• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

26.10.2021

08:10

Kada treba da se primi treća doza vakcine?

Društvo

Kada treba da se primi treća doza vakcine?

Podeli vest

Virusolog i članica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović rešila je nedoumice u vezi sa primanjem treće, buster, doze vakcine

Nakon preporuke Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju da bi vakcinisani građani u Srbiji uskoro trebalo da primaju treću dozu vakcine protiv korone četiri meseca nakon revakcine Sinofarm vakcinom i pet meseci nakon druge doze cepiva Fajzer, AstraZeneka ili Sputnjik, virusolog dr Tanja Jovanović, članica Kriznog štaba, rekla je da ta preporuka važi za pacijente koji boluju od dijabetesa, hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega, jetre, ali i za osobe starije od 80 godina.

- Preporuka je da razmak između primo vakcinacije (druge doze vakcine, odnosno treće doze kod osoba s teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija) i buster doze vakcine protiv kovida 19 bude pet meseci za mRNK i vektorske vakcine, a četiri meseca za inaktivisane vakcine i da se buster doza primenjuje kod svih osoba koje su dobile primo vakcinaciju protiv korone - kazala je dr Jovanović za Kurir.

- Tu spadaju osobe sa urođenim stanjima koja dovode do slabog imunskog odgovora ili stečenim deficijencijama zbog hroničnih oboljenja koje utiču na kvalitet imunskog odgovora. To su sve one bolesti koje predstavljaju komorbiditete za teške forme oboljenja, kao što su dijabetes i druge metaboličke bolesti, kao i teške hronične bolesti srca, pluća, bubrega, jetre i drugih vitalnih organa, kao i osobe starije od 80 godina. Za trudnice je preporuka primo vakcinacija, kao i za decu od 12 i preko 12 godina.

Foto: Tanjug

Dr Tanja Jovanović

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17