• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.08.2021

09:53

BILO JE PAKLENO, A HOĆE LI SE TAKO I NASTAVITI Meterolog otkriva šta nas čeka do kraja avgusta

Društvo

BILO JE PAKLENO, A HOĆE LI SE TAKO I NASTAVITI Meterolog otkriva šta nas čeka do kraja avgusta

Podeli vest

Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja - na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, navodi meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

On je naveo da iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi - na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.

"Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja", navodi Sovilj.

Jedno od najtoplijih leta

Ocenjuje da će ovo će biti jedno od od najtoplijih leta i kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu gde su temperature bile i do 47 stepeni koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

"Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima još nismo dostigli te vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm", objašnjava Sovilj.

Foto: Printscreen

Slobodan Sovilj

Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

"Nema padavina, i ako ih bude one će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti", navodi Sovilj.

Crveni meteoalarm za čovečanstvo

Navodi i da su zbog porasta temperatura reagovale i Ujedinjene nacije koje su u svom izveštaju navele da je upaljen crveni meteo-alarm za čovečanstvo zbog neodgovornosti čoveka prema prirodi.

"Taj izveštaj je dat zbog porasta temperature koji je primetan i na našem području. U proteklih šezdesetak godina imamo porast temperature za dva do tri stepena. Sam taj porast temperature vodi i izraženijim toplotnim talasima u toku leta i pojavi intezivnijih šumskih požara", navodi Sovilj.

Ističe da je zbog svega toga pred nama važan zadatak - da smanjimo upotrebu fosilnih goriva i koristimo zdraviju energiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija