orahovcu!

Berba crvenog zlata samo što nije: Nakon dve decenije, malinari očekuju rekordnu cenu

Problem otkupa naterao je mnoge stočare da smanje stada. Malo ko se odlučuje da jagnjad ostavi za "proširenu reprodukciju", jer što je stado brojnije, nevolje sa otkupom su veće.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Beeeee

pre 2 godine

Ne znam st vi jedete po kafanama ali ovce svakako treba sisati!

Milan63

pre 2 godine

Ovim ljudima država Srbija treba da pomogne po svaku cenu. Šteta je da nam propada stočarstvo. Ne treba se šegačiti sa tim problemima.

Cvilidreta

pre 2 godine

E...kad vidim ove tekstove o `prehranjivanju balkana` i sl., okrene mi se zeludac...koga briga sta jedemo po kafanama dokle god je ukusno spremljeno? Konyumiramo svinjetinu - prasetinu, piletinu, junetinu - govedinu i sta ces vise - izvikano i precenjeno jagnjece pecenje za kojim mnogi balave u stvari ni ne jede (niti voli) svako, naprotiv...uostalom, da se to toliko voli i koristi u ishrani onda bi bilo kolicinski i po ceni pristupacno po mesarama, hipermarketima i sl. kao i sva ostala mesa, a ne samo za djurdjevdan i ostale praznike...ma, smejurija.

Marcco

pre 2 godine

"... što je stado brojnije, nevolje sa otkupom su veće..". idi, begaj... znači, rešenje je u malom stadu, tek da se preživi, ili je možda rešenje da kad drugi imaju manje, ti imaš više grla. Po srpskim selima ne smeš da odskaćeš. Ako slučajno i imaš više, pravi se blesav i sakri to da drugi ne primete, jer u kuknjavi i nemaštini mora da se živi, inače si izrod, a izrodi ne prolaze lako u životu i to ti se zapati generacijama.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija