• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

29.06.2021

21:21

LEK KOJI SRBIJA IMA OD MARTA, ZEMLJE EVROPSKE UNIJE TEK OD SADA NABAVLJAJU! Još jednom se pokazalo da je naša zemlja lider u borbi protiv korone!

Društvo

LEK KOJI SRBIJA IMA OD MARTA, ZEMLJE EVROPSKE UNIJE TEK OD SADA NABAVLJAJU! Još jednom se pokazalo da je naša zemlja lider u borbi protiv korone!

Podeli vest

Evropska komisija izabrala je danas četiri tretmana antitelima i lek za reumatoidni artritis proizvođača Eli Lilli za inicijalni portfolio preferiranih lekova za lečenje kovida 19. Podsetimo, jedan od tih lekova u Srbiji je u upotrebi još od marta meseca

Sećate li se leka čiji se naziv jako teško izgovara?! Bamlanivimab, kojim se lečio bivši američki predsednik Donald Tramp, a koji je u Srbiju stigao još u martu ove godine zahvaljujući mudroj odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tek sada će naručiti i zemlje Evropske unije. 

Srpskom predseniku pojedini opozicioni mediji smejali su se kada nije znao da izgovori tačan naziv ovog leka, a naišao je i na oštre kritike s obzirom na to da je reč o jako skupom leku.

Međutim, to ga nije sprečilo. Kao i za vakcine, Vučić je reagovao među prvima i nabavio sve što je potrebno za zdravlje građana Srbije.

 

Iz Evropske komisije u izveštaju navode da izbor lekova deo je Strategije EU za terapiju protiv kovida 19, pokrenute u maju, kako bi se ubrzalo odobravanje EU za zajednički plan nabavki u ime država članica, preneo je Rojters.

Komisija je izabrala najperspektivnije tretmane, koji uključuju proizvode kompanija Eli Lili i Insajts olumijant za hospitalizovane pacijente sa kovidom 19 na kiseoniku, kao i nove lekove protiv antitela u ranim fazama koje su razvili Redženeron, Eli Lilli, Seltrion i zajedno Glakso Smit Klajn i njegov partner Vir.

EK je danas ponovila da će izraditi portfolio od najmanje 10 potencijalnih terapija protiv kovida 19.

Evropska agencija za lekove preporučila je lečenje antitelima GSK, Seltriona, Eli Lili i Redženerona za upotrebu kod u ranoj fazi bolesti kod pacijenata koji su u riziku da teže obole od kovida 19.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija