• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blog.meteo-info.hr

17.07.2021

21:10

KAKO DA IZRAČUNATE UDALJENOST IZMEĐU SEBE I GRMLJAVINE?! Lakše je nego što mislite!

Društvo

KAKO DA IZRAČUNATE UDALJENOST IZMEĐU SEBE I GRMLJAVINE?! Lakše je nego što mislite!

Podeli vest

Sigurno ponekad s prozora posmatrate munje. Poseban doživljaj je posmatrati ih noću, kada svojim bljeskovima na trenutak noć pretvore u dan

Kako se i ovih dana u popodnevnim satima u delovima zemlje lokalno očekuje i jači razvoj oblaka, što znači i mogućnost pljuskova i grmljavine, zgodan je trenutak da odgovorimo na pitanje iz naslova ovog teksta.

Koliko je munja koju vidimo daleko od nas?

Pretpostavljamo da ste, posmatrajući munje, uočili kako se grmljavina čuje tek nekoliko trenutaka nakon što ste videli munju! Jeste li se ikad zapitali zašto je tako?

Razlog zbog kojeg najprije vidimo munju, a tek onda čujemo grmljavinu, leži u činjenici da svetlost ima puno veću brzinu od zvuka, pa bljesak munje puno prije dođe do nas, dok zvuku za to treba treba malo više vremena.  Upravo pomoću vremena koje prođe od munje do grmljenja možemo jednostavno odrediti na kojoj udaljenosti od nas se grmljavina dogodila!

Kada vidite munju, počnite brojati do trenutka kada čujete grmljavinu. Ako ste izbrojali do 3, to znači da se grmljavina dogodila otprilike na udaljenosti od jednog kilometra. Zvuk grmljenja, naime, vazduhom se širi brzinom od oko 300 metara u sekundi, što znači da mu je za udaljenost od jednog kilometra potrebno otprilike 3 sekunde. Ako ste, na primer, izbrojali 6 sekundi, zagrmelo je na udaljenosti od 2 kilometra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrtnik

pre 2 godine

Novinari!!! Ne lupajte glupisti oko vizickih velicina, i mernih jedinica. Ovde ste ga uprskali. Neka mi neko kaze? Koja je to merna jedinica: RABOS?

zoran

pre 2 godine

Brzina zvuka je 330-340 m/s..valjda ste to naučili u školi.

Bacvanin

pre 2 godine

A, šta biva ako se munja i grom uoče i čuju u istom momentu? Da li to znači da je udaljenost od 0-150m? :)

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija