• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

11:49

Srpski naučnici razvijaju lek protiv koronavirusa!

Društvo

Srpski naučnici razvijaju lek protiv koronavirusa!

Podeli vest

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Fonda za nauku nakon nedavne posete istraživačkim timovimna i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida-19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

Ovaj centar je kako navode iz Fonda za nauku jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida-19.

- Centar je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek - navodi se u saopštenju.

Foto: Reuters

Dodaje se će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je reč o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine koronavirusa, čak i kada je on prisutan u veoma u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlj niti u regionu a reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić je prilikom posete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i celokupnog programa.

- Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa - navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija