• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2021

11:58

Kada je pravo vreme za vakcinaciju trudnice? Doktorka Mitrović objasnila i koja vakcina je za buduće mame najbolja!

Shutterstock

Društvo

Kada je pravo vreme za vakcinaciju trudnice? Doktorka Mitrović objasnila i koja vakcina je za buduće mame najbolja!

Podeli vest

Trudnice se mogu vakcinisati protiv kovid-19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike, rekla je Ana Mitrović, načelnica bolnice u "Narodnom frontu".

Ona je za Dnevnik RTS-a rekla da "različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne".

Doktorka je rekla da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

- Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne smao kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za Fajzer vakcinu - rekla je ona.

Prvi i najvažniji problem vezan za kovid-19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je ona.

- Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20, nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela - rekla je dr Mitrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija