• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

19.10.2021

18:33

NAREDNE GODINE SE MENJAJU PRAVILA, ODREĐEN ROK! Ovo je novi uslov za prelazak preko granice!

Društvo

NAREDNE GODINE SE MENJAJU PRAVILA, ODREĐEN ROK! Ovo je novi uslov za prelazak preko granice!

Podeli vest

Iako su najveće gužve na granicama nedavno prošle, mnogi građani već su u dilemi kako će njihovo putovanje izgledati narednog leta, imajući u vidu da će do tada proći određeni vremenski period važenja vakcine

Sve veći broj zemalja govori da će buster doza postati obavezan uslov za prelazak granice naredne godine jer je očigledno da vakcine imaju vremenski ograničeno dejstvo.

Ova tema pokrenuta je još letos nakon što je Delta soj u svojoj punoj snazi zavladao celim svetom, a brojne studije su otkrile da se zaštita sa vakcinom smanjuje.

Među prvim zemljama koje su uvele rok trajanja kovid sertifikata bila je Hrvatska, u kojoj je najpre važilo pravilo da putnici moraju biti vakcinisani ne duže od devet meseci pre ulaska u zemlju, a kasnije je taj rok ipak pomerila na godinu dana.

Isto pravilo primenila je Austrija, koja je u avgustu objavila da je rok važenja vakcine devet meseci da bi kasnije taj uslov produžila na 365 dana. Pa tako za one koji su preležali infekciju i dobili jednu dozu rok od godinu dana počinje nakon primljene prve doze, dok za one koji su primili buster rok važenja od godinu dana je nakon trećeg uboda. Tako Katar na svojevrstan način uveo rok važnosti vakcine i dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su primili drugu dozu u poslednjih godinu dana.

Od ovog nije odstupala ni Švajcarska, koja smatra da je osoba potpuna zaštićena samo dvanaest meseci nakon druge doze vakcine.

Azija otvara granice ali je postavila rok na vakcine

Azija iako poznata po izuzetno primamljivim turističkim destinacijama, dugo je zbog korona virusa bila nedostupna za mnoge turiste.

Foto: Informer/shutterstock

Postepenim otvaranjem granica, uvela je pravilo za turiste da pre ulaska moraju biti potpuno vakcinisani, i to drugu dozu ne kasnije od 14 dana pre dolaska. Ovim je određeno i važenje vakcina na godinu dana.

Izrael skratio vreme trajanja vakcine na pola godine

Izrael tokom korona virusa duže vreme imao jako tešku epidemiološku situaciju. kako bi to popravili pored uvođenja novih mera, promenili su i važenje vakcine. Prvobitno je dokaz o cepivu trajao 12 meseci, međutim, sada je smanjen na šest meseci nakon drugog cepiva.

Ovo pravilo važi i za decu stariju od 12 godina.

U Izraelu je do sada 9,3 miliona primilo buster dozu vakcine, a preko 64% stanovništva vakcinisano je sa dve doze.

Zbog veoma kratkog roka cepiva, ova zemlja je prošlog meseca izdala upozorenje da će uskoro razmatrati uvođenje četvrte doze.

Stručnjaci upozoravaju

Stručnjaci upozoravaju da bi ovakva pravila mogla da ugroz zdravlje ljudi, jer će oni početi da primaju buster dozu u skladu sa planiranim putovanjem, što kažu nikako ne bi smelo da se desi. Oni smatraju da za najefikasnije rezultate, između druge i treće doze mora da prođe vremenski utvđeni period, te tako ljudi putovanja treba da usklade na osnovu toga.

Foto: Marko Đoković

Važi li zeleni sertifikat bez treće vakcine?

Iako su najveće gužve na granicama nedavno prošle, mnogi građani već su u dilemi kako će njihovo putovanje izgledati narednog leta, imajući u vidu da će do tada proći određeni vremenski period važenja vakcine.

Građani kojima je od revakcinacije prošlo više od šest meseci, a nisu primili treću buster dozu vakcine protiv kovida 19 mogu imati probleme prilikom putovanja u inostranstvo. Naime, očitavanjem kju ar koda na zelenom sertifikatu, na ekranu pojavljuje se crveni znak zabrane koji može da sugeriše da ovaj dokument u tom slučaju nije validan.

Kako je navedeno na sajtu e-uprave, u uputstvu za dobijanje ovog dokumenta koji bi vakcinisanim građanima Srbije trebalo da olakša putovanja, crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski test u poslednjih 14 dana (bez obzira na to da li su pelcovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), kao i osobe kojima je prošlo više od sedam meseci od druge doze vakcine. Tako su se svi oni koji su se odazvali imunizaciji i do sada uredno primili dve vakcine našli u situaciji da pre odlaska u inostranstvo ipak pripreme i negativan test, jer bi se sigurno našli u situaciji da moraju da objašnjavaju „znak upozorenja” koji se pojavljuje prilikom skeniranja koda, bez obzira na to što na njemu stoji da je dokument validan, pisala je Politika.

Foto: printscreen RTS

Iako se svuda i dalje govori o preceduri putovanja do dve doze, od nadležnih do sada nije saopštio da oni koji, iz bilo kog razloga nisu primili treću dozu vakcine, imaju "zabranu" na zelenom sertifikatu.

Na pitanje da li je moguće putovati u inostranstvo sa dokumentom na kome se očitava crveni znak zabrane iz e-uprave rekli su za Politiku, da je ovakav zeleni sertifikat važeći i da sadrži informacije o obavljenoj imunizaciji. Međutim, čak i ako je tako i ako je ovo upozorenje samo podsetnik za građane koje čeka buster doza, na granici bi ih u najmanju ruku dočekalo neprijatno iskustvo objašnjavanja kako su oni vakcinisani iako se tako ne čini. A vrlo moguće da bi bili i vraćeni sa granice.

U Sloveniji, građanima se obavezno pre ulaska u bilo koji objekat – hotele, prodavnice, tržne centre, skenira kju ar kod koji potvrđuje podatke neophodne za ulazak u te objekte. "Politika" je ovakav kod, sa znakom upozorenja, nedavno prosledila jednom hotelu u Ljubljani odakle je stigao odgovor da je ulazak, bez negativnog testa, nemoguć.

Buster nakon sedam meseci

Aleksandar Seničić, direktor JUTE kaže za "Blic" da se greška pokazuje u sistemu e uprave i da su oni pokušali da ukažu na ovaj problem.

- Problem je sa eUpravom, mi smo ukazali na taj problem da nakon što prođe sedam meseci od prijema druge doze pokazuje se crveni znak koji govori da ne možete da se pozivate na taj dokumenat. to je trebalo objasniti ljudima da nakon sedam meseci od druge doze moraju da prime treću dozu - objašnjava sagovornik.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

On još navodi da postoji problem i sa očitavanjem zelenog sertifikata u velikom broju zemalja, jer se ne očitava ceo dokument. On kaže da se očitava samo taj deo sertifikata sa imenom i prezimenom što može biti problematično za neke zemlje koje žele da vide kompletno, koja vakcina je primljena. Seničić zbog toga savetuje građane da uvek uz taj sertifikat imaju i papirni dokaz koji su dobili.

- Još uvek ne postoje regulative u većini zemalja kako ćemo putovati kada je reč o trećoj dozi i to i jeste malo zbunjujuće ali ne možemo na to da utičemo. Svaka zemlja ima svoje uslove. Postoje zemlje koje još uvek dozvoljavaju ulazak sa dve doze ali bez obzira na to morate raditi PSR test ili provesti čak neko vreme u karantinu. A postoje i neke države koje dozvoljavaju normalno putovanje sa dve doze - kaže Seničić.

Treća doza uveliko dostupna u mnogim zemljama

Sa davanjem treće ili “buster” doze pored Srbije već su započeli još ranije Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Izrael, Mađarska, Litvanija, Slovenija, Kanada, a veoma uskoro će startovati i u Sjedi


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija