• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv/Informer

17.11.2021

10:27

Po ceo dan obilazimo ljude koje je korona iscedila kao limunove, a onda se pojavi neki uvaženi profesor koji misli da je u hotelu... Ispovest jednog od načelnika kovid bolnice u Batajnici!

Društvo

Po ceo dan obilazimo ljude koje je korona iscedila kao limunove, a onda se pojavi neki uvaženi profesor koji misli da je u hotelu... Ispovest jednog od načelnika kovid bolnice u Batajnici!

Podeli vest

U najvećoj ustanovi za zbrinjavanje bolesnika koje je korona uzela pod svoje, lekari u belim skafanderima ulažu nadljudske napore kako bi spasili nečiju majku, oca, suprugu, ćerku, prijatelja

Godinu dana. U decembru je tačno godinu dana otkad se otvorila ova ustanova. Svega sam se nagledao, ali da neko može da bude bahat i da se ponaša kao da je u hotelu sa pet zvezdica, zaista mi nije jasno, kaže za Objektiv načelnik Odeljenja poluintenzivne nege u kovid bolnici u Batajnici dr Milija Jovanović, prisećajući se pacijenta koji je, zbog svojih različitih zahteva i trabunjanja, lekarima „došao glave”.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U najvećoj ustanovi za zbrinjavanje bolesnika koje je korona uzela pod svoje, lekari u belim skafanderima ulažu nadljudske napore kako bi spasili nečiju majku, oca, suprugu, ćerku, prijatelja.

Mi smo zaista kao neke bube koje lete gore-dole. Obilazimo pacijente svaki čas, pratimo njihovo zdravstveno stanje, osluškujemo disanje tih iznemoglih i iscrpljenih ljudi koje je korona iscedila kao limunove… A onda se pojavi jedan uvaženi profesor koji izvoljeva kao da se samo on nalazi u bolnici: „Namestite mi uzglavlje, donesite mi vode, dajte mi novi pokrivač, nije mi dobro ovako.” Dajte više, urazumite se i pomozite i sebi i nama svojim odgovornim ponašanjem – priča dr Jovanović.

ŠVEDSKA JE KRIVA ZA ŠIRENJE KORONE U EVROPI! Ona i njene mere su sve zakuvale i srušile strategiju za borbu protiv opakog virusa! NAUČNICI SAGLASNI...

Bez dlake na jeziku, načelnik Milija, kog svi pacijenti hvale na sav glas, ističe da ima strpljenja za svakog obolelog, ali da se u ovoj teškoj pandemiji mora povući jasna granica.

Uvek smo tu i da saslušamo, a ne samo da lečimo. Svi zaposleni su zaista posvećeni pacijentima. Ali kad nas maltretiraju, kao što je to bio slučaj sa profesorom, dešava se da ih izgrdimo. Kod mene nema hoću ovo, neću ono. Gospodine, niste u hotelu, slušajte sestre, to je za vaše dobro. Nema protekcije ni za koga, svi su isti. U početku se malo bunio, međutim, video sam da je pozvao tu sestru kojoj je izvoljevao i izvinio se. Priznao je da je preterao. Ipak, doktor nam kaže da je mnogo više onih pacijenata kojima se u očima vidi neizmerna zahvalnost što lekari brinu o njima.

Moderna je tri puta jača od Fajzera i može se primiti kao buster doza! Biće dozvoljena starijima od 18 godina!

Dovoljan je samo jedan pogled i sve vam je jasno. Ti ljudi, naizgled krhki, u stvari su pravi borci koji nam se svakodnevno zahvaljuju, mole se i za sebe i za nas i nama to puno znači jer sa njima provodimo više vremena nego sa svojim porodicama.

Foto: Informer DN

Borba svaki čas

Načelnik Milija kaže da je dobro sve dok su pacijenti na njegovom odeljenju, jer ako odu na intenzivnu negu, više im nema spasa.

Oko 90 odsto intubiranih pacijenata u ovom talasu ne preživi. Kada vidimo da se kiseoničkom terapijom ne postiže zadovoljavajuća saturacija, onda pozovemo anesteziologa, koji procenjuje koliko je krv zasićena kiseonikom. Oni daju konačni sud. Zato ih držimo ovde što duže možemo, jer ako odu na intubaciju, onda znamo da je to neka vrsta kraja. Pacijenti se bore za vazduh, ječe, cvile, a dr Milija kaže da je to odlučujući trenutak za njih.

DA LI NAS VIŠE ŠTITI VAKCINA ILI PRIRODNA INFEKCIJA? Novo otkriće o antitelima protiv kovida!

Sve grozno zvuči, ali pacijenti moraju da se smire da ne bi trošili energiju. Ovde ima dosta teških bolesnika koji bi možda trebalo da leže na Odeljenju intenzivne nege. Ali dali smo im šansu da se izbore za svoj dah, za život. Dr Milija je, inače, i načelnik na Kliničkom centru Srbije, na odeljenju za lečenje pacijenata od moždanog udara. Kaže nam koliko treba snage i energije i za te pacijente koji su, na neki način, zapostavljeni.

Trudim se da i oni budu zbrinuti. Nažalost, zbog pandemije, mnogi nekovid pacijenti ostavljeni su da čekaju na intervenciju po nekoliko meseci.

Foto: Informer

Čista savest

I kada vidi da nekom od pacijenata nema pomoći, načelnik kaže da nema odustajanja. Borba za život traje od jutra do mraka, svaki dan, svaki čas.

Bitno je da imamo čistu savest jer smo im se maksimalno posvetili i uložili svu snagu za njihovo izlečenje. Moramo da budemo fini i da im damo maksimalnu podršku, bez obzira u kakvom su stanju. Često se desi da ne odemo na pauzu, nego ih gledamo s vrata da li ima nekih promena, jesu ili otvorili oči, dišu li glasnije… Kad završim smenu, sednem u svoj auto, popijem litar vode da dođem k sebi, pa razmišljam šta sam dobro uradio danas. Onda odem svojoj kući i kažem sebi: „Lezi, Milija, spavaj, spavaju i tvoji pacijenti. Laku noć.”


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija