• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

04.11.2021

12:51

KO JE IMAO KORONU, OVE STVARI NI SLUČAJNO NE SME DA RADI! Mogu ih koštati života!

Shutterstock

Društvo

KO JE IMAO KORONU, OVE STVARI NI SLUČAJNO NE SME DA RADI! Mogu ih koštati života!

Podeli vest

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći još jednom je pozvala pacijente koji su preležali kovid, da povedu računa o svom zdravlju

Hitna pomoć imala je noćas 110 intervencija, ali ono što je, pored kovida, dominiralo jesu koronarni akutni sindromi. U Hitnoj pomoći upozoravaju građane da se veoma brzo posle preležanog kovida javljaju infarkti.

Od kada se pandemija koronavirusa pojavila krajem 2019. godine, primećeno je da oporavak kod određenog broja obolelih traje dosta duže, što se opisuje kao produženi kovid. Oporavak je individualan, a sa vežbanjem treba pauzirati najmanje četiri do šest nedelja.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći još jednom je pozvala pacijente koji su preležali kovid, da povedu računa o svom zravlju i da ne krenu odmah sa fizičkim aktivnostima.

Nakon kovida telo traži mnogo više vremena da bi se oporavilo, kaže doktorka Stefanović i upozorava da se vrlo brzo posle preležane bolesti javljaju infarkti.

- Sve više nalazimo korelacije, ali ne smemo da tvrdimo, da vrlo brzo nakon preležanog kovida ili čak za vreme kovida imamo infarkte - rekla je doktorka.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost posle korone može dovesti do infarkta

Tako je, kaže, bilo i noćas, mesec dana nakon preležanog kovida, pacijent je imao infarkt.

- Znamo da je kovid bolest endotela, odnosne unutrašnje opne krvnog suda, da imamo češće plućne embolije i da je to ono što stvara problem - rekla je doktorka Stefanović.

Ističe da nije neočekivano da infarkt bude posledica preležanog koronavirusa.

- Obratite pažnju, ovo vreme ne pogoduje, hladno je, pritisak skače, hrana je slana i začinjena, sve to uz kovid pogoduje da se razvije infrakt - upozorila je doktorka Stefanović.

Kovid može da utiče na kardiovaskularni sistem na više načina, od povećavanja zgrušavanja krvi u organizmu do infarkta vitalnih organa kao što su pluća, srce i bubrezi.

Kada koronavirus prođe kroz naše telo, on poremeti regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 2 godine

KO JE IMAO KORONU, OVE STVARI NI SLUČAJNO NE SME DA RADI!... Uh, dobro je! Pomislila sam da ne smemo da pletemo džempere, kape, šalove i još neke stvari, a kad ono: prema sebi ne smemo da se neodgovorno ponašamo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija