• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

25.09.2021

09:00

POZNATI KARDIOLOG OTKRIVA KAKO KORONA UTIČE NA SRCE i koja je najbolja zaštita kardiovaskularnih bolesnika u doba pandemije

Društvo

POZNATI KARDIOLOG OTKRIVA KAKO KORONA UTIČE NA SRCE i koja je najbolja zaštita kardiovaskularnih bolesnika u doba pandemije

Podeli vest

Najnovije analize pokazale su da koronavirus direktno napada srce, pored ostalih organa u telu, na koje podjednako negativno utiče. Korona virus, koji je prisutan u Srbiji više od godinu i po dana najviše pogađa one sa obolelim plućima, a zatim kardiovaskularne bolesnike

Profesor dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), govorio je za Informer.rs o tome kako korona utiče na srce, o preklapanju dve epidemiološke krive, kao i o prevenciji i zaštiti kardiovaskularnih bolesnika od zaraze kovidom 19.

Dr Tasić ističe da je korona pogubna po zdrave ljude, a posebno po one s pridruženim bolestima, naročito kardiovaskularne bolesnike.

- Trenutna situacija je izuzetno nepovoljna, ne samo epidemiološka, nego i po pitanju kardiovaskularnih bolesti. Imamo ukrštanje dve krive, jedna kriva koja traje više decenija, to je kriva kardiovaskularnih bolesti. Podsetiću da u Srbiji svaki drugi pacijent umre od infarkta ili šloga, a sad pridruženo sa virusom korone koji oštećuje krvne sudove i srce, imamo ukrštanje te dve epidemije. S jedne strane imamo akutni efekat kovida 19 na srce dovodeći do teških oštećenja, čak i smrtnih ishoda zbog infarkta, šloga ili poremećaja ritma srca - kaže dr Tasić.

Foto: Privatna arhiva

Dr Nebojša Tasić
Izražen post-kovid sindrom

Profesor Tasić ističe negativan uticaj post kovid sindroma na srce.

- Imamo i post kovid sindrom koji je veoma izražen posebno kod kardiovaskularnih bolesnika, koji obuhvata hronično zapaljenje srčane maramice ili oštećenje srčanog mišića, srčanu slabost i srčane aritmije i druge komplikacije koje se na vreme moraju prepoznati i lečiti. Zato preporučujem svim bolesnicima koji su preležali kovid, sa ili bez tegoba, da se obavezno jave kardiologu da bi se procenilo da li je SARS-CoV-2 virus oštetio kardiovaskularni sistem kako bi se preduzela adekvatna terapija i praćenje stanja pacijenta - ističe dr Tasić.

- Ali takođe posebna grupa bolesnika su oni koji nisu prelažali kovid infekciju, a boluju od kardiovaskularnih, endokrinoloških i drugih pormećaja takođe treba da se jave svom kardiologu kako bi napravili jako dobar program prevencije podizanja imuniteta. A pre svega najvažnije način zaštite je vakcina, a uz vakcinu treba raditi na podizanju imuniteta a sve u cilju kako bi se zaštitili od infekcije - kaže dr Tasić.

Obavezna vakcinacija kardiovaskularnih bolesnika

- Kardiovaskularni bolesnici spadaju u najugroženiju grupu stanovništva kada je reč o koronavirusu. Tu je primarno oštećeno tkivo pluća, a pošto su srce i pluća usko vezani i ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog, onda strada i srce, pogotovo ako je već oštećeno.

- Hroničnim kardiovaskularnim bolesnicima se svakako preporučuje da se vakcinišu da bi izbegli infekciju kovidom 19. Ova infekcija dovodi to teških oštećenja kardiovaskularnog sistema, neretko sa smrtnim ishodom - kaže dr Tasić.

Dr Tasić ističe da najveći problem predstavlja kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih.

- Danas je najveća umetnost kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih, jer u sadašnjem trenutku ne postoje adekvatni mehanizmi kako ljude koji nose masku i vakcinisani su zaštiti od bahatosti ljudi koji su nevakcinisani, a uz to ne poštuju propisane epidemiološke mere - zaključuje dr Tasić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija