• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

06.08.2021

15:23

VAKCINACIJA I ŠKOLARCI... Predrag Kon pojasnio kako će izgledati školska godina

printscreen RTV Pink

Društvo

VAKCINACIJA I ŠKOLARCI... Predrag Kon pojasnio kako će izgledati školska godina

Podeli vest

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon pojasnio je kako će izgledati predstojeća školska godina, kada je vakcinacija u pitanju

Kon ukazuje na to da je svega par hiljada dece od gotovo 600.000 njih školskog uzrasta za koji se preporučuje vakcinacija, primilo cepivo, te da je logično da se napravi određeni sistem koji bi omogućio regularnu nastavu, a istovremeno i sprečio zaražavanje među njima.

- Kao i kovid propusnice, tako je i odvajanje učenika nešto što deluje logično, posebno što ne znamo kod mladih koliko vakcina štiti od prenošenja. Ja sam izjavio juče to, ali moram da korigujem stav - previše je kompleksno da bi bilo idealno. Idealno bi bilo da su sva deca vakcinisana, toga neće biti i toga smo svesni - poručuje on.

Dodaje da je siguran da će resorno Ministarstvo zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut doneti profesionalnu odluku.

- Tu razne stvari dolaze u obzir i ja sam siguran da će ekipa koja to profesionalno radi izaći sa odlukom, kao i prošle godine. Ono što je prošle godine izašlo bilo je vrlo korektno za tadašnju situaciju, verujem da će tako biti i sad - rekao je Kon.

On je dodao da Institut "Batut" sarađuje sa Ministarstvom prosvete, da se razmišlja o organizovanju nastave tako da bude regularna i da ima što manje online nastave.

- Nema jače zaštite od vakcine, i to treba apsolutno svi da znaju, i kolektivi i roditelji i to je najprimereniji način zaštite u pandemijskoj situaciji pogotovo kada imamo jasno registrovane vakcine za taj uzrast - objašnjava epidemiolog.

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave, navodi se u saopštenju.

- Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo - podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Prvi potpredsednik vlade kaže: "Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje ''Milan Jovanović Batut'', kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim."

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

- Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid-19 - kaže on.

On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50% od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

- Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije - naveo je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sinipini

pre 2 godine

Hapsite Kona! Covek se bavi nadrilekarstvom,ako se ne bavi onda radi u dosluhu sa Farmaceutskom mafijom. Jevrerjska bitanga,Milorad Mojic je lepo citirao u svojoj knjzi šta jevreji misle o ne jevrejima " Srbi u kanđama Jevreja" 1940g.

Danica

pre 2 godine

Vakcinisano je 50% profesora a jos treba dodati minimum nas 30%koji smo prelezali! Tako da he cifra oko 80%!!!

Kasandra

pre 2 godine

Boleština je uzela maha, njemu nema pomoći

Pedja

pre 2 godine

(Ne)čoveče otkači se više od nas i što dalje od naše dece!

Sabahudin

pre 2 godine

Sklonite ovu budalu iz medija ! Nemojte da plašite narod. Kon je nacista !!!

Mane

pre 2 godine

Moje "dete"ima 17 godina i ne želi da primi vakcinu.Mene sa ovakvim stavom"struke-kao da je ona jedina"terate da primenim silu prema svom detetu.Sve dok ona to ne želi ja ću da je podržim a ako promeni mišljenje i tad ću da je podržim.Silu neću primeniti prema svom detetu ali neću plaćati ni PCR test,to da vam bude jasno!Ako ovo znači rat ,onda ćete ga dobiti!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi
Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

06.05.2024

22:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija