• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

30.09.2021

08:10

ŠTA JE ZAJEDNIČKO OČEVIMA UBICAMA SVOJE DECE?! Psiholog Jovana Jovanović otkriva šta prethodi velikim zločinima I DA LI IH JE MOGUĆE SPREČITI

Printscreen

Društvo

ŠTA JE ZAJEDNIČKO OČEVIMA UBICAMA SVOJE DECE?! Psiholog Jovana Jovanović otkriva šta prethodi velikim zločinima I DA LI IH JE MOGUĆE SPREČITI

Podeli vest

Nezapamćen zločin koji se u subotu dogodio u Zagrebu potresao je ceo region. Nema čoveka koji je mogao ostati ravnodušan na ubistvo troje mališana koje je njihov otac ugušio na spavanju

Nakon što je juče uhapšen posle otpuštanja iz psihijatrijske bolnice, Austrijanac koji je u zagrebačkom naselju Mlinovi ubio troje svoje dece, sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dečaka, u bolnici je progovorio o svojim motivima za monstruozni zločin. Rekao je da je već duže vreme bez posla i da mu prijatelji nisu hteli pomoći da nađe novi Rekao je i da mu je istekla najamnina za stan te da više nije imao kamo otići. Upravo to navodi kao motiv za nezapamćeni zločin.

Šta čoveka može navesti da počini takav monstruozan čin, da liši života svoju decu?! Nije prvi put da se dogode ovakva ubistva. Svakodnevno slušamo i čitamo o porodičnom nasilju, ubistvu supružnika, a roditelji se više ne libe da ubiju i rođenu decu.

Foto: Društvene mreže

Ubijeni mališani u Zagrebu

Kakav je to tip "prikrivenog" monstruma, pritajene bolesti, pomračenog uma, šta se dogodi tim osobama za Informer.rs govorila je psiholog i psihoterapeut Jovana Jovanović.

Uvek velikim zločinima prethode neke promene ponašanja, makar ih primetila samo porodica. Svima njima je zajednička crta da su makar jednom pre zločina pokazali znake agresije. Nemoguće je da neko "iz čista mira" počini svirepa ubistva. Ljudi neretko ćute iz straha, zbog osude okoline, zbog nade da se neće više ponoviti. Ali nažalost ponovi se...

- Ono sto je sigurno jeste da ovakvo delo nije došlo "odjednom". Mentalno obolenje ima svoj razvojni tok kroz koji se ispoljavaju sve jači i jači simptomi kako bolest napreduje. Sasvim je sigurno da je bilo naznaka da agresivni ispad moze da se desi - i mnogo manjih agresivnih ispada i uglavnom bude pre jedne ovako velike eskalacije besa - kaže za Informer.rs Jovana Jovanović, koja se psiholoskim savetovanjem i terapijom bavi duži niz godina.

Foto: Privatna arhiva

Jovana Jovanović diplomirani psiholog i psihoterapeut

Srbiju potresao sličan zločin

Pre četiri godine Srbiju je potresao jednako starvičan zločin kada je Marko Nikolić 12. jula 2017. godine nožem ubio svoju suprugu Maju Đorđević (38), dok je četvorogodišnjeg sina Mihajla zadavio, ispred Centra za socijalni rad u Ulici Miška Krajnca u Rakovici u Beogradu.

Nikolić je uhapšen neposredno nakon što je nožem nasmrt izbo bivšu partnerku, sa kojom je imao sina, i ranio dvoje zaposlenih u toj instituciji koji su pokušali da joj pomognu. On je nepunih šest meseci kasnije, decembra iste godine, izvršio samoubistvo u ćeliji Centralnog zatvora u Beogradu.

Ubistvo se dogodilo naočigled brojnih očevidaca, a stravičnom zločinu prethodila je brakorazvodna parnica i spor oko roditeljskog prava između Nikolića i Đorđevićeve.

Foto: Informer

Ubijeni Maja i njen četverogodišnji sin
Treba reagovati na predznake mentalnog obolenja

- Postoji vise vrsta mentalnih obolenja koja mogu rezultirati ovako jezivim zločinom, ali svako od njih ima predznake na koje treba reagovati pre svega tako što treba razdvojiti mentalno obolelog roditelja od dece.

- Konkretno u ovom slučaju vidimo da je otac najavljivao na svom Fejsbuk nalogu da bi do svega ovoga moglo doći, ali kada je neko obratio pažnju već je bilo kasno. A iz njegove oproštajne poruke saznajemo da je ubica prethodno imao probleme sa bivšom ženom, da je ostavljen od strane prijatelja. Nemoguće je da su svi bili krivi osim njega. Sve ovo navodi da je reč o mentalno bolesnom čoveku, kome nije bilo mesto s decom - ističe Jovanović.

- Mislim da je dužnost nas kao društva da se pozabavimo prevencijom mentalnih obolenja jer očigledno je da prevencija u ovom slučaju nije postojala kao i da ukoliko se ne poradi na njoj ovakve stvari bi se mogle ponavljati. Mnogo je dece koja su žrtve mentalnih obolenja svojih roditelja, i mnogo je roditelja koji ni sami nisu svesni da su bolesni. To su problemi na kojima mora da se radi sistemski, na makro nivou, kroz otvorenu komunikaciju o problemima kroz edukaciju i podizanje svesti - kaže Jovanović.

Izbo nožem bebe od 40 dana

Sličan zločin dogodio se takođe 2017. godine u selu Štrpce na jugu Kosova, kada je Dejan Krstičić nožem izbo svoje sinove, blizance stare svega 40 dana! Od posledica teških povreda jedna beba je preminula na putu do bolnice u Gračanici, dok je druga preživela pukom srećom. Osumnjičeni je odmah uhapšen, a na saslušanju je tvrdio da je "samo hteo da zaplaši ženu".

Mediji su tada pisali da je nesreći prethodila svađa supružnika i da je Dejan, inače profesor fizičkog vaspitanja u tamošnjoj Trgovačko-ekonomskoj školi, odjednom potegao nož. Do tog trenuka Dejan je bio omiljen kako među đacima, tako i među lokalnim stanovništvom.

Foto: Informer

Dejan je ubio jednu bebu, drugu teško ranio
Porodično nasilje se neretko završi ubistvom

- Želela bih da apelujem sve koji prolaze kroz porodično nasilje da se obrate, da ispričaju nekome šta im se dešava, da to nije sramota i da se tome može stati na put ma koliko nemoguće delovalo. Porodično nasilje se nažalost često završi ubistvom ili samoubistvom. Žrtve koje trpe te povremene nasilne ispade uvek misle ovo je zadnji put, ali nasilnicima je mesto u zatvoru ili mentalnoj bolnici, i dokle god su na slobodi, to nije zadnji put - zaključuje psiholog Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija