• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.08.2021

12:00

SRBIJA FINANSIRA VANTELESNU OPLODNJU! Svaki šesti par u svetu ima problem sa sterilitetom

Društvo

SRBIJA FINANSIRA VANTELESNU OPLODNJU! Svaki šesti par u svetu ima problem sa sterilitetom

Podeli vest

Ove godine će Ginekološko akušerska klinika "Narodni front" u Beogradu imati više od 500 pokušaja vantelesne oplodnje, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, izjavila je šef Kabineta za embriologiju te bolnice dr Ana Jeremić

- Do sad smo obradili preko 360 parova, planirano je da ove godine obradimo 500 pacijenata, plus one koje finansira Grad, što je dvostuko više u odnosu na sve prethodne godine. To je ogroman pomak, i naša klinika planira da se sa trendom povećanja nastavi i sledeće godine - rekla je Jeremić gostujući na TV K1.

Ona je istakla da je ove godine uspešnost vantelesne oplodnje u "Narodnom frontu" preko 50 procenata.

Dodala je da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki šesti par u svetu ima problem sa sterilitetom.

- Naše mišljenje je da će taj broj da raste. Na žalost, sve više mladih parova nam se javlja i mladih žena i zato apelujem da se svi mladi koji žele da postanu roditelji jave što pre, jer nam protok vremena ne ide na ruku - rekla je Jeremić.

 

Foto: Shutterstock


Poručila je parovima, naročito mladim da ne odustaju od pokušaja vantelesne oplodnje kao načina da postanu roditelji, pogotovo što država snosi sve troškove.

- Za prvo dete imaju pravo na neograničen broj pokušaja. Mislim da smo, pored Izraela jedna od retkih zemalja u svetu gde je to moguće. Država finansira zamrzavanje šest embriona, a žena može do 43. rođendana da prođe komisiju, što zanči da do 44. rođendana može da prođe proces vantelesne oplodnje.

Za drugo dete država finansira tri pokušaja i jedan pokušaj kriptoprezervacije
- objasnila je Jeremić.

Ona je ocenila da u našoj zemlji postoji veliki broj veoma iskusnih i stručnih embriologa, a da dolaze mladi stručnjaci, i da zbog toga nikada nije ni razmišljala da napusti Srbiju, iako je imala ponude.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija