• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.09.2021

10:10

Oprezno i na pešačkom prelazu. za pet godina čak 577 dece povređeno na "zebri"

Društvo

Oprezno i na pešačkom prelazu. za pet godina čak 577 dece povređeno na "zebri"

Podeli vest

Povodom početka školske godine vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić apelovao je da i vozači i pešaci naročito obrate pažnju na pešačke prelaze, jer iako učimo decu da su oni bezbedni, to na žalost u praksi i nije baš tako

- U Srbiji je u poslednjih pet godina oko 1.800 dece osnovnoškolskog uzrasta povređeno u saobraćajnim nesrećama u svojstvu pešaka, od čega je 577 dece povređeno na pešačkom prelazu - izjavio je danas Pešić za televiziju Prva.

Kada je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta koja su poginula kao pešaci, naveo je da je od 13 poginule dece, njih četvoro stradalo na pešačkom prelazu.

- Iako su pešački prelazi mesta gde pešaci imaju prednost i gde vozači moraju da očekuju pešake i posebno obrate pažnju na decu, statistika nam govori da su to ipak mesta koja su itekako ugrožena - rekao je Pešić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović


Podsetio je vozače da je u zonama škola ograničenje brzine u naselju do 30 kilometara na čas, a van naselja do 50 kilometara na čas.

Takođe, podsetio je da su se deca posle dužeg vremena vratila u škole i da je sada mnogo veći broj dece na putu.

Apelovao je na vozače da obrate pažnju na decu koja su u grupama jer, dodao je, ona tada nisu usredsređena na saobraćaj već na igru, razgovor i slično zbog čega znaju da naprave greške.

- Mi decu učimo da su pešački prelazi mesta gde su bezbedni, ali i da se, bez obzira što su na pešačkom prelazu, uvere da li mogu bezbedno da pređu kolovoz, ali isto tako molimo vozače da obrate pažnju, poštuju pešački prelaz i tu uvek očekuju pešake - dodao je Pešić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

U zemljama srednje Evrope vozači apsolutno staju pred pešačkim prelazom ako ima pešaka koji treba da pređu preko ulice. Stanu i čekaju da pešak preže na drugu polovinu prelaza i onda lagano krenu. Ako ne urade tako kazne su zaista za dugo pamćenje. Gaženje na pešačkom prelazu nije saobraćajni prekršaj nego namerno ubistvo. Tako se mora tretirati.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija