• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

28.07.2021

12:24

OVE MERE BI MOGLE BITI POOŠTRENE! Oglasio se doktor Tiodorović uoči sednice Kriznog štaba

Društvo

OVE MERE BI MOGLE BITI POOŠTRENE! Oglasio se doktor Tiodorović uoči sednice Kriznog štaba

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da Krizni štab zaseda kako bi se procenila epidemiološka situacija i mere protiv virusa korona, navodeći da lokdaun ne dolazi u obzir, ali da je moguće pooštrovanje mera za one koji se vraćaju u zemlju.

Tiodorović je kazao da poseban rizik nose oni koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, gde na dnevnom nivou broj zaraženih prevazilazi više hiljada, ali i iz Crne Gore.

"Moramo primeniti neke mere većeg opreza prema onima koji se vraćaju sa mora, prema onima koji dolaze iz zemalja gde su se značajnije pogoršale prilike", rekao je Tiodorović na TV Prva.

Dodao je da se to tiče i ljudi koji poslovno idu u region ili u zemlje Bliskog istoka.

Nismo u teškoj situaciji

Prema njegovim rečima, zbog opuštanja ljudi, bilo je za očekivati da će i u Srbiji biti problema.

"Imaćemo blago povećanje koje će da ukazuje na oprez, a sa druge strane bolnice nam se ne pune u velikom broju. Nismo u teškoj situaciji", kazao je Tiodorović.

Kada je reč o hospitalizovanima, Tiodorović kaže da u bolnicu dolaze obično nevakcinisani.

"Budimo oprezni, nema mesta panici, treba biti ozbiljan i provoditi mere koje su već donete", naveo je.

Tiodorović kaže i da medicinska struka smatra da delta soja ima u našoj zemlji više nego što se pretpostavlja, što je posledica toga što smo otvorena zemlja.

Foto: Reuters

Vakcina deluje i na mutirani soj



"Nemoguće je sprečiti prodor delta soja. Među Indicima koji borave u našoj zemlji, retko ko je potvrđen kao pozitivan, odnosno manje od jedan odsto je bilo inficirano. To ne predstavlja opasnost", kazao je Tiodorović.

Ističući važnost vakcinacije, Tiodorović kaže da je sada ključan trenutak za vakcinaciju zbog manjeg broja zaraženih.

"Minimalan je rizik da se zarazite između doza vakcine", naveo je i istakao da bi trebalo iskoristiti avgust za imunizaciju i da se tako spremimo za septembar.

Neophodno je i da se obavi vakcinacija kod dece starije od 12 godina, kaže Tiodorović ističući da kada je reč o trećoj dozi, trebalo bi da bude neophodna za hronične bolesnike.

Za škole se još prati situacija

Tiodorović, kada je reč o školskoj godini, kaže da se već razmišlja o organizaciji nastave te da će osnovci do petog razreda ići normalno u školu.

Za starije osnovce, srednjoškolce i studente pratiće se situacija, kaže Tiodorović naglašavajući da su oni najvažniji kao izvor infekcije i da mogu da ugroze starije.

Na pitanje o obaveznoj vakcinaciji, Tiodorović je naveo da vakcinacija nije pitanje demokratije, već civilizacije.

Pozvao je medicinske radnike u Srbiji da prime vakcinu jer, kako kaže, oni bi trebalo da budu primer.

Dodao je da bi bilo dobro da postignemo 60 odsto vakcinisanih i istakao da moramo imati preko 65 odsto vakcinisanih kako bismo postigli kolektivni imunitet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
doživotna za Aca iz Jajinaca

pre 2 godine

Šta je to soba puna fikusa? Zaseda krizni štab. Čekaju direktivu velikog vođe i glavnog stručnjaka.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija