• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.07.2021

12:37

BRUTALNA BESEDA EPISKOPA BIHAĆKO-PETROVAČKOG SERGIJA KARANOVIĆA Letovališta naših dželata puna pravoslavnih Srba! A u Jasenovac svrati samo njih 300

printscreen/tv hram

Društvo

BRUTALNA BESEDA EPISKOPA BIHAĆKO-PETROVAČKOG SERGIJA KARANOVIĆA Letovališta naših dželata puna pravoslavnih Srba! A u Jasenovac svrati samo njih 300

Podeli vest

"Neće nas uništiti drugi, uništićemo sami sebe - zaboravom", kaže u svojoj kritičkoj besedi episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je javno ukazao na to da već godinama veliki broj Srba ide na Hrvatsko primorje i ostavlja novac "svojim dželatima" koji su ih pre samo osam decenija nemilosrdno mučili i ubijali po logorima, a da niko od naših turista ne pomisli da odvoji nekoliko sati u putu, svrati do nekog logora i zapali sveću nastradalim sunarodnicima.

Prema zvaničnim podacima, jedva 300 Srba je u poslednje dve godine obišlo Jasenovac i poklonilo se žrtvama ustaškog zločina.


Besedu vladike Sergija prenosimo u celosti:


Leto 1941 - Vezani, u koloni, jedan za drugim, vođeni su naši preci na klanje. Nikome krivi, nikome dužni. Bez krivice pred sudovima zemaljskim i pred sudovima Božjim. Krivi samo zato što su bili to što jesu. Krivo je bilo njihovo ime i njihova vera. Sve ostalo bilo je nevino, čisto, neporočno... Okončali su svoj zemaljski hod preklanih vratova, u jamama i jarkovima, u bezdanima i na poljima, a da se jedni od drugih nisu mogli ni oprostili. Majka nije uspela zagrliti sina poslednji put, ni sestra izljubiti brata jedinog, a ni siromašni otac nije imao kad pomaziti bosonogu dečicu... Skončali su kao stoka, puneći jame svojim telima, zalivajući krvlju prašnjave drumove, parajući poslednjim jaukom bezglasnu tišinu. Bez sveća, molitve i sveštenika, bez vapaja najmilijih, prognani su u večnost, kao sveti mučenici, da stanu pred Lice Gospodnje i da izmole samo jedno - da ih potomci nikad ne zaborave.  

Niko da pusti suzu

Leto 2021 - Potomci onih istih predaka, idući onim istim drumovima, ali u suprotnom pravcu, jurišaju na more, kao da im je poslednji put. Jurišaju da se zabave, da uživaju, da troše, da potomcima dželata poboljšaju turističku sezonu. Gazeći gumama vreli asfalt, ispod kojeg se, negde u prašini, skriva skorena krv predaka, potomci jezde bez sećanja, ne hajući za one kojih odavno nema, a bez kojih ni njih ne bi bilo, a koji su pre osam decenija tuda vođeni u surovu smrt. Iako prži julsko sunce, na našem nacionalnom horizontu odavno je mrkli mrak, jer mislimo da svet sa nama i počinje i završava.  
Puna su inostrana letovališta pravoslavnih Srba, ali je trava do kolena u Jasenovcu, na Garavicama, na Šušnjaru, u Livnu, na Bravsku, u Janjilima... U ovom kazivanju trava do koljena je metafora našeg zaborava, jer nema ko da upali sveću, nema ko da molitvom razdani mrak u kojem jesmo zahvaljujući svome zaboravu. Nema nikog da pusti suzu jer je unuk zaboravio dedu, a unuka baku. Ovi iz vremena zaboravili su one u večnosti, kao da nismo bili i kao da opet nećemo biti jedno.  
Na razvalinama sopstvene površnosti nikada nećemo moći sagraditi sreću, ni sebi ni drugima. Odavno smo digli ruke od sebe, pa danas živimo kao oni koje su naši preci sažaljevali, kao oni koji ne znaju za sebe, svoje prezime, svoj porodični dom. Postali smo izbeglice u sopstvenoj kući, stranci u sopstvenoj zemlji, beskućnici pored pradedovskih ognjišta, nevernici pored hramova... 

Ne pamtimo pretke

Do mora se putuje dugo, ali je teško izdvojiti pet minuta, stati na Garavice, Šušnjar, Livno, Bravsko i gde sve ne, i zapaliti samo jednu malu sveću, da se pomolimo za pretke, da ih zamolimo da se oni pomole za nas, da im pokažemo da ih nisu zaboravili oni čije rođenje nisu dočekali. Dok se ne naučimo da pamtimo one koji su život dali da bismo mi postojali, ništa nam neće biti blagosloveno.  
I nije problem odlazak na more, kao ni to što dobrim delom zahvaljujući nama žive potomci dželata naših predaka, već je problem što mi ne pamtimo pretke, a sa zaboravom tumaramo kroz svet, ne znajući ni kuda ni kome idemo. 
I leto 2021. godine jednako boli kao i ono osamdeset godina ranije. Možda još i jače, jer potomci, sa fakultetskim diplomama, dobrim autima i solidnim životom, nisu nadrasli svoje nepismene i siromašne pretke, koji su u svakom trenutku i na svakom mestu znali pamtiti one što su svetom hodili pre njih. 
Neće nas uništiti drugi, uništićemo sami sebe - zaboravom!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 2 godine

Zadruga puna naših dželata a opet svi za njih glasaju

Zaharova

pre 2 godine

Dzelata kriminalaca i kurvi,sve sto vlast vidi da vredi pa da pogura.

Vera

pre 2 godine

Aušvic u gidini dana ima više turista nego cela Srbija, logično i veću zaradu. Zato su i Hrvati već napravili 3D rekonstrukciju logora i kažu da će obnoviti putove i Cvet Jasenovca i da će okolo napravit kafiće i hotele. Misle da će imati više turista i zarade nego Aušvic, zato jer će im Sebi radit reklamu. Misle da će tako imati korist od srpskog kukanja i laganja i propagande...imaće turističke ture za ratni turizam, sa mora do Knina pa do Maslenice do Jasenovca, do Siska sa prvim antifašištičkim pokretom, do Vukovara i Iloka...MILIONI EVRA?

bobnnett

pre 2 godine

A sa hrvatskog primorja pravac Albanija, tamo je jeftino i nas zaista poštuju i vole.

Bezimeni

pre 2 godine

Srbima skoro niko nije očitao lekciju o zaboravu na krvavu sudbinu predaka,koji su krvarili,davali svoje živote za opstanak budućih generacija! Ali ,šta vredi kada su Srbi kratkog pamćenja,ne čitaju,ne poznaju svoju istoriju,ne poštuju svoje najrodjenije.a kamo li "neznane" pretke,ni ne znaju gde su grobna mesta njihovih predaka,a znanu su zarasla u korov! Kad tome dodamo neslogu,zavist i pohlepu,nepoštovanje svoje države,čemu smo svedoci i u današnjim vremenima,onda nije čudno što se zarad "zbog kovida dugo očekivanog odmora" pohrlili u zemlje,ukletih,osvedočenih i do juče "braće",novih neprijatelja, da se odmore! Jesmo li mi normalni?

Siki

pre 2 godine

Evo pročitah što je izrekao episkop Bihaćki. Zlo se dogodilo prije 89 godina, nevini ljudi su stradali, treba se za njih moliti i uvijek ih se osjećati...sve je lijepo rečeno. Postavljam pitanje: može li episkop s ovolikom mržnjom govoriti o potomcima onih koji su to učinili? Može li episkop poticati današnju djecu hiškati jedne na druge? Može li takav riječnik koristiti? Ne može ako je svijesan da je episkop (nasljednik apostola) Isusove Crkve. Ne može ako će navješti Isusa Krista. Ne može ako ne želi da opet bude rata za 20, 50 godina. Može ako je srpstvo ispred kršćanstva. Nažalos to je tako: srpstvo pa kršćanstvo. Nikad mira na ovom prostorima ako ćemo huškati jedni na druge. Pozdravljam brata u Kristu. Kat. svećenik iz Hrvatske

rade

pre 2 godine

lijepo si ovo srocio krscanski svestenice.Episkop ne govori o mrznji vec o sjecanju.Samo da te podsjetim da su stotine tvojih predhodnika ucestvovali u klanju i zatiranju nedovoljno dobrih krscana.

Vlada

pre 2 godine

Postovanje. A da ja vama postavim pitanje?Da se razumemo odmah.Ja sam Hriscanin i ne mrzim vas Katolike uopste.Bog mi je svedok kad to kazem.Ali gospodine, ja ne zelim vise sa vama da imam bilo sta u zivotu,nikad vise.Pa da vam obrazlozim. Jeste li vi imali Hrista u dusi 1941?Kad ste mi pokrstili pola porodice jer je to bio jedini nacin da prezive logore razne. Srecom Otac moj je rodjen 1947,tako da ovaj deo moje porodice nije morao da cini tako nesto.Jesu li vasi svestenici imali Hrista u dusi, njih preko 1000 kad su ubijali svojerucno neki od njih svoju bracu Hriscane (Shizmatike).Da spomenem samo JasenovacGlinsku crkvu i spaljivanje zivih ljudi,ostala groblja nasa ne bih.Kazete gospodine pre 89godina?A Jesu li potomci tih iz 1941 imali Hrista u dusi kad su 1991 dosli naoruzani kod nas kuci te nas isterali iz iste a pre toga sve nas sa posla isterali i na kraju ti potomci nas proterali zauvek iz vase lijepe (odvratne)za mene drzave.A jeste li imali Hrista u dusi,srcu Oluje, Bljeska? Mi smo se zla spasli zauvek,a inace se zaista divim mojim Srbima koji su ostali tamo da zive gledajuci tu sahovnicu svaki dan.A sto niste vi potomci onih iz 1941 dosli kod mene sa bombonjerom,sampanjcem 1991 i garantovali mi prava i slobode pa da proslavimo zajedno? Dali sad razumete gospodine Krscanine zasto mi nismo isti Hriscani, pa zbog vas,kad kod vidim Katolickog svestenika na ulici najezim se,spopadne me muka neka.Iskreno molim Gospoda samo za jedno,ako ikada budem imao novca, iskopacu sve moje pretke, sve te koske iz te vase zemlje i prebaciti ih tamo u zemlju u kojoj ce srecni biti u zemlju gde zive srecno i slobodno njihovi potomci,daleko od vas.Neka vam Gospod Hrist oprosti vase grehe, zaista vam zelim to,Ali ja nemogu i ako je to moj greh pred Gospodom, prihvatam ga,prihvatam da ispastam za taj greh pred Gospodom.A vama takozvani brate Krscanine se zaista nadam da cete pronaci Krista u svojoj dusi, srcu te priznati grehe vase i iskreno se pokajati za iste.Zivela Srbija.

CG

pre 2 godine

Odmah posle rata su srbi hrlili u zločinačku Njemačku da je ponovo izgrade :) Treba se ugledati na srpske patrijarhe koji ni po cijenu života neće da odu na Kosovo i patrijaršiju prebace u Peć :) Ovaj pop je lud kao struja :)

Darko

pre 2 godine

Pa zidali su nemacku izrodi kao ti ne patriote.Uvek ima izdajnika kohi prodaju veru za veceru pa i danas.Ti si milogorac a bio si Srbin i CG.

Dante

pre 2 godine

Zato nam tako Bog i vraća. Odrekli smo se predaka i vere, zaboravili prošlost i žurimo u "svetlu bidućnost", teško si ga nama!!!

VLADO

pre 2 godine

U USTA MU SE POSEREMO CETNICKA GENOCIDNA ZA SVA VREMENA.USRO SE DABOGDA DOZAVRAT!!FUJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ NIKO VAS NE JEBE ZA SUHU SLJIVU.PICKATI MATERINA VRACAS SE 80 GODINA NAZAD A NE OSUDJUJES GENOCID KOJI JE NAPRAVIO TVOJ NAROD I TO NEDAVNO.MRS SPODOBO BRADATA CETNICKA.

The Duke

pre 2 godine

Pogledajte samo fotke na internetu dece sa kozare..a djelati mladi ljudi oko 21..Ja sam Srbin ali izgleda da su neki konvertirali i lepo kaze episkop ..zaborav ali treba je reci da je taj zaborav pravljen od 1945...da su nam djelsti braca do 1991....i sta se zbiva opet krece teror i opet progon.....spavali smo 0d 45-91 i sanjali o bratsvu i jedinstvu.....tezak zaborav.....od 41 45 pa jos 1912 -1918 .1918-41...sami smo krivi....mi bracu nemamo medju ostalima narodima bivse yu. ...

Vlada

pre 2 godine

Postovanje. Da pocnem od toga da je gospodin apsolutno upravu, pa do toga da, dok sam ziv necu da stupim na tlo nekih drzava u okruzenju. Jednostavno netrebaju one meni netrebam ja njima. Istorija me opominje i tamo gde je moj narod ubijan, tlacen,ponizavan, proteran tamo dragi moji, nemam sta da trazim,radim. Jednostavno, u mom zivotu postoje moralne granice, nacela preko kojih se neprelazi.A vama iz naroda moga Srpskog, vama mogu da kazem samo,divim vam se kako mozete ici tamo na mora tih drzava,mora da vam je zeludac od celika a srce od kamena? Ali i tu me istorija opominje uci, da je i pre vas bilo takvih nas.Zivela Srbija.

jura

pre 2 godine

Krivi ste jer ste ubili Stjepana R. i onda još vaš kralj pomalo na dnevnoj bazi do 41....a onda su se karte okrenule. Ništa nije napravljeno bez razloga...ljudima prekipi...pa nastane recimo...oluja.

idemo na more

pre 2 godine

Jos jedan ratni huskac. Sramota ko je sve crkveno lice

Petarle

pre 2 godine

Ko ono rece da ce Srba biti samo za ispod jedne kruske,ka tome i idemo,ne treba niko nas da mrzi ,mi sami sebi ne valjamo

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14