• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.08.2021

20:05

ŠTA AKO SE DVOJE DECE IZ ODELJENJA ZARAZE?! Ministar objasnio proceduru!

Društvo

ŠTA AKO SE DVOJE DECE IZ ODELJENJA ZARAZE?! Ministar objasnio proceduru!

Podeli vest

Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka da će đaci novu školsku godinu početi po planu, 1. septembra, da će časovi trajati 45 minuta i da će se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nastava odvijati po tri modela. Procena će se vršiti svakih nedelju dana za svaku školu posebno, a ukoliko se dvoje dece iz odeljenja zaraze, onda se prelazi na onlajn nastavu

- Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

On je objasnio kako će izgledati modeli po kojima će se odvijati nastava i detaljnije ispričao o čemu se raspravljalo na sednici Kriznog štaba.

- Drago mi je što imamo priliku da predstavimo detaljan plan rada u narednoj školskoj godini. Mi šaljemo poruku da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta. Namera nam je da časovi traju 45 minuta, da deca krenu redovno i da se ne dele u grupe jer je nastava tako najkvalitetnija. U narednom periodu ćemo pratiti primenu preventivnih mera, pa će se donositi odluka na nedeljnom nivou. Biće decentralizovan sistem, u opciji su tri modela koji će zavisiti od broja vakcinisanih, broja zaraženih i od toga kako se sprovode preventivne mere. Prvi model je da se rad obavlja za sve učenike u odeljenju istovremeno, deca ne nose maske sve vreme, stavljaju samo kad razgovaraju međusobno, a nastavnici vakcinisani nose maske samo kad se primiču deci na 1,5 metara. Drugi model je kombinovan, pa bi jedna grupa išla jedan dan onlajn, drugi u školu, taj model liči na prošlogodišnji, ali je poboljšan, to važi za starije razrede. Treći model je onlajn za srednjoškolce, za osnovce kombinovana nastava, dakle do četvrtog razreda ići će se u dve smene, a u starijim razredima i srednjim školama nastava bi bila onlajn po nedeljama. Koji će model biti odabran, odlučivaće se na nedeljnom nivou. Kada su u pitanju predškolske grupe, vakcinisani vaspitači će voditi računa o deci svakodnevno, kao po preporukama iz jula meseca, a deca u tom slučaju ne nose maske - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 2 godine

A sta ako se na guci i bir festu zarazilo na stotine,uhvatili ste se za decu samo da bi ih vakcinisali...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija