• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

25.10.2021

14:09

DA LI ZAPOSLENI U UGOSTITELJSTVU MORAJU DA IMAJU KOVID PROPUSNICE? Evo odgovora na to pitanje!

Pixabay

Društvo

DA LI ZAPOSLENI U UGOSTITELJSTVU MORAJU DA IMAJU KOVID PROPUSNICE? Evo odgovora na to pitanje!

Podeli vest

Večeras počinje kažnjavanje zbog nemanja kovid sertifikata u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, a pored gostiju, ove potvrde dužni su da imaju i svi zaposleni u njima. Ugostitelji to baš nisu tako shvatili, ali u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da goste proveravaju redari bez sertifikata, a i Ranko Šekularac, rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije kaže za Telegraf.rs da se na terenu proveravaju svi prisutni u objektu

Pozivajući se na član 13a Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, a koja se tiče uvođenja kovid sertifikata i koja je u Službenom glasniku objavljena u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, Šekularac objašnjava da se proveravaju i zaposleni u ugostiteljskim objektima.

- Kako konzumenti usluga, tako se proveravaju i pružaoci usluga. Dakle, proveravaju se i zaposleni u ugostiteljskim objektima - kaže Šekularac.

KRIZNI ŠTAB TRAŽI NOVE MERE! Ovo žele da uvedu posle kovid propusnica!

U Članu 13a gorepomenute Uredbe doslovce piše:

- U objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat - navodi se u ovom članu Uredbe u kojem se objašnjava i da izuzetak čine samo šalterska prodaja hrane i pića, i kada se vrši putem dostave:

- Odnosno bez neposrednog korisnika pružaoca i korisnika usluge ili kada je objekat u okviru zatvorenog trgovinskog objekata i hrana i piće se ne uslužuju sedećim korisnicima.

Ugostitelji ovu obavezu, kako nam je nezvanično rečeno, nisu tako shvatili, i smatraju da bi bila "diskrimacija ako moraju da ih imaju oni, ali ne i prosvetari koji rade sa decom, vozači GSP-a, zdravstveni radnici..." Kažu da im niko to decidno tako nije objasnio, ali da se zaposleni pridržavaju svih ostalih mera, te da će se truditi da im večeras svi gosti budu sa zelenim potvrdama.

U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu za Telegraf.rs da je nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat, ili da ga služi konobar bez njega.

- Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima u kojima se sprovodi kontrola kovid propisnica moraju da ih imaju. Prvo oni moraju da ih imaju. Zamislite da inspekcija kontroliše da li građani imaju sertifikate, a oni nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test, ili nisu preležali koronu odnosno nemaju sertifikat. Udruženja ugostitelja su imala niz sastanaka tim povodom. Dakle, kao što tražimo da potvrde imaju građani, moraju da ih imaju i oni - kažu za Telegraf.rs u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija