• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

03.08.2021

22:52

NAJNOVIJI PODACI INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE "DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT"  Samo 1% vakcinisanih zarazi se koronavirusom

S.T.

Društvo

NAJNOVIJI PODACI INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE "DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT" Samo 1% vakcinisanih zarazi se koronavirusom

Podeli vest

* Najviše zaraženih bilo je vakcinisano "astra zenekom", a najmanje "fajzerom" * Među pacijentima u bolnici ima čak 99 odsto nevakcinisanih, a među umrlima nema onih koji su primili vakcinu, kaže dr Darija Kisić Tepavčević

Svega jedan odsto vakcinisanih građana u Srbiji dobilo je koronavirus, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"!

Najviše zaraženih bilo je vakcinisano "astra zenekom", a najmanje "fajzerom". Međutim, kažu lekari, najbitnija stvar je da imunizovani čak i ako se zaraze, uglavnom imaju blaži oblik bolesti i ne završavaju u bolnici na respiratoru! Stoga oni apeluju na sve, pogotovo na mlade, da se što pre vakcinišu, jer će jesen biti teška, a dominacija indijske korone sve veća.

Sve deluju

Doktor Vladan Šaponjić iz "Batuta" kaže da među vakcinisanima nije bilo smrtnih ishoda i to je ono, dodaje on, što svi građani treba da znaju ukoliko se još dvoume oko cepiva!

- Od početka vakcinacije u Srbiji svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih "fajzerom" i 0,5 odsto "sputnjik V" zarazilo se koronom. Istraživanje je pokazalo da je obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih "sinofarmom" i 2,5 odsto cepljenih prvom dozom "astra zeneke". Među zaraženima bilo je jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a nema registrovanih smrtnih ishoda među onima koji su dobili neku od ove četiri vakcine - napominje dr Šaponjić.

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević napominje da su sve vakcine bezbedne i da nema prostora za strah i verovanje u teorije zavera. Prema njenim rečima, samo masovnom vakcinacijom možemo sačuvati živote i pobediti virus.

- Među hospitalizovanim pacijentima ima čak 99 odsto nevakcinisanih, a među umrlima nema onih koji su primili vakcinu! Ovaj podatak vam jasno govori koliko su sva cepiva delotvorna. Nešto više od 47 odsto građana primilo je barem jednu dozu vakcine, što nije dovoljno da okončamo epidemiju. Posebno je zabrinjavajuće što kod mladih imunizacija stoji, što je mali procenat omladine do 30 godina primio vakcinu. Moramo da znamo da je virus još tu i da se širi - ističe Kisić Tepavčević i napominje:

- Trenutna epidemiološka situacija treba da nas zabrine, jer svakodnevno imamo porast zaraženih, ali i onih pacijenata koji moraju u bolnicu. Sve ovo vrlo lako može da izmakne kontroli i zato apelujem na sve one koji to nisu uradili do sada da se vakcinišu. Time će sačuvati i svoje zdravlje i zdravlje svoje okoline. Vakcina ublažava kliničku sliku i sprečava fatalne posledice!

Vakcina je spas

Da je vakcinacija najbolja zaštita od kovida-19 i da vakcine koje na raspolaganju imaju građani Srbije nisu štetne, smatra i naš poznati epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete. Tehnologija prečišćavanja vakcine je sve više napredovala i u drugoj polovini 20. veka dobili smo vakcine koje su toliko prečišćene da su sadržale samo bakteriju ili virus. Danas imamo vakcine koje su čist antigen, odnosno samo je antigen vakcine u vakcini, bez ikakvih drugih sastojaka. To ne može da šteti, može samo imati koristi. Uostalom, ovi mali procenti o zaražavanju vakcinisanih jasno pokazuju da je mnogo bolje dobiti vakcinu nego boriti se sa koronom - objašnjava dr Petrović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija