• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

18.08.2021

19:49

ŠTA SE TO DEŠAVA SA IZRAELOM, KAKO JE MOGUĆE DA DŽERUZALEM POST OBJAVI SRAMAN TEKST O JASENOVCU?! Ovo je mrlja koju će teško oprati!

Fotoilustracija

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA SA IZRAELOM, KAKO JE MOGUĆE DA DŽERUZALEM POST OBJAVI SRAMAN TEKST O JASENOVCU?! Ovo je mrlja koju će teško oprati!

Podeli vest

Sporni tekst u Džeruzalem postu o logoru Jasenovac velika je mrlja na obrazu tog uglednog lista, a suštinsko pitanje je kako se ovakav tekst uopšte pojavio u jednim izraelskim novinama, rekao je danas vladika pakrački Jovan

On je gostujući u Vestima Televizije Tanjug rekao da je glavno pitanje kako je Džeruzalem post mogao sebi da dozvoli da objavi takav tekst, dodajući da je tekst, srećom, brzo uklonjen i to zahvaljujući reakcijama sa svih strana.

Podsetimo, autor David Goldman vređa žrtave jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava.

A najvažnija je, kaže vladika, bila reakcija beogradskog Muzeja žrtava genocida, odnosno njegovog direktora Dejana Ristića, čiji je tekst "Džeruzalem post danas preneo u potpunosti i dao mu kompletnu jednu stranu".

Kazao je i da ima mišljenja da je ovaj propust posledica "letnje šeme" tokom koje pomoćni urednici uređuju list, ali je ocenio da je to svejedno vrlo velika mrlja na obrazu ovih, inače ozbiljnih novina.

- Onaj ko je ponudio taj tekst Džeruzalem postu je svakako znao da se nalazimo u mesecu kad obeležavamo 80 godina od osnivanja logora Jasenovac i svakako da je to namerno, a velika je sramota Džeruzalem posta da je to prihvatio i objavio - ponovio je vladika pakrački.

On je primetio i da niko nikada nije čuo za Davida Goldmana, koji je inače autor teksta.

SRBIJO, OVO ZAHTEVA HITAN ODGOVOR! PRIŠTINA PRIMA AVGANISTANCE I KRŠI REZOLUCIJU 1244, iza svega stoje Ameri, a i ko bi drugi?!

Episkop Jovan je skrenuo pažnju na to da se u Srbiji niko decenijama nije bavio pitanjem Jasenovca, te zaključio:"Glas iz Srbije će se čuti onda kada u Beogradu budete imali makar mali natpis ''Jasenovac'' na nekoj ulici. Dotad nemojte očekivati da se iz Srbije čuje bilo kakav glas o Jasnovcu".

Dodao je da je Muzej žrtava genocida institucija koja je formalno osnovana i onda zaboravljena, te da se tek u poslednje vreme oseća neki boljitak u odnosu države prema tom muzeju.

- Jasenovac nije beogradska tema, niti je tema vlasti Srbije, ne govorim za ove vlasti, govorim za sve vlasti od 1945. pa naovamo. Niti je tema akademske zajednice u Srbiji, jer ako pogledate samo na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1945. pa do danas odbranjen je samo jedan rad na temu Jasenovca i to daleke 1989 godine. Onda kad mi počnemo da se time ozbiljno bavimo onda će i naš glas moći da se čuje - bio je izričit vladika pakrački Jovan.

On je dodao da treba pitati šefove katedri na fakultetima i šefove istorijskih instituta koji su te funkcije obavljali poslednjih 80 godina, kao i ministre kulture od 1992. godine čija je dužnost bila da razvijaju Muzej žrtava genocida i zašto je on tako zanemaren.

Vladika je imao primedbu i na to što u Jerusalimu i Americi nikada nije napravljena izložba o Jasenovcu, a za onu organizovanu pre nekoliko godina u sedištu Ujedinjenih nacija je rekao da je "pola toga bilo pokriveno, zato što UN nisu prihvatale pola od toga" što je tamo prikazano.

Foto: wikimedia.org

Pozvao je na pokretanje akcije kojom bi žrtve Jasenovca dobileu bar ulicu u Beogradu, te dodao da niko na svetu neće da prihvati da mi brinemo o Jasenovcu ako u prestonici Srbije taj pojam ne postoji.

- Ne postoji monografija o Jasnovcu koju je napisao srpski istoričar, a kamoli da postoji takva knjiga na engleskom ili bilo kom drugom jeziku. Nema sumnje da je film ''Dara iz Jasenovca'' učinio mnogo za ovu temu, ali postoje ogromne praznine koje moraju da se popunjavaju tako što će da budu napisani ozbiljni naučni radovi koji će omogućiti da se ide i u druge sfere života - rekao je vladika.

ZLO NE MIRUJE, VOKER LANSIRA NOVI PLAN ZA UJEDINJENJE ALBANACA - LIČNO ĆE STATI NA ČELO POKRETA! Nije mu dosta Račak...

Rekao je i da je Crkva podigla manastir u Jasenovcu i da radi ono što može, a to je da se moli za jasenovačke mučenike.

Vladika je podsetio da se 13. septembra obeležava dan Novomučenika jasenovačkih i pozvao sve koji to žle da dođu u manastir.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

priznali su i Kosovo kao muslimasko-teroristicku zemlju .. meni je to ocekivano .. to sto su vas komunjare obmanjivale o prijateljstvu sa jevrejima dolazi na naplatu ...

Baki

pre 2 godine

Suština je u tome da je Izraelcima, zločin samo ono što je protiv Jevreja. Ne smeta im ni Jasenovac, ni kako žive Srbi na KiM. Ni Hitler im ne bi bio loš da je ubijao neke druge.

Vera

pre 2 godine

Lažu da je prvi tekst izbrisan jer je maknut zato jer je juče ceo dan bio na naslovnici, a oni su obektivni i puštaju i drugu stranu da kaže svoje, a koga interesuje prava istina i tačne brojke ima ih u Memorijalnom centru Jasenovac gde je bio i Izraelski predsednik da ih vidi i niko ih ne može menjati, ni uvećati ni umanjiti i. Stavite se na mesto običnog Izrselskog građanina, koji sada treba da veruje genocidnim Srbima, koji još i negiraju svoj genocid i lažu o njemu? A onda još ode na zvaničnu stranicu Memorijalnog centra Jasenovac, gde ne piše ta "srpska istina" i otrov i brojka 1,4 miliona, nego 85.000 žrtava, ko da je to malo da se još bolesno i ludački uveličava, dok se srpski genocid u Srebrenici i dalje negira.

Jasenovac

pre 2 godine

Neće tu nikada biti mira sve dok se neće prebrojati zrtve u Jasenovcu, sa Međunarodnom komisijom i savremenom forenzikom i DNK analizom utvrditi ko su i šta su i kako su umirali, da li od gladi ili bolesti ili od noža i metka i utvrdito konačan broj jednom za sva vremena. Na kraju i doneti Zakon o kažnjavanju negiranja i umanjivanja ili preuveličavanja brojki tog genocida i tako puniti državnu kasu od bolesnika....KAKO NEKO MOŽE BITI PROTIV TOGA I ZAŠTO? Srpski genocid 90ih se ne sme negirati, to je ko da opet ubijate žrtve! Evropa treba da uvede sankcije Srbiji ko one 90ih, da traju sve dok ne donese Zakon o kažnjavanju negiranja srpskog genocida. To bi pre svega bilo humano, a i sprečilo bi se ovo sustavno širenje mržnje..

21VEK

pre 2 godine

Dešava se to da nismo u 91g da srpske laži vam više ne čuju samo Srbi i komšije, sada se svaka laž čuje i u Izraelu i svetu, posebno negiranje svog genocida i optuživanje drugog? A i postoji samo JEDNA JEDINA istina, a ne ona skroz drugačija "srpska istina"? A zamislite samo šta će tek pisati ako Izrael i Hrvatska prebroje žrtve u Jasenovcu, sa savremenom forenzikom i dnk analizom..?

Jevre

pre 2 godine

Dara iz Jasenovca je digla Izrael na noge jer Srbi tvrde da je genicid bio i nad njima šta nije istina, ceo svet zna da je genocid bio nad Jevrejima i Romima koje je Hitler čistio iz Evrope i imao genocidnu nameru da ih očiti ali NE i Srbe jer njih su ubijale ustaše, iz istog razloga zašto su ih posle opet ubijali i branitelji i balije i šiptari i Saveznici iz WW2 u NATO paktu..Nema ko ovde da napiše istinu?

Nn

pre 2 godine

Sami jevreji treba da osude ovaj Text u Jerusalem post. A mi takodje da trazimo izvinjenje. Sramota za Israel da dozvoli ovako nesto.

Braco

pre 2 godine

U Srbiji i Republici Srpskoj predlažem u svakom naseljenom mestu dati ime ulice po Jasenovčkom genocidu .Naša deca bi se svaki dan podsećala i proučavala šta se tamo desilo .Vidite šta radi Hrvatska pljuje i omalovažava proterani srpski narod iz Krajine stotine hiljada proteranih hiljade ubijenih i ranjenih i mi smo za njih okupatori i neprijatelji .Setre srpkinje i braćo srbi razmišljajte o svojim naslednicima i učite ko su i ko su im pretci .

zoran

pre 2 godine

Vladika laže...ima filmova i knjiga koliko hoćeš..to što ih niste pratili je vaš problem i nepismenost..ko vam je branio da posećujete Jasenovac u Titovo vreme? Niko...mi smo sa školom bili tamo tri puta..i ne samo tamo - Kozara, Tjentište, Jablanica itd..

Dragi

pre 2 godine

Izrael je zlo čovječanstva. Drugi svjetski rat...sve što smo učili je apsolutna laž.

Marina

pre 2 godine

Ozbiljno preispitati njihovu ulogu u poslednjih 30 godina. Ovaj neverovatno sraman tekst nije slučajno izašlo u baš tim novinama. Neverovatno stvari su dolazile od njihove strane koje se granične sa zdravim razumom.

Stojan

pre 2 godine

Pa Jevreji su devedesetih bili protiv Srba. Novac je za njih svetinja i kauboji sto ih snabdevaju i novcem i oruzijem. Da nije toga oni davno nebi imali drzavu. A sto se tice njihovog karaktera, bolje da ne pisem.

Deran

pre 2 godine

Podsetite narod o ucestvovanju Izraela na proslavi Oluje, gde su prikazali svoje avione koje su hteli da uvale krvatima. A o priznavanju tzv. Kosova i da ne govorimo. Rec je o najpodmuklijoj naciji na svetu, koja radi samo i iskljucivo u svom interesu. Drze ceo svet, filmsku, modnu i ostale industrije. Razmislite opet pre nego da ih posmatrate kao miroljubive i napacene ljude. I na kraju, podrska za Palestinu!

Jasenovac

pre 2 godine

Dara iz Jasenovca je digla Izrael na noge jer Srbi tvrde da je genicid bio i nad njima šta nije istina, ceo svet zna da je genocid bio nad Jevrejima i Romima koje je Hitler čistio iz Evrope i imao genocidnu nameru da ih očiti ali NE i Srbe jer njih su ubijale ustaše, iz istog razloga zašto su ih posle opet ubijali i branitelji i balije i šiptari i Saveznici iz WW2 u NATO paktu... Neće tu nikada biti mira sve dok se neće prebrojati zrtve u Jasenovcu, sa Međunarodnom komisijom i savremenom forenzikom i DNK analizom utvrditi ko su i šta su i kako su umirali, da li od gladi ili bolesti ili od noža i metka i utvrdito konačan broj jednom za sva vremena. Na kraju i doneti Zakon o kažnjavanju negiranja i umanjivanja ili preuveličavanja brojki tog genocida i tako puniti državnu kasu od bolesnika....KAKO NEKO MOŽE BITI PROTIV TOGA I ZAŠTO. Srpski genocid 90ih se ne sme negirati, to je ko da opet ubijate žrtve! Evropa treba da uvede sankcije Srbiji ko one 90ih, da traju sve dok ne donese Zakon o kažnjavanju negiranja srpskog genocida. To bi pre svega bilo humano, a i sprečilo bi se ovo sustavno širenje mržnje...

ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM ISTORIČARU CEO SVET ĆE ČUTI ISTINU O JASENOVCU! Džeruzalem Post objavio Ristićev tekst i uklonio sporni sadržaj o stradanju Srba u zloglasnom logoru /FOTO/
Politika

ZAHVALJUJUĆI SRPSKOM ISTORIČARU CEO SVET ĆE ČUTI ISTINU O JASENOVCU! Džeruzalem Post objavio Ristićev tekst i uklonio sporni sadržaj o stradanju Srba u zloglasnom logoru /FOTO/

Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida uredništvo "Džeruzalem Posta'' najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2.500 i 4.500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokausta kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata

18.08.2021

10:38

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija