• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Stojadinović

31.08.2021

14:05

8.000 godina istorije na jednom mestu! Plovdiv - prestonica kulture i grad sa tradicijom i dušom

Milan Stojadinović

Društvo

8.000 godina istorije na jednom mestu! Plovdiv - prestonica kulture i grad sa tradicijom i dušom

Podeli vest

Evropska prestonica kulture 2019. godine i drugi po veličini grad u Bugarskoj Plovdiv oduševiće vas svojim izgledom, svojom istorijom i tradicijom, ali i hranom, pićem, noćnim životom i mnogobrojnim dešavanjima

Na reci Marici na mestu na kome su svoja naselja imali još stari Tračani ima za svakoga po nešto i nije važno koliko imate godina jer ćete svakako uživati u ovom gradu. U Plovdivu možete uživati u obilasku znamenitosti, šetnjama u parkovima ili samo sedenjem pored neke od mnogobrojnih fonatana. Ako želite da uživate u gurmanskim specijalitetima i dobrom piću dovoljno je da uđete u neki od restorana ili kafića, u centru grada, i atmosfera će vas opiti.

Foto: Milan Stojadinović

Ministrstvo turizma Bugarske organizovalo je ove godine turističku turu obilaska gradova I znamenitosti i Plovdiv je grad koji se sa razlogom našao na spisku mesta koje smo obišli.

Plovidiv je multikulturni centar u kome pored Bugara živi i dosta Grka, Turaka, Jermena, a ima i Srba. Pešačka zona sa brojnim radnjama i kafićima je u strogom centru. Ako se brinete zbog sporazumevanja, nemate razloga za brigu, jer će se domaćini svim silama truditi da vam udovolje.

Foto: Milan Stojadinović

Kada zakoračite u ovaj grad, koga su stari Grci nazvali Filipopolis po kralju Filipu ocu Aleksandar Makedonskog, imaćete utisak da se zakoračili u vremenski brod. Tome naročito doprinosi činjenica da se mogu videti građevine koje su za sobom ostavili stari Grci, Rimljani, Vizantinci, Turci.

Iskopine stadiona, koji su napravili stari Grci, nalaze se na samo nekoliko metara od džamije, a okolo su građevine u baroknom stilu.

U blizini na brdu je i Stari grad mesto kojim se obavezno treba prošetati. Kaldrma kojom koračate, u samo nekoliko koraka, će vas kroz Hisar kapiju i između starih kuća odvesti u prohujala vremena.

Muzeji, istorijski i etnografski, u prelepim zdanjima, crkve iz ranohrišćanskog perioda i one pravljene u 19. veku, samo su deo onoga što se može videti. Verovatno najupečatljivi utisak ostavlja ogroman amfiteatar. Grandiozno zdanje od kamena napravili su Rimljani. Amfiteatar je delimično uništen tokom hunskih osvajanja, a posle toga ga je zatrpao zemljotres i slučajno je otkriven tek u 20. veku prilikom građevinskih iskopovanja. Sada se u delimično obnovljenom zdanju održavaju koncerti i izvode pozorišne predstave. Na svakom koraku u starom Plovdivu možete videti nešto interesantno i arhitektura ovog dela grada će vam oduzeti dah. Naravno tu je i veliki broj prodavnica suvenira u kojima možete kupiti sitnice koje će vas podsetiti na dolazak u Plovdiv.

Ako vam nije do mnogo šetnje uvek možete otići u Vrt cara Simeona prelepi park i sesti pored, malo je reći velike, fontane i uživati u žuboru vode. Ovo je muzička fontana, ali kako kažu domaćini u većini slučajeva nije ni potrebno puštati muziku, da bi ste se osećali lepo pored nje. Dovoljno je naći praznu klupu i sesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17