• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

29.09.2021

14:00

KC Kragujevac prešao na režim hitnih operacija! OVA MERA JE IZNUĐENA POVEĆANJEM BROJA OBOLELIH OD KOVIDA! Jedina prava odbrana od virusa je vakcinacija!

K.R.

Društvo

KC Kragujevac prešao na režim hitnih operacija! OVA MERA JE IZNUĐENA POVEĆANJEM BROJA OBOLELIH OD KOVIDA! Jedina prava odbrana od virusa je vakcinacija!

Podeli vest

Zbog drastično uvećanog broja pacijenata obolelih od kovida kojima je potrebno bolničko lečenje, posebno zaraženih na intenzivnoj nezi, u Kliničkom centru Kragujevac obustavljene su druge operacije i prešlo se na režim hitnih operacija. Kako kaže direktor KC Predrag Sazdanović, ova mera je iznuđena trenutnom situacijom i očekuje se povratak na planirani program za od sedam do deset dana

Šta se zapravo dogodilo u KC Kragujevac i zašto je direktor izdao naređenje da se obustavljaju operacije i obolelih od tumora?

- Imamo uvećan broj hospitalizovanih od kovida, trenutno 305, i trenutni prelazak na grubo rečeno vanredno stanje je zbog povećanog broja obolelih koji su na intenzivnoj nezi. Od jutros su 62 obolela od kovida na intenzivnoj nezi, a to u praksi znači isključivo angažovanje anesteziologa i intezivista. Prinuđeni smo da angažujemo dodatan broj anesteziologa i samim tim smo redukovali planirani elektivni program koji je bio na snazi od maja meseca. Prešli smo u režim rada hitnih operacija, traume, carski rezovi... - kaže doktor Sazdanović.

Foto: printscreen RTS

Naš sagovornik dodaje da bi, prema procenama, za najkasnije desetak dana trebalo da se smiri ovaj udar kovida i da se KC vrati planiranom programu, a ne samo hitnim operacijama.

- Sve neophodne operacije se i dalje rade. Hitne operacije su potpuno organizovane. Na intenzivnoj nezi je trenutno 22 odsto od ukupnog broj bolesnih koji su na bolničkom lečenju. Od pacijenata koji su na intenzivnoj 90 odsto su nevakcinisani. Vakcinisani koje smeštamo na intenzivnu su stariji sa udruženim bolestima - poručuje doktor Sazdanović.

Uvećanje broja obolelih koji su na intenzivnoj i za čiji život su zaduženi anesteziolozi jeste situacija koja preti i ostalim bolnicama.

- Ponavljam po ko zna koji put. Jedina prava odbrana od virusa je vakcinacija. Pozivam građane da se vakcinišu i one koji su primili dve doze da prime i buster. Ne štitimo samo sebe, štitimo i druge, svoje najbliže, omogućavamo normalan rad bolnicama - poručuje direktor KC Kraguijevac Predrag Sazdanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija