• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

11.11.2021

09:43

KOVID PROPUSNICE SAMO IZ DRŽAVNIH LABORATORIJA! Zbog ovoga se privatnici ne priznaju!

Društvo

KOVID PROPUSNICE SAMO IZ DRŽAVNIH LABORATORIJA! Zbog ovoga se privatnici ne priznaju!

Podeli vest

Oni koji nisu vakcinisani imaju samo jedan način na koji mogu da dobiju kovid propusnicu, a to je potvrda da su preležali koronu, negativan antigenski ili PCR test, odnosno test koji potvrđuje da imaju antitela. To je mnogim građanima zadalo glavobolju jer se testiranje priznaje samo iz državnih, a ne i privatnih laboratorija

Donosioci odluka tvrde da se na taj način obezbeđuje bolja kontrola i sprečavaju eventualne zloupotrebe kovid sertifikata, dok iz privatnih laboratorija poručuju da je to "maltretiranje građana za njihove pare".

Gabrijela Čonkić našla se u birokratskom vrtlogu i ne može da dobije kovid propusnicu. Vakcinisala se pre sedam meseci sa obe doze. Baš kada se spremala da primi buster dozu inficirala se virusom korona. Da sa temperaturom ne bi satima čekala ispred kovid ambulante, testirala se kod privatnika i lečila u privatnom domu zdravlja.

Kako se prepoznaju lažne propusnice i kakve su kazne za one koji ih imaju?

Kada je nedavno pokušala da preko eUprave dobije elektronski kovid sertifikat, saznala je da nije u evidenciji. Pacijenti testirani i lečeni u privatnim ustanovama ne mogu da dobiju kovid propusnicu.

Spremala se da primi buster dozu, ali je koronu dobila njena ćerka, te joj je lekar savetovao da odloži vakcinaciju.

- Zvala sam broj koji se nalazi na sajtu 'kovid-19' i rekli su mi da je jedino rešenje da sada uradim test na prisustvo antitela u nekoj od državnih laboratorija koje to rade - priča Gabrijela za Euronews Srbija.

Ne mogu privatnici zbog straha od zloupotrebe

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se Vlada Srbije odlučila da priznaje rezultate antigenskog, PCR testa i testa na antitela samo državnih laboratorija, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Navodi da državnih laboratorija ima dovoljno, da su elektronski povezane i mogu dobro da se prate.

- To je urađeno kako bi se izbegla mogućnost zloupotreba. Imali smo pre nekoliko meseci da su dve osobe privedene zbog pokušaja falsifikovanja, jer su izdale potvrdu da je neko vakcinisan, a nije. To je otkriveno jer postoji dobra elektronska kontrola ustanova u sistemu. Kako bi se izbegle malverzacije i da bismo mogli bolje da pratimo, odlučeno je da analize mogu da se rade samo u državnim laboratorijama - rekao je Đerlek.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Mirsad Đerlek

Navodi da je u ovom trenutku tako, ali da to ne znači da se neće menjati Uredba i da se neće uključiti i privatne laboratorije.

- Ima ljudi koji su skloni nedoličnom ponašanju i falsifikatima i to nas brine. Zato se kasnilo sa kovid propusnicama, koje lako mogu da se faksifikuju - rekao je on.

Ističe da se može razgovarati o kovid propusnicama za one koji su lečeni od kovida u privatnoj praksi. Da je razlika kada neko radi test i leči se, da se možda u prvi mah nije razmišljalo o tome što ne znači da se neće dopuniti Uredba.

- Test je mnogo lakše falsifikovati, nego otpusnu listu od 14 dana i lečenje - kaže Đerlek.

Imamo sve dozvole i testove priznate u EU

U privatnim laboratorijama navode da su odlukom Vlade Srbije da se za kovid propusnice priznaju samo testovi državnih laboratorija oštećeni građani koji za svoj novac ne mogu da biraju.

Mirjana Sarkić, vlasnica laboratorije BioMedica za Euronews Srbija kaže da su neprijatno iznenađeni obaveštenjem koje je stiglo 28. oktobra da za kovid propusnice neće važiti izveštaji privatnih laboratorija.

Napominje da njihove laborotorije koriste testove priznate u EU, da imaju dozvolu Ministarstva zdravlja da rade antigenske testove i testove na antitela.

- Mi svakodnevno šaljemo izveštaje Institutu Batut i pozitivnih i negativnih pacijenata. To je naša obaveza. Problem je što oni te podatke ne unose u sistem, a ne daju dostupnost da ih mi unosimo kako bi se videli u zelenom sertifikatu - kaže Sarkić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Svakodnevno dobijaju žalbe građana da sa izveštajima privatne laboratorije ne mogu da dobiju kovid propusnicu. Sve ih, kaže, upućuju da se žale Ministarstvu zdravlja i Institutu Batut.

- Ovo je maltretiranje i nepravda prema građanima. Oni plaćaju testiranje, a nije im dozvoljeno da biraju čiju uslugu žele da koriste. Sa našim izveštajima mogu da putuju svuda u svetu, ali ne važe u Srbiji i to posle 20 sati - navela je ona.

Podsetimo, kovid propusnice uvedene su 23. oktobra i na početku su bile obavezne za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 sata. Od ponedeljka, 8. novembra obavezne su posle 20 sati i to ne samo u ugostiteljskim objektima, već i u kockarnicama, kladionicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija